Toerisme-online

 

Gemeente Gembloers

         

Plaatsen in Gembloers

   

 

Gembloers/Gembloux

Gembloers (Frans: Gembloux, Waals: Djiblou) is een stad in de provincie Namen in België. De stad telt ruim 22.000 inwoners. In de Slag bij Gembloers versloegen de Spanjaarden begin 1578 het leger van de Staten-Generaal van de 17 Nederlandse provinciën, die zich na de Pacificatie van Gent hadden aaneengesloten. In 2005 werd het belfort van Gembloers op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst als onderdeel van de groepsinschrijving Belforten in België en Frankrijk.

18 km ten noordwesten van Namen ligt Gembloux, bekend wegens de messen-industrie. De plaats dankt haar ontwikkeling aan het benedictijnenklooster 'St.Pierre', dat in de 10de eeuw door de heilige Guibert werd gesticht. De abdij uit de 10de eeuw werd in de 18de eeuw grondig herbouwd, maar heeft nog een crypta uit de 12de eeuw. De vensters van het klooster hebben gebrandschilderde ramen met de wapens van 52 elkaar opvolgende abten. In 1578 versloeg Don Juan van Oostenrijk er een leger van de Verenigde Provincien. Gembloux was een pleisterplaats langs de Romeinse keerbaan naar Tongeren.... Wikipedia

Grand-Leez: Het plaatsje Grand-Leez ligt aan de weg van Waver-Namen (16 km ten noordwesten van Namen, bij het riviertje de Orneau. In deze streek zijn overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden. Er staat in Grand-Leez een in 1830 gebouwde windmolen, de laatste in de provincie Namen. Deze molen maalde achtereenvolgens met windkracht, hierna op stroom later met een gasgenerator en heden op elektriciteit. Het meel wordt driemaal per week tot brood verwerkt. Dit brood wordt verkocht in de 'Taverne des Quatre Vents'. Mooie wandelingen in de omgeving, gelegenheid tot vissen en een speeltuin.