Toerisme-online

 

 

 

Provincie Drenthe

         

Meer over Drenthe

Drenthe kenmerkt zich door afwisselende landschappen met een rijke natuur en cultuurhistorie. In dit landelijke gebied kunt u nog genieten van de rust en de ruimte. Hier kunt u nog ervaren wat stilte is en kunt u de sterren aan de hemel nog zien.

Het authentieke Drenthe kunt u op vele verschillende manieren beleven. U kunt overnachten in een echte Drentse accommodatie, genieten van de cultuurhistorie die u overal om u heen ziet en proeven van de vele streekproducten. Via de vele fiets-, wandel- en ruiterroutes kunt u op uw eigen wijze Drenthe ontdekken.

Vanaf de Middeleeuwen bestond Drenthe uit zes dingspelen, met daaronder kerspelen, die tegelijk de kerkelijke en bestuurlijke gemeenten vormden. De kerspelen bestonden weer uit buurschappen, de dorpsgemeenschappen. In de Franse tijd werden de dingspelen afgeschaft en de kerspelen omgevormd tot uiteindelijk 35 burgerlijke gemeenten. Behalve de splitsing van de gemeente Dalen in Dalen en Schoonebeek in 1884 bleef deze gemeentelijke indeling ongewijzigd tot de grootschalige herindeling van 1998. Sinds 1 januari van dat jaar zijn er nog twaalf gemeenten over.

Het grootste deel van de provincie bevindt zich op het zogenoemde Drents Plateau, dat bestaat uit met zand bedekte grind- en zandafzettingen uit de laatste ijstijd. Er zijn weinig grote hoogteverschillen, het gehele Plateau ligt tussen de 10 en 20 meter boven NAP. De hoogteverschillen die er zijn, worden meestal veroorzaakt door doorsnijding van beekjes en riviertjes, opgehoogde bouwlanden en oude stuifduinen.

In het noordoosten van Drenthe ligt de Hondsrug, een heuvelrug die zich uitstrekt van voorbij Emmen in het zuidoosten tot in de stad Groningen in het noorden. Het hoogste natuurlijke punt, ook van de provincie, ligt 32 meter boven NAP ten noordwesten van Emmen. In Wijster bevindt zich het absoluut hoogste punt van de provincie (40 meter), de VAM-berg, een afgedekte vuilnisbelt die het goed doet in wielerwedstrijden. De randen van de provincie liggen een stuk lager, delen in het noordwesten en zuidwesten liggen zelfs onder NAP.

Drenthe staat bekend om zijn hunebedden. Van de 53 die in Nederland voorkomen staan er 51 in Drenthe. De overige twee in de provincie Groningen.

Bij Schoonebeek werd tot voor kort aardolie gewonnen en verspreid over de provincie wordt nog steeds aardgas gewonnen. Het hoofdkantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), verantwoordelijk voor aardolie- en aardgaswinning, bevindt zich in Assen... lees verder op Wikipedia

 

Drenthe is een echte vakantieprovincie met veel natuur en een interessante geschiedenis. Pittoreske dorpjes met hun typische "Brink" als middelpunt zijn een bezienswaardigheid op zich. De vakantieganger kan er prima ontspannen door middel van lange fietstochten en wandeltochten over de heide en door bosgebieden. Drenthe is ideaal voor een autovakantie of een weekendje weg, speciaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Er zijn op diverse plekken fietsen te huur, waarmee men de vele fietspaden, die vaak dwars door de natuur zijn aangelegd, kan verkennen. Deze provincie is bekend van de hunebedden, maar heeft nog veel meer te bieden.


Fietsvakantie in Drenthe
Op de fiets zie je snel wat Drenthe zo bijzonder maakt: het landschap verandert voortdurend. Bossen, heidevelden, moeras, esakkers, zandverstuivingen en stroomdalen wisselen elkaar af. Een fietstocht door Drenthe is verrassend en avontuurlijk. Met zijn 1500 kilometer aan fietspaden is de provincie een ideale provincie voor fietsers. Drenthe is in het midden relatief hoog en de randen liggen lager. Met uitzondering van de Hondsrug is het een hoogteverschil van slechts enkele meters.... meer info op Fietsrelax.nl  


 

 

 

 

Hotels in Drenthe

   

Vakantieparken in Drenthe

   

 

Dwingeloo: Landgoed De Borken
Exloo: De Hunzebergen
Roden: Langewold 
Zeegse: De Zeegser Duinen

 

Aalden: Landal Aelderholt
Midlaren: Landal De Bloemert
Ees: Het Land van Bartje
Wateren: Hunerwold State
Witteveen: Orveltermarke

  

 

 

    

 

Vakantieparken acties