Toerisme-online

 

Gemeente Geldenaken

         

Plaatsen in Geldenaken

   

 

 

Geldenaken/Jodoigne

Geldenaken (Frans: Jodoigne, Waals: Djodogne) is een stad in de Belgische provincie Waals-Brabant. De plaats is gelegen aan het riviertje de Grote Gete en ligt niet ver van het Vlaamse Hoegaarden. De stad telt ruim 12.500 inwoners. De stad Geldenaken werd voor 1217 door de Brabantse hertog Hendrik I gesticht binnen gelijknamige heerlijkheid die hij al sinds 1184 in zijn bezit had. Vervolgens ontwikkelde Geldenaken zich tot regionaal marktstadje.

Overige kernen zijn: Dongelberg, Jauchelette, Laatwijk (Lathuy), Malen (Mélin), Opgeldenaken (Jodoigne-Souveraine), Petrem (Piétrain), Sint-Jans-Geest (Saint-Jean-Geest), Sint-Remigius-Geest (Saint-Remy-Geest) en Zittert-Lummen (Zétrud-Lumay). In 1568 vond de Slag bij Geldenaken plaats tussen Willem van Oranje en de Hertog van Alva. De hertog won en beëindigde hiermee Oranjes eerste invasie. 

Bezienswaardig: O.L.-Vrouwekerk; Saint-Médardkerk; Kasteel Pastur; Boerderij van La Ramée... Wikipedia

LE CLOS DE LATHUY: Het Le Clos de Lathuy met eigen kookgelegenheid ligt op het platteland net buiten Jodoigne en biedt gratis fietsen voor gasten die de omgeving willen verkennen. Deze vakantiewoning is gevestigd in een gebouw dat dateert uit de 19de eeuw en biedt gratis WiFi en een ruim zonneterras. De accommodatie beschikt over een woonkamer met een zithoek, een flatscreen-tv met satellietontvangst, een dvd-speler en een iPod-dock. De accommodatie is voorzien van hardhouten vloeren, een eettafel en een ingerichte keuken. Er is tevens een kleedkamer en een badkamer met een douche.... meer info bij Booking.com