Toerisme-online

 

Gemeente Elburg

         

Plaatsen in Elburg

  Doornspijk * Elburg * 't Harde * Hoge Enk. 

 

Doornspijk

 

VILLA DE GROVE DEN: Aan de rand van de Veluwe, in het plaatsje Doornspijk, ligt deze villa op een terrein van circa 8000m2. Het grote, beboste terrein kan volledig worden afgesloten voor optimale privacy. De vakantiewoning is comfortabel ingericht en beschikt over speelvoorzieningen voor kinderen. Het is een fijne locatie voor bijvoorbeeld een gezellig familieweekend. Op het terrein ligt naast de grote tuin en terras ook een overdekte kampvuurplaats. Als gast kun je ook gebruik maken van de faciliteiten van de naastgelegen camping. Deze beschikt over onder andere verwarmde buitenzwembaden, tennisbanen, speeltuinen, een restaurant en cafetaria.

 

Elburg

Toen Elburg in 1367, vijf jaar na een vernietigende orkaan, opnieuw werd geteisterd door het alles verslindende water, hakte Willem van Gulick, hertog van Gelre, rigoureus de knoop door: verhuizen die hap! Geen probleem, want het Hanzestadje leefde in welvaart en had al sinds 1233 stadsrechten. Het ’nieuwe’ Elburg werd helemaal opnieuw op de tekentafel ontworpen, wat is te zien aan de rechte, smalle straatjes en grachten. Ook kwamen er stadsmuren. Alles is tegenwoordig nog steeds in vrijwel authentieke staat te bewonderen.

Elburg aan het Veluwemeer is een stad met een geheel rechthoekig stratenplan. In de 14de eeuw was de stad een havenplaats en lid van het Hanzeverbond. Herhaalde overstromingen maakten het noodzakelijk de stad landinwaarts te verplaatsen hetgeen resulteerde in de nieuwbouw in 1396 van het huidige stadje, onder regie van de hertogen van Gerle. De St.-Nicolaaskerk, in de oostelijke hoek van Elburg dateert uit het begin van de 15de eeuw. In de kerk bevinden zich muurschilderingen, een fraai koorhek en 16de eeuws-meubilair. In het stadhuis uit 1393 treft men een schouw aan in renaissancestijl (1393). Van de oude stadsmuren is de Vischpoort (1592) goed bewaard gebleven. Het gebouw herbergt nu het Visserijmuseum. Er zijn in Elburg veel oude gevels te bekijken, zoals die van het oud-raadhuis uit omstreeks 1200. Aan de Havenstraat wordt op de touwbaan nog echt touw geslagen. Zongenieters, hengelaars en watersporters kunnen hun hart ophalen aan het Veluwemeer.  

BEZIENSWAARDIG
Kastelen: Zwaluwenburg bij 't Harde (landgoed)  
 

NOVASOL Vakantiehuizen in Nederland