Toerisme-online

Vakantieland Duitsland is veelzijdig

Er zijn genoeg redenen om een vakantie naar Duitsland te boeken. Dat bleek na een oproep in De Telegraaf (mei 2005) waarin gevraagd werd om tips over mooie, verrassende Duitse vakantiestekken. Vestingsteden, skioorden, een racecircuit en ’Giethoorn in het groot’: Duitsland blijkt een reuze veelzijdig vakantieland te zijn.

„Wij Nederlanders kennen Duitsland eigenlijk niet zo goed”, meent Nanno van der Wiel uit Krommeniedijk. „Wie weet bijvoorbeeld dat de deelstaten Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern ongeveer 4.000 meren tellen? Wie kent de schitterende Oostzeestad Wismar, waar op zaterdagochtend de vissersscheepjes liggen afgemeerd en je lekkere verse vis kunt kopen? Wie kent de oude stad Quedlinburg die vanwege zijn vele vakwerkhuizen en een prachtig kasteel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Duitsland is een fantastisch vakantieland en verdient daarom van Nederlanders veel meer aandacht.”

Autogek P.L. Ploeger uit Den Haag is minstens drie keer per jaar te vinden op het Duitse racecircuit Nürburgring. „Voor tien euro mag je zelf een rondje rijden en er zijn geweldige evenementen zoals de 24-uurs race”, schrijft de Hagenees. „Het circuit is immens groot (24 kilometer). Het verschil tussen het hoogste en laagste punt is 300 meter. Er bevinden zich drie dorpen midden in het circuit. De omgeving is schilderachtig mooi en er zijn vele wandel- en fietstochten rond het circuit.”

Voor Marco te Kloeze uit Arnhem is het grootse indoorskicentrum ter wereld in Bottrop een goede reden om naar Duitsland af te reizen. „In het ’Alpincenter’ kun je het hele jaar door skiën”, zo tipt Marco. „Het is veel groter en voordeliger dan het Nederlandse SnowWorld.”

„Ga eens naar het Spreewald”, schrijft E. Dijkstra uit Leeuwarden. Dit gebied, dat ongeveer 60 kilometer onder Berlijn ligt, wordt ook wel ’Giethoorn in het groot’ genoemd. Het bestaat uit duizenden riviertjes en kanalen. Net als Giethoorn valt het Spreewald het beste met een bootje te ontdekken.

Verschillende brievenschrijvers raden vakantiegangers aan om eens een kijkje te nemen in het stadje Rothenburg dat aan de rivier de Tauber ligt. Het is een idyllisch Beiers vestingstadje dat in de buurt van Neurenberg ligt. De fundamenten stammen uit de middeleeuwen.

C. Koppelaar uit Capelle a/d IJssel is gek op skigebied Oberstdorf, dat in de Alpen vlakbij de grens met Oostenrijk ligt. „De pistes boven in Oberstdorf (2200 meter) waren voor ons een schot in de roos”, schrijft Koppelaar. „Maar ook de nabij gelegen pistes van het Kleinwalzertal zijn de moeite waard, vooral voor beginners. Voor 53 euro voor vier personen per nacht huurden wij een zeer ruime vakwerkwoning met eenvoudig interieur.”

Bron: De Telegraaf  

Deutschland

Viel strapaziert ist der Beiname "Land der Dichter und Denker", aber das Angebot für Kulturinteressierte ist in Deutschland tatsächlich groß. Allein schon die 32 UNESCO-Weltkulturerbe-Stätten, deren jüngstes Mitglied die Altstadt von Regensburg ist, deuten darauf hin.
Je romantischer, desto beliebter: Publikumsmagneten sind die vielen Burgen und Schlösser, Kirchen... und Klöster, Altstädte und Museen sowohl auf dem Land als auch in den Städten. Zwischen Hamburgs Speicherstadt und Münchens Pinakotheken ist die Bandbreite an Sehenswertem exorbitant. Und besonders lebendig und spannend präsentiert sich die Hauptstadt Berlin, in die seit der Wiedervereinigung 1989 sowohl baulich als auch kulturell neuer Schwung eingekehrt ist.
Beliebteste Urlaubsregion ist Bayern, vor allem das Voralpenland mit schmucken Dörfern und zahlreichen Seen. In Baden-Württemberg locken der Schwarzwald und der Bodensee mit viel Natur und kulinarischen Genüssen, zu denen auch der badische Wein gehört. Als klassisches Weinbaugebiet gilt das Rheintal, das zwischen Mainz und Koblenz besonders schön mit dem Schiff zu erkunden ist. 14 Nationalparks und weitere Biosphärenreservate und Naturparks zeugen von intensiven Bemühungen, die Natur zu bewahren.

