Toerisme-online

 

Gemeente Ciney

         

Plaatsen in Ciney

   

Last Minute Vakanties 

Braibant

 

LES PEUPLIERS DE LA PECHERIE: Welkom in het paradijs voor vissers! Dit mooie vakantiehuis bevindt zich aan de rand van een aantal privévijvers (gratis) en een rivier (tegen betaling) met goede visvangstkansen. De woning is comfortabel ingericht, op een koude avond geniet u van de open haard in de woonkamer. Op een warme avond kunt u natuurlijk buiten barbecueën. Dit huis is een uitstekende uitvalsbasis om de regio te verkennen. In de buurt treft u talrijke wandelroutes. In de omgeving kunt u bergbeklimmen (Freyr) en mountainbiken. De Lesse leent zich prima voor een tocht per kayak (Anseremme) en ook de Maas (Dinant) lokt met diverse watersporten. De omgeving biedt verder leuke boottochtjes, uitstapjes aan de Citadel, diverse musea, kastelen, kloosters en grotten, zoals 'La Merveilleuse'.

 

Ciney

Ciney (Waals: Cînè) is een stad en gemeente in de provincie Namen in België. De stad telt ruim 15.000 inwoners. Ciney ligt op een hoogte van 286 meter. Ciney geniet vooral bekendheid door het gelijknamige bier, dat er voor het eerst gebrouwen werd. Nu gebeurt dat in de brouwerij van Alken-Maes. Ciney ligt 19 km ten noordoosten van Dinant. Het is de schakel tussen de landschappen van de Condroz en de Ardennen. In de Romeinse tijd was het een belangrijke nederzetting en later werd het een waardevol steunpunt van het prinsbisdom Luik. Er wordt verondersteld, dat de heilige Maternus de stiftskerk bouwde. De uit de 11de eeuw stammende romaanse toren is een indrukwekkende vierkante massa uit natuursteen. De oude vestingmuren zijn te bezichtigen. Verder het Sint-Rochus-kasteel in het gemeentepark. In Conneux, zuidwestelijk van Cinney, kunnen grotten bezocht worden. Veel wandelroutes zijn uitgezet met duidelijke wegwijzers.

De 'hoofdstad van de Condroz' is een belangrijk handels- en landbouwcentrum met enige industrie. Ciney was één van die vestigingen die de toegang naar het prinsbisdom Luik moesten beveiligen. Heftige oorlogen werden gevoerd tussen het graafschap Namen en het prinsbisdom Luik om het bezit van het fort. De bekendste van deze oorlogen was de Guerre de la Vache, of de 'Oorlog om de Koe', die in 1276 zou zijn ontstaan na een twist om de verkoop van een koe op de markt van Ciney. Van al dit geweld is nu weinig te merken, omdat de meeste historische gebouwen van Ciney allang met de grond gelijk zijn gemaakt. In het Provinciaal Zoötechnisch Centrum worden runderen geselecteerd en wordt kunstmatige inseminatie toegepast. De Condroz rond Ciney is bepaald mooi: niet het steile en onverwachte van de Ardense rivieren en rotsen, maar een weids en licht golvend gebied van weiden en bossen, waarin talloze versterkte hoeven en burchten staan.

Kernen: Naast het stadscentrum zelf liggen in de gemeente nog de deelgemeentes Achêne, Braibant, Chevetogne, Conneux, Leignon, Pessoux, Serinchamps en Sovet. Naast deze deelgemeenten liggen op het grondgebied nog verscheidene gehuchten zoals Biron in Ciney, Halloy in Braibant, Ronvaux en Enhet in Chevetogne, Conjoux en Reux in Conneux, Chapois, Ychippe, Corbion in Leignon. In Serinchamps liggen Haid en Haversin. Haversin, gelegen aan de spoorweg, is er de grootste kern in de deelgemeente. In Achêne ligt onder meer het gehucht Fays, en ook een nieuwe nijverheidszone. In Sovet liggen ten noorden van het riviertje de Bocq nog de gehuchtjes Senenne, Reuleau en Vincon.

Bezienswaardig: Ciney is gekend om zijn veemarkt  In de deelgemeente Chevetogne bevindt zich het klooster van Chevetogne. In het dorpje Conjoux bevinden zich Grotten van Conjoux, een Mariabedevaartsoord, bestaande uit achttien kunstmatig aangelegde grotten in de vorm van een rozenkrans - Linde van Conjoux, een van de oudste, dikste en grootste lindebomen van België.. Wikipedia 

Chevetogne: Chevetogne is een dorp in de Belgische provincie Namen in het Waalse gewest. Als dit dorpje niet over zijn befaamde klooster zou beschikken, was het niet echt interessant geweest voor bezoekers, maar gelukkig liep het anders. In 1925 werd het internationale Benedictijner klooster van Chevetogne gesticht. De officiële Franse naam is Monastère de l’Exaltation de la Sainte Croix, wat klooster van de Heilige Kruisverheffing betekent. Opvallend is dat de monniken in het klooster uit diverse landen over de hele wereld komen. Binnenin het klooster zijn schilderingen van moderne Griekse schilders te zien. In de bossen van Chevetogne ligt het vakantiepark Valéry Cousin. Hier bevindt zich een wildpark en sportcomplex. 

LES COQUELICOTS: Verlaat de dagelijkse sleur en kom de heuvels vergezellen in een zee van groen. Verknocht aan tv of internet? Dan is deze plek niet voor u weggelegd. Of misschien juist wel. Uw vakantiewoning bevindt zich in een blauw of grijs kader - we zijn niet in Middellandse-zeegebied – met groene nuances naar gelang de seizoenen. Recht voor u, een weiland dat zich uitstrekt tot aan een vallei met op de achtergrond een loofbos. De grootste lawaaimakers zullen de vogels zijn of misschien de wind.... meer info bij Ardenne Résidences

 

Hotel Les Rhodos: Charmant hotelletje dat kan genieten van een heerlijke ligging midden in een stukje ongerepte natuur. De rust van een groene omgeving in een relaxed kader kan u perfect combineren met een actieve vakantie.