Toerisme-online

 

Gemeente Deinze

         

Plaatsen in Deinze

De nieuwe gemeente Deinze is op 1-1-2019 ontstaan door samenvoeging van Deinze en Nevele.  

 

ReisChecker.nl 

Voormalige gemeente Deinze

Deinze is een stad en gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen in België. Deinze ligt langs de rivier de Leie. Deelgemeenten zijn Astene, Bachte-Maria-Leerne, Deinze, Gottem, Grammene, Meigem, Petegem-aan-de-Leie, Sint-Martens-Leerne, Vinkt, Wontergem en Zeveren.

Bezienswaardigheden
De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Deinze is een schoolvoorbeeld van de Scheldegotiek. Het stedelijk Museum van Deinze en de Leiestreek is een mooi voorbeeld van hoe een museum in een provinciestad ook groots kan zijn. Het bevat veel werken van Vlaamse kunstenaars die op een of andere wijze verbonden waren met de Leiestreek, waaronder veel grote namen zoals Emile Claus, Leon De Smet, Gust De Smet, George Minne, Constant Permeke, Roger Raveel, Albert Servaes, Frits Van den Berghe, Gustave van de Woestijne en Albijn Van Den Abeele. Er is eveneens een volkskundige afdeling met stukken uit de lokale folklore, nijverheid en geschiedenis (met archeologische vondsten uit de omgeving).

Deinze is kantonhoofdplaats en heeft een vredegerecht. De pluimveemarkt op woensdag is van Europees belang. Het stedelijk museum bezit een rijke collectie doeken van de Latemse en andere Leieschilders. Deinze wordt beschouwd als de hoofdplaats van de Oost-Vlaamse Leiestreek. Deinze ligt 15 km ten zuidwesten van Gent aan de Leie. Er staat een in de zogenaamde Scheldegothiek gebouwde Onze-Lieve-Vrouwekerk uit de 13de eeuw. Ze bezit een fraai 18de-eeuws interieur. De St.Martenskerk is 18de-eeuws. Tevens is er het Museum voor Schone Kunsten van Latem en de Leiestreek. Het Museum voor Oudheidkunde en Folklore in de Leiestreek geeft informatie over de vlasbouw die het voornaamste middel van bestaan was in deze omgeving. Op woensdag is er markt in Deinze. Vissen kan men, met vergunning, in de Oude Leie. Een folkloristisch evenement is de Canteclaerstoet, om de drie jaar op de 2de zondag van mei. Het recreatiedomein 'Brielmeersen' heeft een kleine diergaarde en mogelijkheden voor sportbeoefeningen.... Gemeente Deinze - Wikipedia 

Bachte-Maria-Leerne: Bachte-Maria-Leerne ligt 12 km ten zuidwesten van Gent, aan de grillig kronkelende Leie. Het dorp bezit een Petrus en Pauluskerk, van laat-romaanse architectuur en een 17de eeuwse Raesboomkapel. Grote bezienswaardigheid is het kasteel van Ooidonck, een oorspronkelijk 13de eeuwse burcht met slotgrachten, die in de 16de eeuw tot lustslot in renaissancestijl is verbouwd. Kasteel en park zijn opengesteld voor bezoekers, het kasteel alleen op zondag. Sportvissers kunnen met vergunningen in de Leie vissen, voor kinderen is er de speelplaats 'Ter Linden' en trekkers vinden er de camping 'Groeneveld'. Attractief is de Nachtelijke Leievaart met fakkeltocht die vanuit Gent naar het kasteel van Ooidonck vertrekt.

 

 

je ideale vakantiehuis vind je bij HappyHome!

Voormalige gemeente Nevele

Nevele is een landelijke gemeente in de Vlaamse provincie, Oost-Vlaanderen in België. De gemeente ligt in het zuiden van het Meetjesland en telt meer dan 11.000 inwoners. Nevele telt zes deelgemeenten; naast Nevele zelf: Hansbeke, Poesele, Landegem, Vosselare en Merendree. De gemeente is in 1977 ontstaan door de fusie van eerdergenoemde deelgemeentes. De gemeente heeft een streekmuseum (Rietgaverstede). Er zijn twee mogelijkheden tot hoevetoerisme, in Nevele-Centrum en Poesele. De daar gekanaliseerde Poekebeek mondt ter hoogte van Nevele uit in het Schipdonkkanaal. Nevele situeert zich ten noordwesten van Gent, aan de zuidelijke rand van het Oost-Vlaamse Meetjesland. Nevele grenst aan de gemeenten Aalter, Deinze, Lovendegem, Gent en Zomergem. De totale oppervlakte bedraagt 52 km2. De deelgemeenten Hansbeke (983 ha), Landegem (848 ha), Merendree (1.094 ha), Nevele (1.385 ha), Poesele (252 ha) en Vosselare (627 ha) vormen sinds 1977 de fusiegemeente Nevele.... Gemeente Nevele -Wikipedia