Toerisme-online

 

Gemeente Bronckhorst

         

Plaatsen in Bronckhorst

  Bronkhorst * Achter-Drempt * Baak * Drempt * Halle * Hengelo * Hoog-Keppel * Hummelo * Keijenborg * Kranenburg * Laag-Keppel * Olburgen * Steenderen * Toldijk * Velswijk * Vierakker * Voor-Drempt * Vorden * Wichmond * Zelhem. 

 

HotelMoment.nl

Bronckhorst

Vanaf 1 januari 2005 gaan Hengelo (Gld), Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem verder als gemeente Bronckhorst. Deze herindeling is overeenkomstig de wens van de vijf gemeenten. Onderzoeken van verschillende adviesbureaus, in opdracht van de gemeentebesturen, hebben de meerwaarde aangetoond van de herindeling van Hengelo (Gld), Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem in een sterke plattelandsgemeente tussen de centrumgemeenten Doetinchem en Zutphen. Als naam voor de nieuwe gemeente is gekozen voor Bronckhorst.  

 

Bronkhorst

Bronkhorst, vaak bestempeld als het kleinste stadje van Nederland, ligt aan de Gelderse IJssel ten zuiden van Zutphen. Het sfeervolle plaatsje met zijn oude huizen rond de kerk laat geen auto's toe. Een tochtje met de pont over de IJssel biedt een prachtig vergezicht op de rivier met aan de horizon de Veluwezoom. Het kerkje (1344) was de slotkapel van het voormalige kasteel Bronkhorst. De stadsherberg is een van de mooie gerestaureerde panden. In de omgeving liggen vakwerkboerderijen en de Bronkhorster (koren)molen. Te bezichtigen zijn een pottenbakkerij, edelsmederij en kaasmakerij. Hengelen: aan de rivier en de Molenkolk bij de Bronkhorstermolen. Bossen: op het vrij toegankelijke landgoed Baak (95 ha).

 

HERBERG DE GOUDEN LEEUW: Herberg de Gouden Leeuw ligt in Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, en is gevestigd in een van de mooiste stadsboerderijen van Nederland. Met talloze fiets- en wandelroutes, een historisch stadscentrum en de nabijheid van de Veluwe zult u zich geen moment vervelen. De 9 hotelkamers zijn ingericht in Engelse countrystijl en zijn allen voorzien van televisie, radio, telefoon, draadloos internet, kluis en een badkamer met een douche en/of bad en toilet.  In de gelagkamer met open haard kunt u genieten van kleine gerechten of een drankje. Voor een uitgebreid diner kunt u terecht in Restaurant ’t Pietshuus. In de zomermaanden is het goed toeven op een van de terrassen... meer info bij HotelSpecials   

 

Hengelo

 

FARMCAMPS DEN BRANDERHORST: FarmCamps Den Branderhorst is een comfortabele camping op het platteland van Hengelo. Op de kleinschalige melkveeboerderij van boer Eddy, boerin Annemarie en hun kinderen verblijft u in een luxe lodgetent. Tijdens een verblijf op FarmCamps Den Branderhorst komt u heerlijk tot rust en leren uw kinderen op een speelse manier alles over het boerenleven. FarmCamps Den Branderhorst bestaat uit 8 lodgetenten die zeer luxe zijn ingericht en een ruime tuin met overdekte veranda hebben. Buiten de tent hangt een hangmat en zijn comfortabele stoelen om helemaal tot rust te komen. Voor een dagje weg kunt u een fiets huren op de boerderij.... meer info bij BungalowSpecials
 

 

