Toerisme-online

 

Gemeente Engis

         

Plaatsen in Engis

   

 

Engis

Engis is een plaats en gemeente in het arrondissement Hoei, provincie Luik, België. De gemeente telt ruim 5500 inwoners. Net als Luik heeft Engis te lijden onder het afnemend belang van de steenkolen- en staalnijverheid. Het centrum, met vele woningen en handelspanden die te koop staan, maakt een desolate indruk. Overige kernen zijn Clermont-sous-Huy en Hermalle-sous-Huy.

Engis is een industrieel dorp gelegen aan de oever van de Maas. Sinds de samenvoeging van verschillende gemeenten, vormt Engis één geheel met Clermont-sous-Huy en Hermalle-sous-Huy. In de prehistorie, meer bepaald vanaf het Paleolithicum had de streek al bewoners, die huisden in de grotten. Verder getuigen opgravingen en vondsten van bewoning tijdens het Neolithicum en het Bronzen tijdperk. U kunt verder in de vallei de resten van een gallo-romeinse woning bekijken, in Clermont een romeinse villa met ‘hypocaustum’ (Romeins verwarmingssysteem) en in Hermalle een dakpanoven.
Tijdens het Merovingische tijdperk bevond zich in de Thier d'Olne op de heuvel een aristocratische residentie met uitzicht over de Maas. Hier bevindt zich nu een centrum voor oude ambachten. Deze site is een van de belangrijkste overblijfselen uit de Belgische Late Middeleeuwen.

Clermont is prachtig gelegen aan de Maas, in een bosrijk gebied. Het vormde ooit de hoofdzetel van een graafschap, waarvan het kasteel helaas heeft moeten wijken voor steengroeven. De heerlijkheid werd tegen 1346 aangekocht door de bisschoppen van Luik, die het bij de bisschoppelijke bezittingen voegden. Engis wordt al vermeld in geschriften vanaf 1046. Het behoorde tot de 12de eeuw toe aan de familie Warfusée, waarna het overging in handen van achtereenvolgens de families Horion en Haultepenne. Hermalle viel tijdens de Middeleeuwen onder de bevoegdheid van het feodale hof van Luik. Het kasteel, dat dateerde van het begin van de 12de eeuw, werd verwoest door de inwoners van Huy. De dorpjes leefden gedeeltelijk van de landbouw, maar ook van de industrie en bosbouw. Vanaf de 14de eeuw won men in Engis aluin. In de 19de eeuw begon men ook met ontginning van steengroeven en steenbakkerijen. Maar de vennootschap Nouvelle Montagne werd in de 19de eeuw opgericht met als doelstelling de winning en verwerking van lood, zink en pyriet.... Tourisme Hesbaye-Meuse - Wikipedia  

 

 

Hermalle-sous-Huy

 

LE PRESBYTERE: Het Le Presbytère bevindt zich op een afgelegen locatie in het platteland van Hermalle-sous-Huy en biedt eigen kookgelegenheid. Deze accommodatie bevindt zich in een omgeving waar u perfect kunt wandelen en fietsen en biedt een tuin en gratis toegang tot WiFi in de gehele accommodatie. De studio's en appartementen zijn voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders. Ze beschikken over een keuken of kitchenette met alle nodige keukengerei. De eigen badkamer is uitgerust met een douche. Sommige studio's en appartementen zijn voorzien van een zithoek.... meer info bij Booking.com