Vakantiegebieden in Duitsland

Allgäu
Allgäu is een mooi gebied dat is te vinden in het zuiden van Duitsland. Het ligt tegen de grens van Oostenrijk, net ten oosten van de Bodensee. Het gebied is omsloten door grote snelwegen. De autobahn 7 naar het zuidoosten en anderzijds de 96 naar het zuidwesten omsingelen als het ware dit gebied. De Allgäu heeft een gevarieerd landschap. In het zuiden wordt het gebied gekenmerkt door een alpien karakter, terwijl het noorden van het gebied van Allgäu zachtglooiend is. Het gebied is toeristen zeer populair. Zo kunt u er in de zomermaanden eindeloze wandeltochten maken terwijl in de wintermaanden massaal de ski’s worden ondergebonden. De hoogste bergen van het gebied van Allgäu zijn gelegen in het zuiden op de grens met Oostenrijk.

Altes Land
Ten westen van Hamburg, in het noorden van Duitsland, ligt het bekende Altes Land. Het gebied ligt zo’n 30 kilometer ten zuiden van de rivier de neder-Elbe en daardoor is de grond van het Altes Land zeer vruchtbaar. Het gebied wordt gekenmerkt door vele boomgaarden en landbouwakkers. Het begin van de lente is de beste tijd om dit gebied te bezoeken. De vele boomgaarden staan dan in volle bloei. De vele bloesems van de appel- en kersenbomen zorgen voor een schitterend plaatje. In de omgeving liggen leuke dorpen zoals Neuenfelde, Jork, Borstel, Steinkirchen, en Hollern.

Altmark
De Altmark is een regio in het noorden van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Deze historische regio wordt in het Oosten begrensd door de Elbe. De regio heeft qua bestuurlijke structuur en qua grenzen lange tijd ongewijzigd gefunctioneerd. Na de herindeling van Saksen-Anhalt in 1994 is de Altmark echter verdeeld in de Altmarkkreis Salzwedel en het district Stendal. De oostelijke delen van Stendal worden bij de Altmark gerekend. Aangrenzende regio's zijn Wendland in het noorden, Prignitz in het noordoosten, Havelland in het oosten, Magdeburger Börde in het zuiden en de Lüneburger Heide in het westen.

Beierse Woud (Bayerischer Wald)
Het Beierse Woud is gelegen bij de Oostenrijkse grens, in het uiterste zuiden van het land. Dit gebied wordt ook wel het Groene Dak van Europa genoemd. De totale oppervlakte van het gebied bedraagt meer dan 6000 km2 en wordt gekenmerkt door kleine dorpjes. In dit gebied ligt het national park Bayerischer wald. De ongerepte natuur en de zuivere lucht werken als een magneet op vele duizenden vakantiegangers. Wandelen, fietsen, paardrijden maar ook alle vormen van water- en wintersport kunt u in deze omgeving beoefenen.
Er zijn in het Beierse Woud veel gemarkeerde wandelingen, waarvan sommige door middel van een geel bord en een dierenvoorstelling worden weergegeven. Andere zijn aan kleurenbordjes herkenbaar. Neemt u tijdens een wandeling voldoende eten en drinken mee aangezien de kleine restaurants, die u misschien onderweg tegenkomt, niet altijd geopend zijn. Ook zijn er veel langeafstandspaden die het gebied helemaal doorkruisen. Hiervoor kunt u ook het beste met het toeristenbureau contact opnemen.

Bodensee
Het sub-alpine klimaat, de oude dorpjes en de immer aanwezige waterplas geven een aparte sfeer aan deze streek, die tot de oudste toeristengebieden van Europa behoort. Elk stadje koestert zijn eigen schatten, zoals Bregenz, Konstanz, Friedrichshafen en Lindau. Maar ook zeer de moeite waard zijn de moerasgebieden bij Radolfzell, het bloemeneiland Mainau en de paalwoningen in Uhlingen.
De Bodensee (ook wel Meer van Konstanz) is te vinden in het uiterste zuiden van Duitsland. Het meer wordt omringd door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en biedt voor wandelaars genoeg mogelijkheden om wekenlang te kunnen wandelen. Het meer wordt gevoed door de Rijn en is na het Meer van Genève het grootste alpenmeer. Het is een van de populairste vakantiebestemmingen in Duitsland. Er liggen veel mooie badplaatsjes langs de noordelijke oever.

