Toerisme-online

 

Gemeente Buren

         

Plaatsen in Buren

  Asch * Beusichem * Buren * Eck en Wiel * Erichem * Ingen * Kerk-Avezaath * Lienden * Maurik * Ommeren * Ravenswaaij * Rijswijk * Zoelen * Zoelmond. 

NOVASOL Vakantiehuizen in Nederland

Buren

Midden in de Betuwe, tussen Culemborg en Tiel, ligt aan het riviertje de Korne (zijrivier van de Linge) het charmante stadje Buren. Het plaatsje kreeg in 1395 stadsrechten van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. Het ten dele nog door een wal en muren omgeven plaatsje is tot beschermd stadsgezicht verklaard. De omwalling geeft een mooi uitzicht over de boomgaarden van de Betuwe - vooral een genot als in het voorjaar de fruitbomen in bloei staan. Tijdens een stadswandeling valt te genieten van de vele gerestaureerde oude panden, zoals het voormalige weeshuis (nu museum). Het stadje wordt beheerst door de fraaie St. Lambertuskerk. Bijzonder zijn de zogeheten 'muurhuizen' in de Knijphoek. Er zijn tal van aantrekkelijke recreatieve mogelijkheden, zoals struin- en wandelpaden, fiets- en skeelerroutes, recreatie op en aan het water. Brengt u de gemeente eens een bezoek en u zult zien dat dat de moeite waard is.

Buren, in het hart van de Neder-Betuwe, is een oud vestingstadje met beschermd stadsgezicht, gelegen aan de Korne, een zijarm van de Linge. De omwalling (1395) en versterkingen uit de 16de eeuw zijn grotendeels bewaard gebleven, evenals de Huizer- of Kuilenburgse Poort. Het voormalige weeshuis, een mooi renaissance-bouwwerk, werd in 1613 door Maria van Nassau gesticht. De N.H. kerk is een ruim driebeukig laatgotisch gebouw. Verder zijn er enkele mooie 16de- en 17de-eeuwse woonhuizen. Het stadhuis is grotendeels 17de- en 18de-eeuws. Op de stadswal staat de molen De Prins van Oranje. Tenslotte zijn het Boerenwagenmuseum en het Museum der Koninklijke Marechaussee te bezoeken.

BEZIENSWAARDIG
Kastelen: Kasteel Huis Buren te Buren (ondergrondse ruïne & aarden vestingwallen) - Kasteel Soelen te Zoelen

BUREN EN DE ORANJES: Willem van Oranje trouwde in 1551 met Anna van Egmond, gravin van Buren. Koningin Beatrix draagt nog steeds de titel 'gravin van Buren'. Bij Buren heeft vroeger een van de grootste kastelen van Nederland gestaan. Het is leuk om in de vestingstad een stadswandeling te maken en daarbij ook het museum Buren en Oranje aan te doen. Hier vindt u een omvangrijke collectie uit de nalatenschap van de Oranjes en een tentoonstelling over het koningshuis. Andere historische bezienswaardigheden zijn het museum der Koninklijke Marechaussee, gehuisvest in het koninklijke weeshuis van 1612 de St. Lambertuskerk uit 1395, met o.a. het graf van de graaf van Buren, de molen De Prins van Oranje, een historische stadspoort uit ca. 1400 en middeleeuwse stadsmuren. Buren ligt in de Betuwe, een streek die bekend is om zijn vele fruitbomen. In dit gebied zijn vele mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. ook Nordic Walking wordt hier beoefend. Kleine rivieren, niet ver van Buren, zijn geschikt om te kanoen. Wilt u eens iets heel bijzonders doen? Dan kunt u gaan abseilen van de molen De Prins van Oranje.  

 

Maurik

 

VAKANTIEPARK EILAND VAN MAURIK: Volop vakantie, avontuur en ontspanning op en rond het water, daar staat Vakantiepark Eiland van Maurik allemaal voor. Gelegen in het hart van de Betuwe, bij het Gelderse plaatsje Maurik. Hier komen u en uw kinderen vakantietijd tekort. Ook voor tieners (12 -16 jr) zijn er volop leuke activiteiten.... meer info bij BungalowExperts 

 

Last Minute Vakanties