Toerisme-online

 

Gemeente Geraardsbergen

         

Plaatsen in Geraardsbergen

   

 

Geraardsbergen

Geraardsbergen (Frans: Grammont) is een stad in de provincie Oost-Vlaanderen in België. De gemeente Geraardsbergen bestaat naast Geraardsbergen zelf nog uit de deelgemeenten Onkerzele, Overboelare, Goeferdinge en Nederboelare (alle gefusioneerd in 1971) en Schendelbeke, Idegem, Moerbeke, Viane, Zarlardinge, Ophasselt, Smeerebbe-Vloerzegem, Grimminge, Zandbergen, Nieuwenhove en Waarbeke (in 1977).

Bezienswaardigheden
De basilicale neogotische Sint-Bartholomeuskerk; Hunnegem romaans kerkje en priorij, bakermat van de stad; Het neogotisch stadhuis; Manneken Pis, een standbeeldje aan de voet van het stadhuis, dat enigszins lijkt op het Manneken Pis van Brussel. Oude stadsrekeningen bewijzen dat het Geraardsbergse kereltje 160 jaar ouder is dan dat van Brussel.
De Muur van Geraardsbergen is de koninginnenhelling van verschillende wielerwedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen. De stad werd in 2004 eenmaal aangedaan door de Ronde van Frankrijk. De Muur is vooral een kuitenbijter doordat de kasseien met hun loopvlak horizontaal liggen en dus eigenlijk trapjes vormen, waardoor hij heel moeilijk te beklimmen is met de fiets. De muur is een helling van de Oudenberg, die op de top plaats biedt aan de Kapel van OLV van de Oudenberg, een bedevaartsoord. Een andere helling uit het wielrennen is de Bosberg op de grens tussen Geraardsbergen en Galmaarden ligt.
De Marbol is een fontein en bron op de grote markt, voor het stadhuis. Het is een replica van de oorspronkelijke fontein die in 1930 werd verhuisd. Reeds in de 14de eeuw wordt een bron vermeld.
Geraardsbergen heeft tevens een historisch reuzenkoppel, Goliath en Agnes, met als dochter Kinneke Baba. Kinneke Baba is eveneens de benaming van een vereniging van Geraardsbergse en Oost-Vlaamse studenten aan de VUB. De studenten aan de Universiteit Gent en de Gentse hogescholen verenigden zich sinds 1973 in de studentenclub De Geeraard.

Natuur: Recent heeft de gemeente zich geëngageerd om, in samenspraak met de gemeenten Galmaarden en Ninove, de provinciebesturen van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, AMINAL en het Vlaams Gewest, het stilte karakter van de streek te vrijwaren, in het kader van het pilootproject Stiltegebied Dender-Mark. Geraardsbergen omvat de volgende natuurgebieden: Moenebroek, Boelaremeerse, Gemene Meers, Raspaillebos, Kortelake en Rietbeemd.

Culinair: De mattentaart is een gebak bereid op basis van verzuurde melk. Het is sinds 2007 erkend als streekproduct.

Evenementen: Jaarlijks wordt in de maand februari het einde van de winter gevierd met de krakelingenworp en de visjesdronk. Dit laatste bestaat erin dat jaarlijks een aantal prominenten uitgenodigd worden om een glas wijn te drinken, waarin een levend klein visje wordt gelegd, dat alzo moet doorgeslikt worden. Deze eeuwenoude traditie werd in 1998 door Michel Vandenbosch van Gaia bestreden omdat hij dit beschouwt als dierenmishandeling. Dit wordt echter niet door iedereen aanvaard en de traditie is sterker dan de tegenstand.