Eemsland (Emsland)
Het Eemsland is gelegen in het westen van Nedersaksen rondom de rivier de Eems. Het grenst in het noorden aan de Landkreis Leer in Oost-Friesland, in het oosten aan de Landkreis Cloppenburg en Landkreis Osnabrück, in het zuidwesten aan het Graafschap Bentheim, in het westen aan de Nederlandse provincies Groningen en Drenthe en in het zuiden aan het Münsterland in Noord-Rijnland-Westfalen.
Het Eemsland behoorde tot 1803 bij het bisdom Münster als onderdeel van het Nederstift dat via een smalle band langs de Eems verbonden was met het bovenstift rond Münster. Van 1803 tot 1810 hoorde het bij het Hertogdom Arenberg (1803-1810), van 1810 tot 1815 bij het keizerrijk en na 1815 bij het Koninkrijk Hannover. Het Eemsland is nog altijd geheel Rooms-katholiek gebleven. Men vindt er verschillende kloosters. In Sögel is een Kapucijnenklooster gevestigd in het bekende jachtslot Clemenswerth, dat eertijds eigendom was van de Münsterse prins-bisschoppen.

Eifel
De Eifel is het oostelijke deel van van het middelgebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter. In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daar naar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd.
In de Eifel ligt ook de Nürburgring, een bekend autocircuit voor ondere andere Formule 1-races. Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het Nationaal Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Zuid-Eifel.

Elbsandsteingebergte (Elbsandsteingebirge)
Het Elbsandsteingebirge ligt op de grens met Duitsland en Tjechië. Het Elbsandsteingebergte is vooral bekend vanwege het feit dat hier het nationale park National Park de Sächsische Schweiz is gelegen. Het Nationale park Sächsische Schweiz, in het Elbsandsteingebirge, beslaat een gebied van 93 km2. In 1911 werd het eerste gedeelte al als natuurgebied aangemerkt, maar pas in 1990 werd het gehele Duitse gebied tot nationaal park verheven. In Tsjechië gebeurde dit pas in 2000. Het gebied wordt gekenmerkt door schitterende rotsformaties en dichte bossen. De flora en fauna in dit gebied is ongekend mooi. Er is hier zelfs sprake van een heus microklimaat waar vele diersoorten leven. Er komen ook enkele zeldzame vogels voor zoals de visotter, slechtvalk en dwergooruil. In het gebied kunt u mooie wandelingen maken, onder meer naar de rotspilaren van de Schrammstein, de tafelbergen Lilienstein en Pfaffenstein en het mystieke labyrint van kloven van de Affensteine en Grosser Zschand.

Ertsgebergte (Erzgebirge)
Het Ertsgebergte is een bergketen in Duitsland en Tsjechië. Over een lengte van 150 km vormt het de grens tussen de twee landen. De hoogste pieken bevinden zich in het westelijke gedeelte van het Ertsgebergte. De Klínovec (1244 m) is de hoogste aan de Tsjechische kant en de Fichtelberg (1214 m) is de hoogste aan de Duitse zijde van het gebergte. naar het westen toe, gaat het Ertsgebergte over in de veel lagere Beierse Fichtelgebergte. De meest oostelijke grens van het Ertsgebergte wordt gevormd door het Elbe Zandsteen Gebergte. Die vormen de beide oevers van de rivier de Elbe. Naar het noorden toe wordt het Ertsgebergte lager en in de heuvels liggen de steden Zwickau en Chemnitz. Tijdens de Middeleeuwen was het gebergte dicht bebost, maar de ontdekking van zilver- en tinertsen in de 15de eeuw zorgde ervoor dat het gebergte bewoond werd. Het dankt zijn naam aan de rijkdom aan ertsen die er lange tijd gedolven werden. Heden ten dage is het gebied vooral een populair wintersportgebied.
Er zijn voor de - beginnende - wintersporter goede faciliteiten. Verder kan u er natuurlijk prachtig wandelen (berghuttentochten), mountainbiken, klimmen, abseilen, kanoen, raften en paardrijden. Wij hebben speciaal voor onderwijsgroepen een aantal uitgebalanceerde outdoor programma's ontwikkeld.

