Toerisme-online

 

Gemeente Brecht

         

Plaatsen in Brecht

Brecht is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen.   Brecht * Sint-Lenaarts * Sint-Job-in-'t-Goor. 

 

 

Brecht

Brecht is een uitgestrekte gemeente 16 km ten noordoosten van Antwerpen aan de E 10. Aan het 16de-eeuwse humanisme heeft Brecht zijn voornaamheid en luister te danken. Dat humanisme was belichaamd in illustere figuren als Joannes Custos, Gabriel Mudaeus, Leonardus Lessius, en Jonker van der Noot, en straalde in dit culturele centrum van de Noorderkempen de geest van de renaissance uit. De St.-Michielskerk, laat-gotisch en daterend uit 1442, heeft een massieve toren en een verhoogd koor. Tegenover de kerk bevinden zich de resten van de oude Schepenbank, waar de officiele bekendmakingen plaatsvonden. Bij het gemeentehuis staat een standbeeld van Gabrieel Mudaeus; bij de kerk een van Leonardus Lessius. De 16de-eeuwse Sint-Eeuwoutkapel staat tegenover de oude Hoeve 'De Broeigans'. Het Kempische Museum bevat verzamelingen over de streek en de persoonlijkheden, die tot Brechts luister bijdroegen. Wandelingen naar o.a. de Kalmthoutse Heide behoren tot de mogelijkheden. Andere natuurgebieden bij Brecht zijn Marven en Vraagheide. Het centrum 'De Groene Linde' omvat een wandelprak, visvijver en een speeltuin. Vakantiecentrum 'Het Veen' beschikt over een camping, sportvelden, een speeltuin en zonneweiden. 

WIKIPEDIA: De Kempense gemeente telt ongeveer 27.000 inwoners. Brecht ligt aan het Kempisch kanaal. De gemeente bestaat naast Brecht zelf nog uit de deelgemeenten Sint-Job-in-'t-Goor en Sint-Lenaarts. Daarnaast ligt in Brecht nog het landelijk gehucht Overbroek, en in Sint-Lenaarts ligt ten zuiden van de dorpskern het gehucht Klein-Veerle.

BEZIENSWAARDIG: De Sint-Michielskerk, waarvan de bouwgeschiedenis teruggaat tot de 15de eeuw. De daaropvolgende eeuwen werd de kerk meermaals aangepast en herbouwd en hersteld.
De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën werd opgericht in 1642, op de plaats waar ook vroeger al een kapel had gestaan.
De Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog. Het was de voortzetting van het oude klooster Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in Lier, dat echter was verdwenen op het eind van de 18de eeuw. In 1950 namen enkele zuster hun intrek in de abdij.
De Waterhoeve of het Goed van Brecht is een hoevesite aan de oostelijke rand van het dorpscentrum, omgeven door water. Reeds in de 13de eeuw zou op de locatie een hoeve zijn ontstaan. De huidige omwaterde hoeve dateert uit de 18de eeuw.
De Hoeve Broeigans bestaat uit gebouwen uit de 17de en 19de eeuw. Voordoen stond er op de plek een herberg, ook wel "De Broetgans" of "De Gans" genoemd, op de oude weg van Antwerpen naar Hoogstraten en Tilburg.
De Stenen Molen, een beltmolen uit 1842. In de jaren 60 van de 20ste eeuw werd een bar ingericht in de molen, wat de molen later ook de naam Bounke-Bounke gaf.
Het gemeentehuis is gevestigd in het Kasteel van Neut, in een groot park in 1848 opgericht. In 1974 werd het door de gemeente aangekocht en vijf jaar later tot gemeentehuis omgebouwd.
Verder: De Sint-Theobalduskapel dateert uit 1610; Het neogotisch oud gemeentehuis dateert uit 1860; De vroegere schepenbank en de kaak, het voetstuk van de schandpaal, zijn beschermd als monument.

NATUUR: Het Marmerven is een 6 ha groot ven dat overgebleven is in het vroegere heidegebied. Een groot stuk van het natuurgebied Het Groot Schietveld strekt zich uit op het grondgebied van Brecht.  

VAKANTIEHUIS HOEVE 'T SCHIETVELD: Deze ruime en luxe vakantiewoning is gelegen midden in de prachtige natuur van de regio Antwerpen. De woning is door weilanden omringd met gezelschap van een aantal dieren zoals koeien en een paard, ontdek hier het boerenleven. De vakantiewoning biedt erg veel ruimte voor een heerlijk verblijf. Met mooi weer kunnen de kinderen zich vermaken in de voortuin van de woning terwijl u lekker geniet van een Belgisch biertje. In de omgeving kan fijn gewandeld en gefietst worden. Op nog geen 100m van het huis kunt u bijvoorbeeld een heerlijke fietstocht volgen via het fietsroutenetwerk. Vanaf de voortuin kunt u haast direct natuurgebied Het Groot Schietveld in wandelen. Ook natuurgebied de Kalmthoutse Heide biedt veel mooie tochten.... meer info bij Chalet.nu
 

RESIDENTIE D'EERSTELINGH: Het landelijke Residentie d'Eerstelingh in Brecht is een biologisch boetiekhotel met een wellnesscentrum en een eigen restaurant. U geniet er van een tuin met kruiden, groenten en een boomgaard. Het hotel biedt ook gratis WiFi, een winkel met streekspecialiteiten en een recreatieruimte. De kamers hebben een flatscreen-tv en een minibar. Ze zijn ook voorzien van koffie- en theefaciliteiten, een bureau en een eethoek. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een badjas, slippers en gratis toiletartikelen. Sommige kamers bieden extra ruimte en een zithoek.,,, meer info bij Booking.com en bij D'Eerstelingh

HOLIDAY HOME HARMONY: Holiday home Harmony biedt accommodatie in Brecht, op 15 km van Antwerpen en 48 km van Leuven. Er is gratis privéparkeergelegenheid. De accommodatie is voorzien van een zithoek, een eetruimte en een keuken met een vaatwasser. Een flatscreen-tv met kabelzenders en een dvd-speler zijn ook aanwezig. De eigen badkamer is uitgerust met een bad of douche. Het gebied staat bekend om zijn diverse wandel- en fietsroutes.... meer info bij Booking.com

VAKANTIEWONINGEN LOEYAKKERSHOF: Loeyakkershof is gelegen in het landelijke Brecht met een mooi uitzicht op de weiden, vlakbij Wuustwezel, Hoogstraten, Wijnegem shopping center en Antwerpen (15 min. met trein tot halte station Noorderkempen). Een gedeelte van onze bijgebouwen hebben wij ingericht voor vier mooie vakantiewoningen. Alles bevindt zich gelijkvloers. Bovendien bieden wij tochten aan met de luxe huifkar onder begeleiding van een gediplomeerd landbouwgids.... meer info bij Loeyakkershof
 

 

Sint-Lenaarts

 

B&B BORA BORA: B & B Bora Bora ligt in Brecht en biedt volledig ingerichte appartementen met gratis WiFi in het hele pand, een 24-uursreceptie en een wellnessruimte dat op aanvraag toegankelijk is. De bed & breakfast beschikt tevens over gratis parkeergelegenheid. De accommodaties van B & B Bora Bora zijn standaard voorzien van een minibar, een woonkamer met een kabel-tv en een dvd-speler, en een keuken met een koffiezetapparaat en een eethoek. De eigen badkamer is uitgerust met een hot tub en een inloopdouche.... meer info op Booking.com en bij Sauna Bora Bora  

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!