Toerisme-online

Gemeente Heist-op-den-Berg

         

Plaatsen in Heist-op-den-Berg

   

Heist-op-den-Berg

Op een zgn. 'getuigenheuvel' ligt Heist-op-den-Berg 45 meter boven de zeespiegel, en daardoor de hoogst gelegen gemeente van de provincie Antwerpen. Het ligt in een tuinbouwgebied 18 km ten NO van Mechelen. De St.-Lambertuskerk is in gotische stijl, dateert uit 1587 en bezit een interieur met mooi houtsnijwerk van Quellinus. Het 'Pelgrimshof' (16de eeuw) was eertijds een toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers. Het 'Hof van Riemen', omringd door een wal, is van middeleeuwse oorsprong. In zuidoostelijke richting, op de weg naar Hulshout, staat een standaardwindmolen. Het streekmuseum is gevestigd in een oude huis, dat de naam 'De Swane' draagt. Op het Kerkplein staan de Swanepomp met zijn weelderig edelsmeedwerk en de oude Schepenbank. Een prachtig uitzicht over het dal van de Nete geniet men vanaf de nieuwe watertoren in het Hoogerbergbos. De omgeving van Heist biedt mogelijkheden tot het maken van wandeltochten. In Herselt bijvoorbeeld, oostelijk van Heist, staat een heel mooi kerkje, en de Blauwberg is goed voor een fraai panorama. Heist doet veel voor de recreatie: een kunstijsbaan, een bowlingcentrum, voetbalvelden, tennisbanen en een zwembad. Een Heisterse specialiteit: de 'noppelens', een grappig gebakje. 

Wikipedia: Heist-op-den-Berg is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen. Heist is bekend voor zijn grote rommelmarkt op zondagmorgen en door de "Heistse Berg". Met een hoogte van 48m vormt deze getuigenheuvel het op één na hoogste natuurlijke punt van de provincie Antwerpen. In de volksmond noemen de Heistenaren hun gemeente Hest. De fusiegemeente telt naast Heist zelf nog vijf deelgemeenten: Booischot, Hallaar, Itegem, Schriek en Wiekevorst.

Bezienswaardigheden
De vlooienmarkt op zondagmorgen, in de volksmond ook wel de 'voddemet' genoemd ('vodden' wordt in het Heists gebruikt om oude rommel aan te duiden). De markt is elke zondagochtend vrij te bezoeken tot ongeveer twaalf uur 's middags.
Den Berg: natuurlijke getuigenheuvel die de officiële kern is van Heist-op-den-Berg. Op "den Berg" vinden we onder meer de kerk van Heist, het politiekantoor, het gemeentehuis, het treinmuseum en het heemmuseum.
Het oude politiestation: een historisch bouwwerk, gebouwd op de flank van de Heistse berg. Eronder bevinden zich een celblok, dat nu ook de Schuermanskelder wordt genoemd, aangezien de beruchte dronkaard en moordenaar Schuermans er bijna zijn hele leven heeft vastgezeten.
De schaatsbaan: één van de grootste en kwalitatief beste kunstschaatsbanen in de provincie. Naast een recreatieve functie wordt de schaatsbaan hoofdzakelijk gebruikt als trainingsveld voor Olympia, de Heistse ijshockeyploeg.
De Bergstraat: de centrale winkelstraat en het economische hart van Heist-op-den-Berg, aan de voet van "den Berg". Ze herbergt winkels van allerlei ketens, waaronder Blokker, Zeeman en Free Record Shop. Ondanks vele protesten van bewoners is de straat geen winkelwandelstraat, maar ligt in een zone 30 vanwege de drie nabijliggende scholen.
De Averegten: dit wandelbos is toegankelijk vanuit Hallaar en verbindt enkele deelgemeenten met elkaar. Het domein omvat ongeveer 80 hectaren en heeft drie uitgestippelde wandel- en fietsroutes. Er lopen onder meer everzwijnen rond (zij het in afgebakend terrein), en in de zomer kan men de plantentuin en de bijenkasten bezoeken.
Het treinmuseum: klein, maar door vele liefhebbers sterk gewaardeerd museum met als centraal thema de geschiedenis van het treinverkeer.
Het Hof van Riemen: gerestaureerde middeleeuwse hoeve, nu getransformeerd tot restaurant.
De Sint-Lambertuskerk: de kerk van de gemeente, vernoemd naar de patroonheilige. Te vinden centraal bovenop de Berg, op een plein gevormd als een driehoek.
Het heemmuseum Die Swane: vertelt de historie van Heist en omstreken. 

B&B D'HOLLEHOEVE: D'Hollehoeve ligt op 3 minuten rijden van het centrum van Heist-op-den-Berg en beschikt over een tuin met een terras. De accommodatie biedt kamers met gratis WiFi en een flatscreen-tv. Er is gratis privéparkeergelegenheid. Alle kamers van het D'Hollehoeve beschikken over een eigen badkamer met een douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Sommige hebben ook een zithoek en bieden uitzicht op de tuin van de accommodatie.Het ontbijt wordt elke ochtend geserveerd in de gemeenschappelijke eetruimte. U kunt ook gebruikmaken van een gedeelde keuken en een woonkamer. Binnen een straal van 2 km van de accommodatie vindt u verschillende eetgelegenheden, supermarkten en cafés.

 

HOTEL VILLA MONTE: Villa Monte is gevestigd in een gerenoveerde notariswoning waar klassieke en moderne elementen worden gecombineerd, in het winkelgebied en stadscentrum van Heist-op-den-Berg. Het hotel heeft gratis vast internet en gratis openbare parkeergelegenheid. De sfeervolle, moderne kamers van het Villa Monte hebben een grote badkamer met een bad, een douche en een apart toilet. De ontbijtzaal en de bar van Villa Monte liggen naast de ruime tuin. Er wordt elke ochtend een gevarieerd ontbijtbuffet aangeboden. De bed & breakfast heeft ook een speciale ruimte voor bijvoorbeeld een borrel of een diner. 

B&B HULLEBRUG: B&B Hullebrug is gevestigd in een authentieke boerderij met tuin. Deze luxe B&B biedt gezellige kamers en een ontbijtruimte met een open haard. U kunt in de accommodatie gratis gebruikmaken van WiFi. Vanuit uw kamer kunt u de rivier de Nete zien. De omgeving is ideaal voor fietsers en wandelaars. Als het zonnig en warm is kunt u vanonder de enorme walnotenboom genieten van het uitzicht op de tuin. Deze bed and breakfast biedt ook gratis fietsverhuur.

 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!