Harz
De Harz is het noordelijkst gelegen middel- gebergte van Duitsland. De Harz is eigenlijk één groot weelderig natuurpark. Uitgestrekte bossen, toppen die tot over de 1000 m. reiken en gelardeerd met sfeervolle stadjes en dorpjes biedt dit gebied zowel in de winter als in de zomer veel afwisseling voor de vakantieganger. Er ligt een brokje recente geschiedenis in dit gebied. Tot 1989 liep dwars door de Harz de grens tussen het voormalige Westen- en Oosten. Hoewel er veel veranderd is, wordt u op veel plekken nog herinnerd aan deze roerige tijd. Slentert u b.v. door Wernigerode dan ziet u de luxe van het huidige westen, verpakt in de soberheid van het voormalige oosten. Een aanrader is ook het “Grenzlandmuseum “ in Tettenborn. Hier wordt deze geschiedenis in beeld gebracht, of bezoek per trein “de Brocken “, de hoogste top van de Harz. Dit was tot ’89 verboden gebied. De Harz staat ook bekend om zijn gezonde lucht. Bad Grund biedt op dat gebied veel faciliteiten. Een leuk stadje om te bezoeken is Neustadt. Hier vindt u fraaie gebouwen uit de tijd van voor de “Wende “. Ook voor de wintersport kunt u hier uitstekend terecht. Vele stadjes zoals Sankt Andreasberg, Braunlage en Hahnenklee, hebben prima skimogelijkheden. De Harz is een fijn vakantiegebied waar zowel de liefhebber van natuurschoon als van cultuur en geschiedenis uitstekend aan zijn of haar trekken komt.

Lüneburger Heide
Ten zuiden van de stad Hamburg en ten oosten van de stad Bremen ligt het Lüneburger Heide gebied. Gelegen tussen de rivieren de Elbe en de Aller beslaat dit heidegebied een oppervlakte van bijna 100 vierkante kilometer. De Lüneburger Heide wordt gekenmerkt door dichte naaldbossen en een rijke fauna en is zodoende een geliefde vakantiebestemming. In de schilderachtige heidedorpen kunt u genieten van ongekende gastvrijheid en lokale culinaire specialiteiten. In het gebied is van alles te doen, van fietsen en wandelen tot het bezoeken van de stad Hamburg. De Lüneburger Heide is gemakkelijk te bereiken via de autobahn 7 die Hamburg en Hannover met elkaar verbindt. Deze weg loopt als een ader door het midden van het gebied.

Mecklenburgische Seenplatte
Het merengebied de Mecklenburgische Seenplatte biedt met haar ontelbare meren tig-mogelijkheden voor watersporters op zoek naar wat meer luxe. Duizend meren, Duizend mogelijkheden. Het merengebied “de Mecklenburgische Seenplatte” beslaat zo´n een derde van het grondgebied van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Van de ongeveer duizend meren is de Müritz met 117 km2 het grootste meer en tevens Duitslands grootste binnenmeer. Varen met een motorjacht, met de kano, de zeilboot etc….alles is mogelijk. Voor vele wateren heeft u geen zogeheten “Sportbootführerschein” nodig, maar kunt u simpelweg het “Charterschein” gebruiken. Voor meer informatie hierover, klikt u hier. De vele jachthavens en aanlegplaatsen zijn de uitgangspunten voor vele vaartochten in het gebied van de Seenplatte. Vakwerkstad Waren aan de Müritz en de stad Neubrandenburg aan de Tollensesee zijn de moeite waard voor een bezoek. Zo ook nationaalpark “Müritzer Nationalpark” waar u kraanvogels, vis- en zeeadelaren kunt “spotten”.Münsterland
Het Münsterland staat bekend als het land van de 100 burchten en het paradijs voor fietsers en wandelaars. Het gebied kenmerkt zich door een parkachtige landschap afgewisseld met glooiende heuvels gelegen tussen het Teutoburgerwald en het noordelijkste puntje van het Sauerland. Sportieve mensen kunnen zich tegoed doen aan de vele mogelijkheden, die het Münsterland te bieden heeft. Een bezoek waard! Wellicht kunt u zich bekwamen in het platduitse taal, het Moors. De stad Münster heeft een prachtige historisch centrum en is gelegen in een schitterend groen landschap. Liefhebbers kunnen er hun hart ophalen aan een rijk partimonium: de Dom van Münster, waterburchten, kapellen, barokgebouwen, het planetaruim, de dierentuin en het recreatiegebied Aase.

