Toerisme-online

 

Gemeente Bornem

         

Plaatsen in Bornem

   

Vakantieparken acties

Bornem

Het historische Land van Bornem komt in grote mate overeen met de huidige gemeente Bornem, die op 1 januari 1977 is ontstaan door de samenvoeging van de vroegere gemeenten Bornem, Hingene, Mariekerke en Weert. Dit "Land van Bornem" is als het ware genesteld tegen de binnenzijde van een grote bocht van de Schelde. Deze stroom vormt over 16 km de noordelijke grens met Bornem, de Rupel vormt de oostelijke en de Vliet en de gemeenten Puurs en Sint-Amands vormen de zuidelijke grens. Door de aanwezigheid van Schelde en Rupel ontwikkelde de omgeving zich door de eeuwen heen tot een waterrijk landschap.

Slikken en schorren vormen een uniek natuurgebied. Vooral de schorren zijn erg waardevol als broedplaats, voedselgebied en hoogwatervluchtplaats voor watervogels. Men vindt er o.a. ook wilgen, riet, lis, dotterbloem, het harig wilgenroosje, oeverzegge, brandnetel en speenkruid. Bij het indijken van de Schelde en de Rupel kwam het water niet meer zover landinwaarts en er ontstonden "wielen" : sporen van herhaalde overstromingen, zoals het Kragewiel in Bornem, het Ketelwiel in Hingene en het Grote wiel in Wintam. In de natste bossen van die strook vindt men een zeldzame verzameling van moerasvegetatie met o.a. varens, moerasdistels en slangenwortel. In de polders zelf groeien vele populieren alsmede een ondergroei van wilg en es. De nachtegaal, de koekoek, de Vlaamse gaai, de wielewaal en zelfs de buizerd voelen zich daar thuis. De Oude Schelde die in de 13de-14de eeuw ontstond door de wijziging van de Scheldebedding, trekt op de oude grens tussen Weert en Bornem een paradijselijk spoor door dit landschap. Dit stilstaand water, waar de lijnvisser aan zijn trekken komt met de vangst van brasem, snoek, voorn of paling, is in de zomer getooid met witte waterlelies en gele plompen. Wilde eend, fuut, waterhoen en meerkoet zijn nooit ver weg, evenmin als de traagwiekende reiger.

Op en in de onmiddellijke omgeving van de hoger gelegen zandruggen van de gemeente, vinden wij de dorpskernen van Mariekerke, Branst, Bornem, Hingene, Wintam en Eikevliet. Daar liggen ook de oudste landbouwgronden, de zogenaamde kouters. Tussen Mariekerke en Branst komen nog enkele oude duinheuvels voor die begroeid zijn met heide en bos, waarin zomereik, Amerikaanse eik, berk, witte acasia en vogelkers voorkomen. Zuidelijk bevindt zich een zandleemgebied dat wordt doorsneden door de beekvalleien van de Sint-Jansveldbeek (Mariekerke) en Rone- en Koningsbeek (Bornem). Daar liggen, langs oude kronkelende wegen grote hoevens als de Schoothoeve, de Kluishoeve, de Linkebeekhoeve, de vroegere Kraaihoeve alsook de Caeneghemhoeve te Hingene. Tussen de dorpskom van Hingene en de Vlietvallei ligt het Moer, een komvormige laagte, waar vele grachten werden doorgetrokken om de afwatering te verbeteren. Toen de veenontginning werd stopgezet op het einde van de 18de eeuw, werden hier populieren aangeplant. Door een rijke afwisseling van biotopen, grachten, bossen, akkers en weiden, bezit dit gebied een grote landschappelijke waarde. Het zal dan ook niemand verwonderen dat meerdere kunstenaars onder de invloed kwamen van die natuurpracht en inspiratie zochten en vonden voor hun werk, zowel op letterkundig als op picturaal vlak.... Gemeente Bornem  

Wikipedia: Bornem is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente ligt aan de rechteroever van de Schelde, tegenover de gemeente Temse, waarmee ze door een brug verbonden is, stroomopwaarts van Antwerpen. Samen met de gemeenten Puurs en Sint-Amands vormt Bornem de streek Klein-Brabant. Bornem telt naast het centrum zelf nog de deelgemeenten Hingene, Mariekerke en Weert, alle aan de Schelde.

