Toerisme-online

 

Gemeente Hamme

         

Plaatsen in Hamme

   

 

je ideale vakantiehuis vind je bij HappyHome!


Hamme

Hamme is een plaats en gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen in België. De gemeente telt ruim 23.000 inwoners. In Hamme ligt naast Hamme-centrum nog de deelgemeente Moerzeke. Hamme ligt aan de monding van de Durme en de Beneden-Schelde en heeft een nagenoeg plat landschap (Polder). De zwoele Mirabrug, die in 2003 gerenoveerd werd, kreeg haar naam door de verfilming uit 1971 van het boek van Stijn Streuvels De teleurgang van de Waterhoek.

Bezienswaardigheden: De driebeukige classicistische kerk van Sint-Pieters Banden aan de markt werd in 1740 volledig herbouwd. Enkel de 12e eeuwse westertoren met laatromaanse galmgaten bleef bewaard; Het Spaans Huis met de tuin;  De oude Mirabrug over Durme;  Het gemeentehuis; De pastorie; De Grote Napoleon, de enige resterende windmolen in Hamme; De Groten Dorst, een windmolen waarvan alleen nog een afgeknotte romp rest;  De beschermde Kapel Tweebruggen; De Watermolen aan de Oude Durme, een voormalige getijdemolen; In deelgemeente Moerzeke rust in de Pius X-kapel het stoffelijk overschot van de zalige priester Edward Poppe; Op het grondgebied van Hamme ligt het Lippenbroek, een experimenteel project voor het herstel van intergetijdengebieden in het Schelde-estuarium; Aan de monding van de Durme herinnert een monument aan Filip De Pillecyn, de illustere Hamse schrijver;  Het archeologisch museum Van Bogaert-Wauters, met méér dan 5.000 voorwerpen van prehistorie tot 17de eeuw.

Wandelaars, hengelaars, gastronomen, natuurvrienden en kunstminnaar, zij voelen zich allemaal thuis in Hamme. Het is de plaats waar Schelde en Durme samenvloeien. Stroom en rivier die in de loop der eeuwen het landschap uitdrukkelijk hebben getekend. Op de plaats waar Schelde en Durme één worden, herinnert het monument met ‘de veerman en de jonkvrouw' aan de ene zijde en ‘de soldaat Johan' aan de andere kant, aan Filip De Pillecyn, de illustere Hamse schrijver die op die plek zo vaak inspiratie vond voor zijn literaire werken. Hamme is vooral de oase van groen en water… Neem nu 'De Bunt', een uniek natuurgebied met een merkwaardige flora, gegroeid uit de veelvuldige overstromingen van de Durme en uit de ontgonnen turfputten. Die putten zijn nu visrijke vijvers geworden.  Of 'Driegoten' waar natuur en gastronomie mekaar de hand reiken. En er zijn de kilometerslange dijken die de soms onstuimige getijdenwerking van de Schelde moesten afremmen maar die nu zijn aangelegd als aangename wandel- en fietspaden, met breed uitzicht op het water, de recreatiegebieden, de natuur en de schorren. Hamme is ook een bron van folklore met zijn Wuitensfeesten en zijn Wuitensmarsen, een gemeente van sport, kunst en cultuur. Hamme mag pronken met zijn historische gebouwen, zijn archeologisch museum, de ‘wulpse' Mira-brug en met ‘De Grote Napoleon', een monumentale windmolen, de enige die overeind is gebleven van de 30 windmolens die tot voor de eerste wereldoorlog het silhouet van Hamme bepaalden. In deelgemeente Moerzeke met zijn gezellig dorpsplein en het glazen dorp' Kastel, rust in de Pius X-kapel het stoffelijk overschot van de zalige priester Edward Poppe, ooit rector in Moerzeke en bezieler van de Eucharistische Kruistocht. In Hamme komen jaarlijks duizenden dagjesmensen genieten van de zuivere lucht en de ongerepte natuur.... Gemeente Hamme - Wikipedia