Toerisme-online

 

Gemeente Destelbergen

         

Plaatsen in Destelbergen

   

 

Destelbergen

Destelbergen is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente telt ruim 17.000 inwoners. De residentiële gemeente ligt net ten oosten van de stad Gent; ten zuiden van Destelbergen ligt de dichtgeslibde bedding van de Zeeschelde. De gemeente Destelbergen heeft naast Destelbergen zelf nog één deelgemeente, namelijk Heusden, ten zuiden van Destelbergen-centrum.

Bezienswaardigheden: De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk; De gemeente telt diverse residentiële kastelen. Een gebied met enkele kastelen en bijhorende hoeves, dreven en waterpartijen is als dorpsgezicht beschermd; Het Damvalleigebied; Een Gallische hoeve; Het domein Van Acker, met daarop een kasteel dat nu als gemeentehuis dienst doet.

De gemeente Destelbergen, gelegen in het hart van de provincie Oost-Vlaanderen, bestaat uit de vroegere zelfstandige gemeenten Destelbergen en Heusden. De oppervlakte van de gemeente bedraagt 2656 hectaren en er wonen ongeveer 17.200 mensen. Destelbergen is een residentiële gemeente. Het was vroeger een toevluchtsoord voor de Gentse adel en burgerij die het drukke stadsleven wilden ontvluchten. Ze lieten er kastelen met mooie parken optrekken. De Kastelenroute neemt je mee langs vijftien overgebleven kastelen. Één ervan is het kasteel Van Acker dat werd omgevormd tot gemeentehuis. Destelbergen is een Reinaert-gemeente. De legende van Reinaert de Vos speelt er zich gedeeltelijk af. In het prachtige Reinaertpark achter het gemeentehuis staat langs de straatzijde het standbeeld “Reinaert en Bruin”: Bruin de Beer zit met zijn poten gevangen nadat hij honing probeerde te stelen uit een bijennest. Het Reinaertverhaal wordt ook afgebeeld in de glasramen van de kelder van het Notax-kasteel. Destelbergen is een groene gemeente en heeft enkele prachtige recreatiegebieden nabij meren die ontstaan zijn door zandwinning voor de aanleg van snelwegen. De Damvallei is een oud moerasgebied en een aaneenschakeling van meersen en bomenrijen rond een lint van turfputten. Onlangs kende de Europa het waardevolle natuurreservaat financiële steun toe. Aan het “Surfmeer” vind je het familiepark Harry Malter. De schilderachtige Scheldeboorden bekoren ook de fietsers…  Gemeente Destelbergen - Wikipedia