Het aardige stadje Geraardsbergen ligt 15 km ten zuidwesten van Ninove. Het beste uitzicht over de stad en de omgeving krijgt men van 'Oude Berg', waarop zich onder meer een bedevaartskapel (18de eeuw) en een orientatietafel bevinden. Hier voltrekt zich op de 1ste zondag van de Vasten een merkwaardig gebruik: de pastoor-deken van Geraardsbergen drinkt er met de burgemeester en schepenen wijn uit een zilveren 15de-eeuwse schaal, waarin zich een levend visje bevindt dat ook levend het keelgat ingaat. Daarna worden krakelingen in het rond geworpen. Het stadhuis op de Grote Markt is in gotische stijl (16de eeuw) gebouwd en heeft vier hoektorens. Het Museum voor Schone Kunsten is erin ondergebracht. De laat-gotische Sint-Bartholomeuskerk stamt uit het einde van de 15de eeuw. De Sint-Catherinekerk werd omstreeks 1640 voltooid maar in 1855 verbouwd. Tussen het Stadhuis en de Sint-Bartholomeuskerk staat de 'Marbol' -een verbastering van Marktbron- een 15de eeuwse fontein. Op dezelfde Grote Markt bevindt zich ook de Fontein van Manneke Pis, met een beeldje dat gelijk is aan dat van Brussel. Maar de Geraardsbergers houden vol dat hun 'Manneke' ouder is en dat de hoofdstad een kopie heeft. Vermeldenswaard zij nog het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal (16de eeuw), de ruines van de Sint-Adrianusabdij, waarvan het mooie abtenhuis tegenwoordig als restaurant wordt gebruikt. Het recreatiedomein de 'Gravers' is een toerischtisch centrum, evenals de 'Abdij' (fonteinen, klokkenspel, dierenpark en visvijver). De 'Processie van de Plaisance' (de Leutigheid) vindt plaats op de eerste zondag na 24 augustus. De internationale Dag van de Muziek vindt plaats op de tweede zondag van juni. Tijdens de in wielrennerskringen befaamde en gevreesde 'Muur van Geraardsbergen' moeten de renners een steile helling nemen. Specialiteit van de stad zijn de mattetaarten... Gemeente Geraardsbergen - Wikipedia  

De Muur: Op deze wereld zijn drie "Muren" wereldberoemd: de Chinese, de Berlijnse en die van Geraardsbergen. Terecht, want alle drie hebben ze de geschiedenis bepaald. Die van Berlijn is jaren geleden gevallen en opgeruimd. Zand erover dus. Blijven over de Chinese en de onze. Dat de onze het meest tot de verbeelding spreekt is historisch bekeken misschien een betwistbare stelling - de Chinese is tenslotte iets langer en bovendien van in de ruimte goed te zien - maar de onze is die van de Ronde. Die van de coureurs en daarmee is alles gezegd. De Ronde van Vlaanderen, wie haar nog niet hijgend en zwoegend, klagend en steunend, kriepend en krakend, schreiend en jankend over Vlaanderen beruchtste kuitenbijter heeft zien kruipen, met welk recht durft die zich een ware Vlaming te noemen, als ik vragen mag? De Muur? Dat is een niet te vatten amalgaam van oerkracht, afgrijzen, schoonheid, overgankelijkheid, heroïek, Briek, Schotte, vloeken, puffen, Eddy Merckx, afzien, buigen, barsten, binnen de tien minuten drie keer doodgaan en weer verrijzen. En als je dan uitgeteld op de kruin en 110 meter boven de zeespiegel aangekomen bent, wacht je nog de Bosberg die - weinig weten dat - ook Geraardsbergs is. Hij ligt een boogscheut verder, is 108 meter hoog, heeft venijnige kasseien en komt als een ware marteling aan daar waar Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Henegouwen elkaar raken. 

Geraardsbergen: Geraardsbergen, in de punt van drie provincies, Brabant, Henegouwen en Oost-Vlaanderen. Geen moeite dus om deze kleine stad aan de Dender te bezoeken, deels te beklimmen. In de 13e eeuw ontwikkelde de plaats zich tot één van de belangrijkste steden in Vlaanderen, maar werd later voorbijgestreefd door Aalst en Oudenaarde. Sindsdien leidde het stadje een wat bescheiden, teruggetrokken bestaan, tot enkele toeristische beleidsimpulsen zorgden voor meer bezoekers. Van overal komen ze nu voor De Muur of de Bosberg, maar ook voor het plaatselijke Manneke Pis of om te genieten van de mattentaarten en de Krakelingenworp. Toch een hoop bijzonderheden bij elkaar, zo aan onze achterdeur. Wie de klassieke wielerwedstrijden volgt is vertrouwd met de gevreesde Muur. Duizenden fietsfanaten verdringen er zich tijdens de Ronde van Vlaanderen om de renners te zien lijden op deze bijzonder steile kasseiweg naar de top van de Oudenberg. Wie zijn fiets bij zich heeft, kan de daad bij het woord voegen en achteraf een pintje drinken in café Hemelrijk, net voorbij de bocht. En wie niet genoeg krijgt van zweet en stijve kuiten, kan nog even doorgaan op De Bosberg. Ook daar ligt een steile helling met mogelijkheid tot verpozen in een mooi bos.