Toerisme-online

 

Gemeente Gooik

         

Plaatsen in Gooik

   

 

Gooik

Gooik is een plaats en gemeente in het Pajottenland, provincie Vlaams-Brabant, België. De gemeente telt bijna 9000 inwoners. De gemeente noemt zichzelf "de parel van het Pajottenland". Overige kernen zijn Kester, Leerbeek, Strijland, en Oetingen.

Bezienswaardigheden
Sint-Niklaaskerk
Het oudste gebouw nog in functie met een Romaanse toren van de 12e eeuw. Het koor werd in de 16e eeuw in gotische stijl uitgevoerd. Bezienswaardig zijn vooral de 13de-eeuwse doopkapel en het geklasseerd orgel.
In het gemeenschapscentrum "De Cam" bevindt zich het volksinstrumentenmuseum met een grote collectie oude en nieuwe volksinstrumenten zoals de doedelzak, de draailier en de rommelpot.

In 1977 werden de Pajotse gemeenten Gooik, Kester, Leerbeek en Oetingen tussen Halle en Ninove samengevoegd tot een nieuwe fusiegemeente. Tot in 1984 was er weinig heemkundig opzoekingswerk in publicatie omgezet. Op dat moment werd de Heemkundige Kring opgericht met als doelstelling de vastlegging en bewaring van de geschiedenis van de gemeente, zowel schriftelijk, maar ook fotografisch, op video en nu ook digitaal. Gooik heeft zich de benaming "Parel van het Pajottenland" toegeëigend omdat de gemeente een projectie is geworden van het volksleven en daarom gerust als centrum van dit volksleven in het Pajottenland mag getypeerd worden. Daarvoor zorgen o.m. het gezellige gemeenschapscentrum De Cam met zijn volkscafé, volksinstrumentenmuseum en geuzestekerij, de schuur voor tentoonstellingen en kleine concerten, de huifkartochten en mountainbikeroutes. Gooik is tevens ook het "Mekka" van de volksmuziek met de jaarlijkse stage internationale volksmuziek en de aanwezigheid van Herman Dewit en het alombekende 't Kliekske. Het volksmuziekfestival "Feestival Gooik", dat jammer genoeg sinds 2003 niet meer plaatsvindt, trok jaarlijks tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.... Gemeente Gooik - Wikipedia