Nordfriesland (Noord Friesland)
Noord-Friesland is een district in de Duitse deelstaat Denemarken . Het gebied ligt tegen de grens van Denemarken aan. Het oppervlak bedraagt 2050 km². Er woonden in 2002 165.795 mensen. De hoofdstad is Husum. Van Noord-Friesland maken onder andere deel uit de tien Halligen, de Waddeneilanden Sylt, Amrum, Föhr en Pellworm en de schiereilanden Nordstrand en Eidersted. Tot 1864 maakte Noord-Friesland deel uit van het Deense Koninkrijk. Noord-Friesland is momenteel nog steeds een veeltalig gebied met vier officiële talen: Duits, Noordfries, Deens en Nedersaksisch. Het Nedersaksisch geldt als streektaal, het Noordfries en Deens gelden als minderheidstalen. Het tot in de 19e eeuw dominante Noordfries wordt nu nog door zo'n 10.000 mensen gesproken, in negen verschillende dialecten. Verder wordt er in Noord-Friesland ook nog Juts gesproken.

Odenwald
In het westen van Duitsland ligt het bosrijke Odenwald, een schitterend gebied dat ligt tussen de grote steden Mannheim, Heidelberg en Frankfurt am Main. Het gebied wordt gekenmerkt door lage heuvels en een enkele berg. De hoogste top is 628 meter en is dus eenvoudig te beklimmen. Waldbrunn is de bekendste stad in het Odenwald. In de zomermaanden komen vele toeristen naar dit gebied toe om er een welverdiende vakantie te vieren. Waldbrunn is een erkend Luftkurort wat zo veel wil zeggen dat hier gezonde en zeer zuivere lucht te ademen is. Het Odenwald leent zich uitstekkend voor te wandelen of om heerlijk in de vrije natuur te rusten.

Osnabrücker Land en het Wiehengebergte
Het markante hooggebergte van het Teutoburger Wald en het Wiehengebergte kenmerken het Osnabrücker Land. De vakantieregio schept met een netwerk van de best bewegwijzerde fiets- en wandelroutes en drie autoroutes de beste voorwaarden voor een onvergetelijke kennismaking met de regio. Daar valt van alles te beleven: de vredesstad Osnabrück, die als stad van de Westfaalse vrede bekend is geworden. In de vredeszaal van het stadhuis van Osnabrück werd in 1648 uiteindelijk de 30-jarige oorlog beëindigd. Het ambachtsland in het noorden met een unieke boerderijarchitectuur. De geneeskrachtige tuinen met Sole- en Kneipp-baden in het zuiden, een geheim onder de velen die op zoek zijn naar een gezonder leven. Historische vakwerkhuizen en molens met klapperende wieken kunnen natuurlijk ook worden bewonderd, evenals de indrukwekkende kastelen en ingetogen kloosters.

Ostfriesland
Oost-Friesland is een streek in het noordwesten van de Duitse deelstaat Nedersaksen. De streek ligt tussen de rivieren de Eems en de Jade, grenzend aan de Waddenzee in het noorden en aan de Nederlandse provincie Groningen in het westen. Er behoort een reeks van zeven Oost-Friese Eilanden toe. Belangrijke plaatsen zijn Emden, Leer en Wilhelmshaven. De oostelijkste strook van dit gebied, bestaande uit de Landkreis Friesland met het eiland Wangerooge en de stad Wilhelmshaven, behoort geografisch wel, maar (cultuur)historisch niet tot Oost-Friesland. Oost-Friesland vormt geen bestuurlijke eenheid. Mede daardoor is er geregeld discussie over de exacte grenzen van Oost-Friesland, dat als begrip door iedereen geaccepteerd lijkt te worden. Als formele afbakening zou men het gebied kunnen nemen dat valt onder het werkgebied van de Ostfriesische Landschaft, de opvolger van de feodale standenvergadering, maar tegenwoordig een instantie die zich vooral met cultuurbeleid, sociale zorg, onderzoek en onderwijs bezighoudt, en op die terreinen een politieke taak uitvoert. Dit gebied, bestaande uit de huidige districten Aurich, Leer en Wittmund en het stadsdistrict Emden, is het gebied dat tegenwoordig doorgaans met Oost-Friesland wordt bedoeld. Er zijn momenteel discussies gaande over een mogelijke samenvoeging van deze districten tot één Landkreis Ostfriesland.

