Toerisme-online

 

Gemeente Eupen

         

Plaatsen in Eupen

   

 

Eupen

Eupen, een bekend Kneipp- en luchtkuuroord in het midden van de Euregio Maas-Rijn, ligt naast de autosnelweg E 40 (Brussel-Keulen), niet ver van de Belgisch-Duitse grens op 18 km afstand van Aken, op 34 km afstand van Luik en op 25 km afstand van de Belgisch-Nederlandse grens. Het Intercitystation verbindt de stad met de internationale spoorweglijnen. Ondanks die ligging temidden van grote agglomeraties en aan het kruispunt van internationale verkeerswegen is twee derden van het stadsgebied van 104.26 vierk. km met bos bedekt; de stad strekt zelfs gedeeltelijk uit tot het natuurreservaat " Hoge Venen- Eifel".

Eupen met zijn ruim 17000 inwoners is het administratief centrum van de Duitstalige gemeenschap van België. De stad heeft echter ook een belangrijke rol als commercieel en economisch centrum te vervullen.  Eupen is een stad en faciliteitengemeente in Oost-België, in het oosten van de provincie Luik (arrondissement Verviers), nabij de Duitse grens. De stad telt ruim 18.000 inwoners. Het is een Duitstalige stad en is de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap. Op oude Franstalige militaire kaarten werd de plaats ook wel 'Néau' genoemd. Eupen bestaat uit een boven- en een benedenstad. De benedenstad ligt aan de Vesder. Het station van Eupen ligt in de bovenstad en is het eindpunt van een intercityverbinding met Oostende, via onder meer Brussel.

Eupen ligt op de grens van het Land van Herve en de Hoge Venen tussen Verviers en de Duitse grens. De boven- en benedenstad worden gescheiden door een smalle bergrug. De Vesder en de Helle stromen hier tezamen. Eupen heeft een interessante geschiedenis. In de 14de en 15de eeuw vestigden zich er wevers uit Brugge en Gent en brachten grote welvaart. Eupen werd in 1808 tot stad verheven. De heerlijkheid Eupen maakte tot 1814 deel uit van het hertogdom Limburg en werd in 1814 Pruisisch. In 1919 werd het samen met Malmedy bij Belgie gevoegd. De voertaal is er nog overwegend Duits. De monumenten in Eupen zijn overwegend 18de-eeuws. Het stadhuis is gevestigd in de gebouwen van het convent der capucijners; ernaast staat de kloosterkerk uit 1765. Het belangrijkste gebouw van de stad is de Sankt Nikolaus, daterend uit 1727 en gebouwd in barokstijl. De twee hoogoprijzende torens worden gedekt door sierlijke barokke spitsen. Het interieur verdient aandacht: het mooie hoogaltaar, de preekstoel en het koorhek. Het oude kasteel van Stocken (14de eeuw) is ettelijke keren herbouwd en gerestaureerd. Ook in de naaste omgeving liggen nog enige kastelen. Belangrijk voor Eupen is de stuwdam in de vallei van de Vesder, de grootste van Belgie. Deze stuwdam (barrage in het Frans), gebouwd op een hoogte van 360 meter, vormt een meer van 125 ha, met een inhoud van meer dan 25 miljoen kubieke meter water, dat uitzonderlijk zacht en zuiver is. Het complex is in 1951 voltooid. De muur is 410 meter lang en 63 meter hoog: aan de voet is de dam 55 meter breed, aan de top 11 meter. De stuwdam is te bezichtigen. Bij de dam staat een uitkijktoren die een prachtig panorama biedt.... Wikipedia

BEZIENSWAARDIG
Het stadhuis in classicistische stijl - De stad kent 5 kerken: kloosterkerk, (1771) gebouwd in barokstijl; de kerk en het stadhuis behoorden vroeger tot het voormalige klooster - Sint-Niklaaskerk (1727; barokstijl) - Sint-Lambertuskapel uit 1690 - Lutherse kerk (1850; neogotiekstijl) - Sint-Jozefkerk uit 1871 in de benedenstad. - Op het marktplein het patriciërshuis uit 1752.

AMBASSADOR HOTEL BOSTEN: Het Ambassador Hotel Bosten ligt in de stad Eupen in de provincie Luik. Bezichtig de vele monumenten in het centrum van de stad en maak eens een uitstapje naar Luik of Aken. Het hotel ligt ook op korte afstand van het natuurpark Hohes Venn-Eifel. De 28 ruime kamers van het Ambassador Hotel Bosten zijn van alle gemakken voorzien. U beschikt over een televisie, telefoon, radio, kluisje, bureau, minibar, draadloos internet en een badkamer met een bad en/of douche, föhn en toilet. Begin uw dag goed met een heerlijk ontbijt in de ontbijtruimte. In het hotel-restaurant kunt u terecht voor een smakelijke lunch en uitgebreid diner.... meer info bij HotelSpecials 

 


 

WESERTALSPERRE: de Eupener Talsperre, ook Wesertalsperre genaamd, ligt maar enkele kilometers ten oosten van Eupen aan de uitlopers van het Hertogenwald. Vanaf de stuwdam heeft men aan de ene kant een mooi uitzicht over het meer en andere kant het Langesthal. Bij de stuwdam is een restaurant, met een speeltuintje voor de kinderen. Er is ook een uitkijktoren. Wandelen en fietsen langs het meer kan over goed begaanbare wegen. Er is voldoende parkeergelegenheid. 