Bezienswaardigheden
Het neogotisch Kasteel de Marnix de Sainte-Aldegonde van de adellijke familie van Marnix van Sint-Aldegonde werd in 1888 gebouwd op de plaats waar een 11de eeuwse burcht stond.
Tussen Bornem en deelgemeente Weert ligt de Oude Schelde, een afgesneden meander van de Schelde.
De Sint-Bernardusabdij werd gesticht in 1603 en vernieuwd in 1773. De abdij is onder meer bekend door de ruim 40.000 boeken over de orde der Cisterciënzers.
Het dorpsplein en de kerk van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius zijn beschermd als respectievelijk dorpsgezicht en monument.
Verder: Meerdere muziekstraatjes van de SIM-route; Het Breeven, een park en recreatiedomein; Een voormalige fort uit de verdedigingslijn van Antwerpen; Het sas, een afwateringssluis uit 1592; De kinderboerderij; De dijken aan de Schelde.

Evenementen
De dodentocht en fietsdodentocht; Het Breevenement; Het jaarlijkse Palingfestival en het Vis- en Folklore weekend in deelgemeente Mariekerke.  

HOTEL 'T LAND VAN BORNEM: Hotel 't Land van Bornem is gelegen in het pittoreske dorpje Bornem, 29 km van Brussel en 18 km van Antwerpen. Deze accommodatie heeft een eigen bar. Hotel 't Land van Bornem is voorzien van gratis WiFi. De luxe kamers beschikken over telefoon, minibar, televisie, bad en/of douche en toilet. De bierkelder biedt plaats aan maximaal 40 personen, en de rustieke feestzaal tot 50 personen. U kunt genieten van een maaltijd in het eigen restaurant. U kunt een fiets huren bij het hotel om de omgeving te verkennen, die geliefd is bij fietsers. Gent ligt op 36 km van Hotel 't Land van Bornem en Leuven is 41 km verderop gelegen. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Antwerp International Airport, op 18 km van Hotel 't Land van Bornem.... meer info bij Booking.com 

VAKANTEHUIS DEN OORINK: Deze mooie vakantiewoning ligt aan de dijk in een klein Vlaams dorpje. De gerenoveerde woning is zeer ruim van opzet. Dankzij de frisse kleuren en de ruimtelijke inrichting doet de woning zeer ruim aan. Achter het huis ligt een grote omheinde tuin bestaande uit een groot grasveld, hier kunnen de kinderen onbezorgd spelen. Met de auto zijn de belangrijkste steden in een half uur bereikbaar. Door de centrale ligging is een bezoek aan de steden Mechelen en St. Niklaas (15 km), Antwerpen (20 km) en Brussel (25 km) zeker een mogelijkheid. Verder kun je het natuurgebied van Klein Brabant bezoeken, het kasteel van Marnix de St. Aldegonde of het Provinciaal Domein van d'Ursel. Hier kom je helemaal tot rust.... meer info bij Chalet.nu

B&B 'T HOOGSTE: B&B 't Hoogste biedt gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid en ligt in Bornem, op 27 km van Brussel.  Elke kamer heeft een flatscreen-tv met kabelzenders, een waterkoker en een koffiezetapparaat. De kamers hebben een eigen badkamer met een douche. Voor uw comfort zijn gratis toiletartikelen en een haardroger aanwezig. De accommodatie beschikt over een gedeelde keuken. U kunt minigolfen bij deze bed & breakfast. Ook kunt u hier fietsen huren. Antwerpen ligt op 21 km van B&B 't Hoogste. Gent ligt op 35 km afstand. De dichtstbijzijnde luchthaven is de internationale luchthaven van Antwerpen, op 21 km van de accommodatie.... meer info bij Booking.com 

APPARTEMENT DE DRIJ POORTEN: Deze sfeervolle loft, op de eerste verdieping (buitenom te bereiken via een smalle wenteltrap) is rustig gelegen op een dijk aan de Schelde. De Drij Poorten ligt op een boogscheut van het Sas van Wintam waar het Kanaal van Willebroek uitmondt in de Schelde. Naast het Sas bevindt zich het natuurgebied "Het zuidelijk Eiland" dat wordt bevolkt door verschillende soorten vogels en tevens hecksrunderen en konigspaarden. Het is dan ook gezellig vertoeven in deze streek van het scheldeland waar u kan genieten van een gezellige fietstocht of wandeling. Op de begane grond is een gezellig restaurant gevestigd met een leuk terras. In deze rustgevende omgeving kunt u heerlijk wandelen en fietsen of een van de vele kastelen bezoeken.