Sauerland
Het Sauerland is een streek en middelgebergte in Midden-Duitsland. De hoogte varieert van ongeveer 200 meter in het dal van de Ruhr tot ruim 840 meter in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg. Het Sauerland wordt begrensd door het Bergische Land in het westen, het Ruhrgebied in het noordwesten, het dal van de Lippe in het noorden, het Waldecker Land in het oosten ,en het Rothaargebergte in het zuiden. Het ligt in het gebied van het Hochsauerlandkreis, kreis Soest, kreis Olpe en het Markischer Kreis. Sauerland ligt nagenoeg geheel in het stroomgebied van de Rijn. In Sauerland ontspringen vanwege de vele neerslag verschillende rivieren. Een aanzienlijk deel van deze rivieren wordt onderbroken door stuwmeren, die dienen voor wateropslag, regulatie van het waterpeil, recreatie en soms energievoorziening. Een aantal van de stuwdammen zijn gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In de streek vind je veel oude stadjes, bijvoorbeeld het middeleeuwse dorpje Soest. Ook kun je heel wat burchten en kastelen bezoeken; deze herinneren aan de tijd, dat Duitsland nog uit talrijke vorstendommen bestond. In de regionale brouwerijen worden diverse streekbieren gebrouwen. Bijvoorbeeld het Warsteiner Bier, in het stadje Warstein uiteraard. Ik kan je vertellen dat dit bier NOG beter smaakt, als je het in de brouwerij zelf proeft! Verder telt de streek zo'n 800 grotten; een overblijfsel van de vroegere mijnbouw. Het 'zwarte goud' van de streek, zoals ze de leisteen hier ook wel noemen, zie je terug in de daken en muren van de typisch 'Sauerlandse' oude huizen.

Schwäbische Alb
De Schwäbische Alb ligt ten oosten van het Zwarte Woud gebergte. Het is een van de fossielrijkste streken van Europa. Het is bovendien een gebied met een schitterende natuur en imposante bergen. In de winter kunt u er bovendien skiën tot 1500 meter hoogte en van de hellingen rodelen. De Schwäbische Alb bestaat uit een reeks kalksteenheuvels. Het gebied is ongeveer 55 km breed en 150 km lang. De bovenloop van de Donau stroomt hier door een romantisch landschap met beboste kalksteenrotsen, kastelen op bergtoppen en groene weiden. Het zuidwesten van de Schwäbische Alb is tegenwoordig het Naturpark Obere Donau. In de zomermaanden kunt u hier heerlijke wandeltochten maken.

Taunus
Het gebied de Taunus ligt ten noordwesten van Frankfurt am Main en ten zuidwesten van de plaats Koblenz. Dit gebied is gelegen in de deelstaat Hessen. Taunus wordt gekenmerkt door een schitterende natuur. Vooral het Odenwald, waar u mooie wandelingen kunt maken te midden van prachtige bossen met naald- en loofbomen, is een favoriete bestemming in dit gebied. Mooi is het dal van de rivier de Neckar, dat zich uitstrekt tussen Heidelberg en Heilbronn. Heidelberg is een ommuurde universiteitsstad die u niet mag overslaan. Een andere populaire bestemming is het luchtkuuroord Schotten. Dit kuuroord heeft een middeleeuwse stadskern en is een plaats waar gebruiken en tradities nog in ere worden gehouden maar toeristen komen er vooral om te genieten van de zuivere lucht. In de wintermaanden ligt hier een dik pak sneeuw dat uitnodigt tot langlaufen.

Thüringerwald
In het hart van Duitsland, ten noordoosten van Frankfurt am Main, ligt het Thüringerwald. De streek wordt gekenmerkt door een afwisselend landschap met heuvels, bergen en interessante steden. Door de met sparren begroeide bergen lopen allerlei smalle kronkelwegen. In de schaduwen van de heuvels van het Thüringerwald strekken zich laaggelegen velden uit met vruchtbare grond, namelijk een deel van de productiefste landbouwgrond van Duitsland. In de dalen liggen vele gezellige dorpjes en enkele fraaie kuuroorden. Het Thüringerwald is door de prachtige natuur een populaire bestemming bij wandelaars en natuurliefhebbers. In de wintermaanden verandert de sneeuw het Thüringerwald in een waar langlaufparadijs.

