Toerisme-online

 

Gemeente Dendermonde

         

Plaatsen in Dendermonde

   

 

 

Dendermonde

Dendermonde (Frans: Termonde) is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, gelegen in de driehoek Gent-Brussel-Antwerpen. Het is de hoofdplaats van het arrondissement Dendermonde. Dendermonde, ligt aan de samenvloeiing van Dender en Schelde en telt 43.000 inwoners.

Bezienswaardigheden
De Grote Markt met zowel middeleeuwse panden als herenhuizen in neotraditionele stijl werd volledig autovrij gemaakt, heraangelegd en in juli 2004 plechtig in gebruik genomen. Een bronzen palmboom met de naam "Coconut voor Dendermonde" werd een jaar later aan het geheel toegevoegd.
Het Stadhuis in gotische stijl met Belfort werd in de 14de-eeuw gebouwd als lakenhalle. De Belforttoren werd in 1999 erkend als Werelderfgoed. Het Vleeshuis uit 1461 met een hoektoren is een andere blikvanger op de Grote Markt. Het herbergt het oudheidkundig museum met een collectie waarbij de nadruk ligt op de folklore van de stad. Er is echter ook aardewerk uit de Gallo-Romeinse periode en vele voorwerpen uit de middeleeuwen en de 16e eeuw. Ook fossielen en een volledig skelet van een mammoet (28.000 jaar oud) zijn er te bewonderen.
Enkele andere bezienswaardigheden zijn: Het Sint-Alexiusbegijnhof met 61 zeventiende eeuwse huisjes en een kapel uit 1927 werd in 1998 erkend als Werelderfgoed; De gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk uit de 13e eeuw; Het standbeeld voor Pieter-Jan De Smet, jezuïet en missionaris bij de indianen in de Rocky Mountains in de U.S.A.; De negentiende eeuwse Benedictijnenabdij van Sint-Pieter en Sint-Paulus met neogotische kerk uit 1902; Het Gerechtshof uit 1927 op het einde van de Kerkstraat bevindt zich op de plaats waar ooit de middeleeuwse burcht van de heren van Dendermonde bevond. etc.
Enkele monumenten zijn: Het Arsenaal uit 1825.; De voormalige Rijkswachtkazerne en tuinwijk met 22 rijkswachtershuizen uit 1879.; Het Gevangenisgebouw uit 1863; De Infanteriekazerne uit 1830; Het neogotische Klooster van de Zwarte Zusters op de Vlasmarkt uit 1923; De Koninklijke Academie van Schone Kunsten in de Dijkstraat in Art Deco; De voormalige Handelsbank in Art Deco. etc.

Een belangrijk aspect van de Dendermondse folklore is de ommegang van het Ros Beiaard. Dit houten paard van reusachtige afmetingen wordt onder massale belangstelling door de stad gedragen. De ommegang vindt om de tien jaar plaats. Omdat de Dendermondenaars hun paard zo weinig te zien krijgen, is elke ommegang een waar volksfeest en valt het afscheid van het paard altijd zwaar. Menig Dendermondenaar laat zijn tranen dan vloeien. Op 30 augustus 2007 maakte burgemeester Piet Buyse bekend dat de volgende ros beiaard zal plaatsvinden op 30 mei 2010. In 2005 werden het Ros Beiaard en de drie reuzen van Dendermonde opgenomen in het Werelderfgoed van de UNESCO.

Waar de Dender uitmondt in de Schelde, ligt Dendermonde. Dit is bekend wegens de legende van de Vier Heemskinderen en het Ros Beyaerdt. De stad heeft in de loop der eeuwen bewogen perioden doorstaan; in 1914 werd Dendermonde het zwaarst getroffen toen de Duitsers huis na huis platbrandden. Er moest een volledig nieuwe stad worden gebouwd, waarbij historische gebouwen zo trouw mogelijk werden herbouwd en gerestaureerd. Vanzelfsprekend heeft Dendermonde enige ommegangen en praalstoeten: de Reuzenommegang op donderdagavond na de 4de zondag van augustus en, om de 10 a 15 jaar, de Ros Beyaerdtommegang. Men kan vissen in de vijver van de Brusselse Forten. Op maandag is er markt. Het Schelde-Denderpad (18 km) en het Hof ter Bremptpad (4,5 km) zijn bewegwijzerde wandelpaden... Gemeente Dendermonde - Wikipedia

De binnenstad Dendermonde kan bogen op haar geschiedenis en haar historische gebouwen en monumenten. Stuk voor stuk zijn het bezienswaardigheden die de stad aantrekkelijk maken voor het eendagstoerisme. Dendermonde gaat prat op haar wekelijkse maandagmarkt, de grootste in België.Het hoogtepunt van het toeristisch seizoen is de jaarlijkse Middeleeuwse Reuzenommegang, die de zomervakantie traditioneel afsluit met een mooi spektakel en een fantastisch luchtvuurwerk. En tienjaarlijks trekt dé trots van Dendermonde, het Ros Beiaard door de straten, geflankeerd met een uitbeelding van tal van historische taferelen. Het Ros Beiaard wordt bereden door de Vier Heemskinderen.