Toerisme-online

 

Gemeente Fosses-la-Ville

         

Plaatsen in Fosses-la-Ville

   

 

Fosses-la-Ville

Fosses-la-Ville is een stad in de provincie Namen in België. De stad telt ruim 9000 inwoners. De gemeente ligt in een relatief landelijk gebied, net buiten de verstedelijke gebieden rond de river de Samber in het noorden, en de Henegouwse stad Charleroi in het westen.  Naast het stadscentrum liggen in de gemeente nog de deelgemeenten Aisemont, Le Roux, Sart-Eustache, Sart-Saint-Laurent en Vitrival. Op het grondgebied van de deelgemeente Fosses-la-Ville zelf ligt nog het gehucht Névremont.

Weggestoken in de diepte, omringd door heuvels die de stille gemoedsrust beschermen, Fosses-la-Ville, oud stadje van het Prinsdom Luik, hoewel gesitueerd in de provincie Namen, schijnt verstoppertje te spelen met de toeristen. De oude stad, gesticht door Sint Foilianus in de VIIe eeuw, bevindt zich tussen Samber en Maas, het middelpunt tussen Charleroi en Namen met zijn paarse steile oevers van het Maasland. Stad van de Chinels, gekend in de hele wereld, en roemrucht oord van de militaire parades van de "tussen-Samber-en-Maas met zijn bekende Zevenjarige Processie, Fosses-la-Ville hergroepeert de gehuchten van Bambois, Haut-Vent en Névremont, net zoals de steden Aisemont, Le Roux, Sart-Eustache, Sart-Saint-Laurent en Vitrival. Fosses-la-Ville conserveert veelzeggende getuigen van het verleden, die niet enkel de stenen hebben overleefd, maar ook zijn zeer rijke folklore.

De stiftskerk, aan St.-Folianus toegewijd, is een heiligdom uit het einde van de 10de eeuw met een uit 4 verdiepingen bestaande romaanse toren. Het Dekaanhuis op de Kapittelplaats is een monumentaal gebouw met rijke versieringen. In de nabijheid van Fosses-la-Ville liggen de kastelen 'En Leiche', 'Delmotte' en 'Taravisee'. Verder een aantal historische hofsteden. Fosses-la-Ville kreeg vermaardheid van de zgn. 'Chinels' een Jaarlijkse ommegang op Laetarezondag. Om de 7 jaar gaat in september de processie uit ter ere van de heilige Folianus, de grootste in het gebied tussen Samber en Maas. Het lokale museum heeft een collectie folklore-poppen. De jaarmarkt valt op 30 november. Parachutespringers kunnen in Fosses hun sport beoefenen, evenals hengelaars. De stad is opgenomen in 2 autoroutes: 'Monasteres de Marlagne' en 'Route Architecturale'.... Gemeente Fosses-la-Ville - Wikipedia