 

B&B JULEVI: B&B Julévi heeft een zonneterras en biedt uitzicht op de tuin. De accommodatie is gelegen in Eupen in de provincie Luik, op 35 km van Maastricht. U kunt genieten van een drankje in de bar. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders. Sommige hebben een zithoek. Alle kamers zijn uitgerust met een eigen badkamer. Voor uw comfort zijn er badjassen en gratis toiletartikelen aanwezig. B&B Julévi biedt gratis WiFi in de hele accommodatie.

 

FERIENWOHNUNG SWEET HOME: Ferienwohnung "Sweet Home" bevindt zich naast het bos, aan de voet van de Hoge Venen, en is een vakantiehuis op 3 km van het centrum van Eupen. De accommodatie beschikt over een prachtige tuin met tuinmeubilair en een barbecue. Er is gratis WiFi beschikbaar. Dit vakantiehuis is voorzien van een woonkamer met een flatscreen-tv en een terras. Gasten kunnen hun maaltijden bereiden in de volledig uitgeruste keuken met een magnetron en een oven. De badkamer is voorzien van een douchecabine en heeft ook een haardroger.

 

STADSMUSEUM: Het Stadsmuseum begrijpt zijn opdracht in de voorstelling van het verleden dat tijdens de eeuwen dikwijls van politieke aanhorigheid moest veranderen en daardoor zijn overgelijkelijk kenmerk heeft verworven. Het huis waarin het museum ingericht is, moet ook als een bezienswaardigheid worden beschouwd. Vroeger woonden er de lakenkooplui die in de bloeitijd van de lakennijverheid het beeld van onze stad sterk hebben beïnvloed. Een klokkenverzameling die van verre de weg naar Eupen aanduiden en een overzicht over de Eupense wooncultuur geven, openen de tentoonstelling. Een andere afdeling biedt een zicht over de ontwikkeling van de Raerense potten. Een grote chronologische tabel toont de geschiedenis van onze streek aan. Mode en kledij van de plaatselijke bevolking worden aan de hand van gedeeltlijk aangeklede popjes voorgesteld. Enig is ook de volledige goudsmidswinkel waar drie geslachten Eupense goudsmeden sacramentele voorwerpen hebben geschapen. 

CHOCOLADEMUSEUM: Chocolade is een veel voorkomend product, maar slechts weinig mensen weten waar het vandaan komt, wat zijn geschiedenis is en hoe het gemaakt wordt. Chocoladefabriek Jacques, gevestigd in Eupen, wil wat aan deze leemte doen via het prachtige, leerrijke " Chocoladeland ".  In het chocolademuseum glijdt de hele geschiedenis van de chocolade aan uw ogen voorbij: documentatie over de cacaoteelt, vidobeelden, oude verzamelingen van allerlei voorwerpen zoals gietvormen, verpakkingen, machines, kleurenprenten en reclame. Op de eerste verdieping maakt een ambachtsvrouw holle chocoladefiguren, omringd door een aandachtig toekijkend publiek dat nauwelijks kan wachten om eens te proeven. Over de productieruimte ligt een loopbrug van waar men de chocoladebereiders aan het werk kan zien zonder ze te storen. Onder het oog van jong en oud bereiden ze de lekkere chocoladerepen en -tabletten van Jacques, vanaf het vermalen van de cacao tot de uiteindelijke verpakking.... naar website 

EUPENER KARTING: U wilt er eens flink tegenaan gaan en de strijd aanbinden tegen de klok om uw baanrecord te breken? De karting van Eupen nodigt u uit voor een sensationele ervaring die u een flinke adrenalineboost zal bezorgen. In een volledig nieuw gebouw biedt het centrum 2 banen (620 m en 300 m), waarvan 1 de langste is van heel België. In 1 van de 36 huurkarts van 270 cc kunt u over een oppervlakte van 8000 m² razen. Ook uw kinderen (vanaf 8 jaar) delen in het plezier, want voor hen zijn er karts op hun maat. Het centrum heeft ook een kart die speciaal voor gehandicapte bestuurders is aangepast. Als u niet echt door de wegmicrobe bent gebeten, kunt u de strijd tussen uw vrienden volgen in de aangename, gezellige cafetaria. U kunt er een hapje en drankje bestellen en gezellig bijpraten terwijl u van het racespektakel geniet.

SLEEPWOOD HOTEL: Sleepwood Hotel biedt massief houten accommodatie met gratis WiFi en een restaurant in Eupen, op 35 km van Maastricht. Elke kamer is gemaakt van massief hout en voorzien van een flatscreen-tv en een eigen badkamer. Voor uw comfort zijn er gratis toiletartikelen. U kunt gebruikmaken van bagageopslag. U kunt een fiets huren bij het hotel. Het Sleepwood Hotel bevindt zich op 17 km van Aken, op 30 km van Valkenburg en op 40 km van de luchthaven van Luik

 

GITE D'ETAPE JUGENDHERBERGE: Deze accommodatie in Eupen biedt gratis WiFi, barbecuefaciliteiten en een zonneterras. Gîte d'Etape Eupen Jugendherberge heeft tevens een restaurant.  U kunt ontspannen in een gemeenschappelijke loungeruimte. In de omgeving kunt u tal van leuke activiteiten ondernemen, waaronder fietsen. U kunt fietsen huren bij het hostel.

 

 

Haus Ternell: Het natuurkundig museum biedt aan jong en oud de mogelijkheid om hun kennis over dieren en planten te verkrijgen. Op ongeveer 300m² tentoonstellingsruimte vindt men een verzameling van regionale stenen, mineralen, zoogdieren en vogels - vooral dieren, die in de natuur zelden of niet meer voorkomen. Het natuurcentrum "Haus Ternell" biedt geleide wandelingen aan van halve of ganse dagen met uitleg over de verschillende aspekten van de natuur.