Toerisme-online

 

Gemeente Harelbeke

         

Plaatsen in Harelbeke

   

 

Harelbeke

Harelbeke is een plaats en stad in de provincie West-Vlaanderen in België. De stad ligt aan de rivier de Leie. De bebouwing van Harelbeke sluit aan op de verstedelijkte kern van de stad Kortrijk. De gemeente telt drie deelgemeenten. Naast Harelbeke-centrum zijn dit nog Bavikhove en Hulste. Harelbeke is ontstaan op de droge, zandige oever van de rivier de Leie, ter hoogte van de uitmonding van de Arendsbeek in deze rivier. Omstreeks 9000 voor Christus werd het waterrijke Gavergebied reeds herhaaldelijk door mensen bewoond. Op de Collegewijk werden resten teruggevonden van een Romeins dorp. Harelbeke komt aan bod in verhalen en overleveringen die meestal eeuwenoud zijn. De meest bekende sage is die van de forestiers die aan het graafschap Vlaanderen en de stad Harelbeke ten grondslag zouden liggen. De aanwezigheid van een grafelijk verblijf, de stichting van een kapittel, de ligging aan de Leie, de aloude weg van Kortrijk naar Gent, het toekennen van een octrooi voor de productie van laken en het houden van een markt, werkten het ontstaan en de groei van het stadscentrum in de hand.

Bezienswaardigheden zijn: De Sint-Salvatorskerk; Het oud stationsgebouw; Het Engels oorlogskerkhof; Museum Peter Benoit en zijn geboortehuisje; Pijp- en Tabaksmuseum; Vinkensportmuseum; Sint-Ritakerk Zandberg; Provinciaal Recreatiedomein De Gavers; Natuurgebied Oude Leiearm.

De stad Harelbeke is gelegen in het zuidoosten van de provincie West-Vlaanderen, op 20 km van Roeselare, 30 km van Deinze, Oudenaarde, Doornik en Rijsel, 40 km van Gent en een 60 km van de kust. Buurgemeenten zijn Lendelede, Ingelmunster, Oostrozebeke, Wielsbeke, Waregem, Deerlijk, Zwevegem, Kortrijk en Kuurne. Na de fusie werden in 1977 aan de hoofdgemeente Harelbeke de gemeenten Bavikhove en Hulste toegevoegd. De totale oppervlakte bedraagt 2.912 hectare. Harelbeke ligt aan de Leie, 5 km stroomafwaarts van Kortrijk. Er staat een grote 18de-eeuwse Sint-Salvatorkerk, die een bezoek meer dan waard is. In het interieur valt een mooie rococopreekstoel op, onder het koor bevindt zich de crypte van de voormalige romaanse kerk waarvan de vieringtoren werd bewaard. De beiaard omvat 50 klokken. Het recreatiedomein 'De Gavers' biedt de mogelijkheid van zeilen, roeien en wandelen. 

Provinciedomein De Gavers: De Gavers in Harelbeke-Deerlijk, is met zijn 180 ha het grootste groendomein van het Kortrijkse. Het centraal gelegen Gavermeer (65ha) kwam kunstmatig tot stand als zandwinningsput. Stille watergebonden recreatie zoals zeilen, surfen en hengelen neemt er een voorname plaats in. Rond de vijver werd een grootschalig bebossingsproject uitgevoerd. Het landschap van vroegere Gavermeersen, oude populierenbossen, jonge bosmassieven, open ruimtes en ligweiden biedt ruime mogelijkheden voor wandelaar en jogger. Rond het domein werd daarenboven een ruiterpad en een fietsroute voorzien. Diverse gedeelten van het domein zijn als natuurreservaat in beheer. Voornamelijk tijdens de winter vormt de vijver een uniek biotoop voor allerhande overwinterende watervogels; vanuit de observatiehut kan men ze ongestoord observeren. De Koutermolen, een uit Stasegem verplaatste staakmolen, bepaalt mee het zicht van de Gavers. Hij is volledig gerestaureerd en maalvaardig gemaakt en kan bezocht worden. In het domein vind je ook een gezellige cafetaria en voor rondtrekkende wandelaars en fietsers werden er 4 trekkershutten opgericht. De bewegwijzerde Leie-Scheldefietsroute ligt in onmiddellijke omgeving. Meer info: 056/22.21.19.
 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!