Uckermark
De Uckermark is een streek in het noordoosten van Duitsland, tegen de Poolse grens. Het grootste gedeelte van de Uckermark ligt in de Landkreis met dezelfde naam in de Duitse deelstaat Brandenburg. De oppervlakte van de Landkreis Uckermark is 3058 km2. Er wonen slechts ongeveer 145.000 mensen. De hoofdstad is Prenzlau; de grootste plaats is Schwedt/Oder, tegen de Poolse grens. Belangrijke middelen van bestaan zijn toerisme, landbouw en de voedingsmiddelenindustrie. Ruim de helft van de oppervlakte van de Uckermark is beschermd natuurgebied. Op het grondgebied van de Uckermark ligt een deel van het biosfeerreservaat Schorfheide-Chorin, dat lange tijd populair was als jachtgebied en waar verschillende beschermde diersoorten voorkomen.

Waldecker Land
Dichte bossen, meren met kristalhelder water, zachte heuvels en uitgestrekte weilanden – het Waldecker Land, gelegen in het hart van Duitsland, onderscheidt zich door een ongelooflijke variatie in het landschap. Het zijn de nabijheid tot de natuur en de vriendelijkheid van de mensen, die van een gast een stamgast maken. Niet alleen het eerste nationale park van Hessen Kellerwald-Edersee en de beide natuurparken Kellerwald-Edersee en Diemelsee nodigen uit tot lange en onvergetelijke wandelingen.
Het afwisselende landschap met een hoog aandeel aan bonte gemengde bossen, idyllische valleien en een ecologisch grote veelzijdigheid maken van een bezoek een onvergetelijke belevenis. Met weiden bedekte dalen met glasheldere stromen en beken verdelen de heuvelruggen en staan vaak onder bijzondere bescherming. De dieren- en plantenwereld is net zo afwisselend als het landschap en getuigen van een intact milieu.
De vakantie- en recreatieregio Waldecker Land, die identiek is aan het district Waldeck-Frankenberg, bestaat uit meerdere deelregio’s met in totaal 166.612 inwoners (stand: juni 2007) op een oppervlakte van in totaal 1.848.57 km² en neemt de toppositie in onder de Hessische recreatieregio’s. Ontdek het zelf maar...!

Weserbergland
Het Weserbergland is een heuvelland in Duitsland en ligt in de deelstaten Nedersaksen, Noord-Rijnland-Westfalen en Hessen. Het ligt rond de rivier de Wezer, tussen de steden Hannoversch Münden en Porta Westfalica. Het hoogste punt van het Weserbergland ligt in de Solling op 528 meter hoogte. Er liggen twee natuurparken in dit gebied: in het noorden van het gebied ligt rond de stad Hamelen het natuurpark dat ook de naam Weserbergland draagt. Direct aansluitend ten zuiden daarvan ligt het natuurpark Solling-Vogler. Het gebied wordt gekarakteriseerd door glooiende heuvels en dalen die behoorlijk diep ingesneden kunnen zijn. Tevens is het gebied rijkelijk bebost. Hoewel het gebied oorspronkelijk ook rijk bebost was, zijn de meeste bossen tegenwoordig aangelegd. De grondsoorten zijn gevarieerd, zowel zandsteen, leisteen als kalksteen zijn aanwezig.
Op bepaalde plateaus, zoals op de Solling, is een intact hoogveen aanwezig. Hierdoor is de flora behoorlijk gevarieerd. Bij Höxter ligt het klooster Corvey, dat in de 9de eeuw en 10de eeuw erg belangrijk was. Zo bezat het in Nederland een gebied als Westerwolde. Vele sprookjes van de gebroeders Grimm zijn hier opgetekend. Zo speelt het sprookje van de rattenvanger zich af in Hamelen. Ook de geboorteplaats van de baron van Münchhausen ligt in dit gebied: Bodenwerder. Vele gebouwen van de zogenaamde Weserrenaissance zijn in dit gebied te vinden.