Hummelo

Dicht bij elkaar in een prachtig deel van de Gelderse Achterhoek, 5 km ten N.W., van Doetinchem, waar uitgestrekte bossen, akkers en rivierlandschap van de Oude IJssel elkaar afwisselen, liggen Hummelo, Laag-Keppel, Hoog-Keppel, Drempt en het buurtschap Eldrik. Het is een gezocht vakantieoord. In het kerkje van Drempt (12de-15de eeuw) hangen wandkleden, door de gemeenteleden geknoopt naar Scandinavisch ontwerp. In Hoog-Keppel staat een kerk van eind 14de eeuw met tufstenen toren. Laag-Keppel, met een karakteristieke straat, wordt gedomineerd door Kasteel Keppel (eind 16de, begin 17de eeuw) dat, evenals de watermolen (14de eeuw), bij de Oude IJssel ligt. Laag-Keppel en Hummelo hebben enkele mooie 19de-eeuwse huizen en boerderijen. In de omgeving zijn wandelroutes uitgezet. De Oude IJssel biedt mogelijkheden tot vissen, zeilen en roeien (Laag-Keppel: roeibootverhuur).

Vorden

Vorden, 7 km ten Z.W. van Zutphen, is de gemeente met de meeste (8) kastelen van Nederland. De tufstenen kerk, in gotische stijl, dateert uit de 14de eeuw. Kasteel Vorden dateert uit de 15de eeuw en is na de restauratie in gebruik genomen als gemeentehuis. Huize Onstein is in de 18de eeuw gebwoud op de resten van een kasteel uit 1504. Ten noorden van het dorp ligt de Bramel, in zijn huidige vorm 17de-eeuws, maar eveneens herbouwd op oude fundamenten. De geschiedenis van Kasteel Hackfort gaat terug tot het jaar 1324. In de richting van Ruurlo liggen de kastelen De Medler, De Wiersse en De Wildenborch. Huize Kieftskap ligt in de buurtschap Linde ten zuiden van Vorden.

Zelhem

Zelhem, van oorsprong een brinkdorp, is een agrarische plaats midden in de Gelderse Achterhoek, boven Doetinchem, met mooie bossen en heidevelden. Op de Markt staat een laat-gotische kerk (1200) met romaanse toren. In de omgeving liggen enkele oude Saksische boerderijen en een korenmolen. Natuurgebieden: De Baakse Kamp (123 ha) en 't Zand (375 ha), een uitgestrekt terrein met ligweiden, dagcamping en speeltuinen.

'T ZONNEHUUSJE: Sfeervol vakantiehuis op een kleinschalig vakantiepark gelegen in het bosrijke Zelhem. Vanaf het vakantiepark wandel je zo de bossen in. De gezellige woonkamer met houtkachel is van alle gemakken voorzien. Op het vakantiepark vind je voor kinderen een speeltuin met diverse speeltoestellen, voor de volwassenen een jeu de boules baan en op het park is zelfs een tennisbaan waar je gebruik van kunt maken. Zelhem staat bekend als het groene hart van de Achterhoek waar je kunt genieten van de rust en ruimte. Het is de ideale omgeving om te gaan wandelen en/of fietsen.

je ideale vakantiehuis vind je bij HappyHome! 

FIETSTOCHT DOOR DE ACHTERHOEK: Een heerlijk fietstochtje om even van de stad weg te zijn of gewoon ontspannen de natuur bewonderen. Voor dat u begint met de fietstocht wordt u ontvangen met een warm kopje koffie en de originele Bronkhorster kruidkoek. Na de koffie wordt er begonnen met de tocht van 19 km. Tijdens de fietstocht rijdt u over paadjes en kunt u de natuur bewonderen in zijn puurste vorm. Tevens wordt u een lunch aangeboden.... Meer info op de website van Nationale Geschenkbon 

BEZIENSWAARDIG
Kastelen: Huize Baak in Baak - Kasteel De Bramel te VordenKasteel Bronkhorst te Bronkhorst (slotheuvel) - Kasteel Enghuizen te Hummelo - Kasteel Hackfort te Vorden - Kasteel het Holtslag te Toldijk - Kasteel Keppel te Laag-KeppelHuis Kiefskamp te Vorden - 't Medler in Vorden - Kasteel Onstein te Vorden - Kasteel Ulenpas te Hoog Keppel - Kasteel Vorden te Vorden - De Wiersse te VordenKasteel De Wildenborch te Vorden