Toerisme-online

 

Gemeente Floreffe

         

Plaatsen in Floreffe

   

 

  

Floreffe

Floreffe is een plaats en gemeente in de provincie Namen in België. De gemeente telt ruim 7500 inwoners en ligt op een hoogte van 160 meter. Voorts ligt Floreffe een vijftal kilometer buiten de agglomeratie van de hoofdstad van Wallonië, Namen, aan een bocht van de rivier de Samber. De bevolking is overwegend werkzaam in de plaatselijke grote confiturenfabriek van Materne Confilux (jam, marmelade, vruchten op sap), in de dienstverlenende sector en in enkele werkplaatsen van de Waalse hoofdstad.

Bezienswaardigheden: De Abdij van Floreffe werd gesticht in 1121 en overheerst ook nu nog, hoog gelegen, het dorp. Vanuit deze abdij werd in 1138 de priorij te Postel gesticht die in 1613 een, ten opzichte van Floreffe, zelfstandige abdij werd. Het grote complex rond een Frans ingerichte binnenhof (stijl Lodewijk XIV), werd tot aan de Franse Revolutie bewoond door paters van de Orde der Premonstratenzers. Zij geeft sinds 1819 onderdak aan een belangrijk diocesaan college. Aan de grote middelbare school is een internaat verbonden dat is ondergebracht in een moderne nieuwbouw aan de zuidkant van het complex. Bij de watermolen-brouwerij aan de voet van het complex is een herberg die met lokale producten als het Bière de Floreffe, kaas, gerookte worst en abdijbrood, een trekpleister voor toeristen is. Binnen de abdijmuren vinden verschillende festivals plaats, zoals het festival van de accordeon in de maand oktober. Boven op de heuvel waartegen de abdij is gebouwd ligt de Ferme de Robersart, een grote boerderij rond een binnenhof. Boerderij en omgeving staan op de lijst van beschermde monumenten. Floreffe trekt ook veel toeristen vanwege zijn grotten... Wikipedia


Op 11 km ten zuidwesten van Namen ligt op een heuvel aan de Samber het dorp Floreffe. In dit dorp hebben bewoners zich van oudsher op het glasblazen toegelegd. Grote bezienswaardigheid is de oorspronkelijk uit de 12de eeuw stammende abdij. Deze bevindt zich tegen de helling van een heuvel boven de Samber. De norbertijnen bouwden de abdij in een overgangsstijl van romaans naar gotisch. De abdij kan worden bezichtigd en op aanvraag wordt een audio-visuele toelichting gegeven. De kerk stamt uit de 12de en 13de eeuw, maar werd in de eerste helft van de 17de eeuw grondig verbouwd. Tussen 1632 en 1648 werd het unieke koorgestoelte vervaardigd. De molen van Floreffe, tevens brouwerij, is een der oudste burgerlijke gebouwen uit de 13de eeuw en is open voor publiek. In 1860 ontdekte men bij het dorp onderaartse, ijzenhoudende druipsteengrotten. Er werden ook talrijke paleontologische overblijfselen gevonden. Er zijn goede sportmogelijkheden in en om Floreffe. Specialiteiten zijn: het bier, brood en de kaas. 

John Martin's Karting: Met een indrukwekkend 700 meter lang en 7 meter breed parcours met chicanes en minder scherpe bochten en met een lang recht stuk, heeft de indoorpiste van John Martin's Karting Franière-Floreffe alles in huis om kartingliefhebbers van alle niveaus te bekoren. Rijplezier en veiligheid gaan hier hand in hand, want het circuit is uitgerust met een speciale bescherming die verhindert dat de karts over de bandenmuur kunnen tuimelen. Daarenboven zien 2 baancommissarissen voortdurend toe op de veiligheid en de goede orde op de baan. Verder is de carrosserie van de karts zo ontworpen dat botsingen tussen karts geen ernstige gevolgen kunnen hebben. De rijders kunnen via een systeem van tijdsmeting dat op een videoscherm wordt weergegeven, hun rijprestaties bijhouden. De individuele rondetijd van elke piloot wordt hierop getoond.