Westerwald
Ten zuidoosten van het Ruhrgebied ligt het mooie Westerwald. Het landschap van het Westerwald kan men vergelijken met dat van de Eifel en het Sauerland. Schitterende naaldbossen en glooiende heuvels maken het gebied bij uitstek geschikt om te verkennen tijdens een lange wandeling. Uitstapjes naar grote steden kunt u eventueel maken naar Koln, Bonn, Koblenz, of iets verder in zuidelijke richting Frankfurt.

Zwarte Woud
Het Zwarte Woud (Duits: Schwarzwald) is een dicht bebost gebied in het zuidwesten van Duitsland, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en aan de Franse grens. De hoogste top van het Zwarte Woud is de Feldberg met een hoogste van 1493 meter boven NAP. Het Zwarte Woud is wereldwijd bekend om de sprookjes van de gebroeders Grimm. Het is een gebied met donkere sparren- en dennenbossen, heldere stroompjes en watervallen, houten boerderijen en uitbundige klederdracht. Het Zwarte Woud is een sfeervolle typisch traditioneel-Duitse streek die zijn naam dankt aan het feit dat de streek voor 60% is bedekt met donkere mysterieuze bossen. Met zijn overweldigende natuur en indrukwekkende bergen is het een paradijsje voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het Zwarte Woud is een klassiek vakantiegebied in Duitsland, qua uitstraling en marktpositie is het goed vergelijkbaar met de Veluwe in Nederland
In de winter kunt u er skiën tot 1493 meter hoogte en in duizelingwekkende vaart van de hellingen rodelen. Het leuke aan het Zwarte Woud is dat de bevolking er graag tradities in ere houdt. Daarom kunt u er nog een ritje maken met een echte koets of op een slee met sledehonden. Het hoogste deel van het Zwarte Woud ligt in het noordwesten, waar de Feldberg een hoogte van 1493 m bereikt. De Feldberg is kaal, maar verder zijn bijna alle hoge delen bedekt met een mantel van naaldbomen. 
 

 

 

Wellness in Duitsland

Met alle spa- en wellnesshotels zou u bijna kunnen denken dat wellness in Duitsland is uitgevonden. Nergens zijn zoveel verschillende soorten thermen en kuren te vinden als bij onze oosterburen. Hier hoort wellness, net als gezond eten en sporten, bij een gezonde levensstijl. Het fijne aan Duitsland is, is dat het zo lekker dichtbij ligt. In 3 uurtjes kunt u al lekker in de Eifel wandelen of, een beetje verder, Nordic Walken in het Zwarte Woud of genieten van een heerlijke wellness behandeling aan de Oostzee of een Ayurvedabehandeling in Beieren... meer info bij SpaDreams

  

Toeristische routes

Duitsland kent een groot aantal toeristische routes. De bekendste is wellicht die van de Romantische Strasse. Maar er zijn er meer. We hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet. 

Altmühltal

Vrij onbekend is de vallei van de Altmühl. Het centrale deel van Beieren is een korf waarin heel wat interessante stadjes steken. Rothenburg aan de Tauber -het mooiste stadje van Duitsland- en Regensburg zijn namen die je allicht niet onbekend zijn, maar zeggen namen als Ansbach, Weißenburg, Beilngries, Eichstätt of Kelheim je iets?
Voor deze prettige en vlot lopende fietstocht ga je niet alleen fietsen langs de rivieren, maar hou je ook nog voldoende tijd over om rond te neuzen in deze onbekende stadjes. Veel van deze kleinoden werden aan het eind van WO II gespaard van het bombardement van de geallieerden en alle bezienswaardigheden zitten geconcentreerd in de nog grotendeels ommuurde Altstadt. Een (fiets)wandeling voert je in deze cultuurstadjes met zuiderse flair langs rijzige patriciërshuizen, pleintjes met sculpturen of fonteinen, smalle steegjes, het Altes Rathaus en de onvermijdelijke terrasjes. Je ontdekt er een streek met aanzienlijke cultuurhistorische rijkdom, met als tegengewicht een interessante wijn- en biercultuur.... meer info 

Plaatsen aan de route:
Rothenburg ob der Tauber - Ansbach - Weissenburg - Treuchtlingen - Eichstätt - Arnsberg - Kelheim - Regensburg  

 

NOVASOL Vakantiehuizen in Duitsland