Toerisme-online

 

Gemeente Herentals

         

Plaatsen in Herentals

   

 

Herentals

Herentals is de historische hoofdstad van de Zuider Kempen, en is dicht bij de Koning Boudewijn-autoweg van Hasselt naar Antwerpen in een weelderig landschap van bossen, zandheuvels en heidevelden gelegen. In het gebied stroomt zowel de Kleine Nete als de Aa. De St.-Waldetrudiskerk uit ongeveer 1350 is gebouwd in Brabantse hooggotiek en bezit en altaar uit de 16de eeuw met fraai houtsnijwerk. Het stadhuis dateert van omstreeks 1400 en is oorspronkelijk als Lakenhalle gebouwd. Het achtkantige, ranke torentje werd aan het einde van de 16de eeuw gebouwd en heeft in 1965 een nieuwe beiaard gekregen, welke gegoten werd door Petit en Fritsen uit Aarle-Rixel. Het begijnhof (1597) heeft een sierlijk erkje (1614). Het Sint-Elisabethgasthuis, in 1253 gesticht, is het oudste van de Kempen. Van de stadsmuren zijn twee poorten bewaard gebleven: de Zandpoort en de Bovenpoort. Aan de opstand van 1798 tegen het Franse bewind, die bloedig werd onderdrukt, herinnert een monument. Het 'Fraikin' museum is gewijd aan de in Herentals geboren beeldhouwer Fraikin; het bevindt zich in de bovenzaal van het stadhuis. Er is een Rijkssportcentrum met een ijsbaan, een skipiste, zaalsporthallen, buitensportvelden, een manege en een paracentrum (voor parachutespringen). Zeven uitgezette wandelpaden leiden door het prachtige natuurgebied; onder andere naar het westelijk gelegen Grobbendonk (ruines kasteel en watermolen) en Vorselaar (een 14de-eeuws waterburcht). 

HOTEL KARMEL: Hotel Karmel is gevestigd in een gerenoveerd klooster in het centrum van Herentals. Het beschikt over een restaurant op het terrein met een groot tuinterras en moderne accommodatie met flatscreen-tv en gratis internet.De kamers zijn voorzien van vrolijke kleuren, parketvloeren en een bureau. Elke kamer heeft een eigen badkamer met gratis toiletartikelen. Elke ochtend wordt er een ontbijtbuffet geserveerd in het restaurant van het Karmel Hotel. 's Avonds kunt u hier kiezen uit vlees- en visspecialiteiten.

 

HOTEL DE SWAEN: Hotel De Swaen heeft kamers met airconditioning en gratis WiFi in het centrum van de stad, op slechts 500 meter van het station van Herentals. In het elegante hotel-restaurant worden regionale gerechten geserveerd. Het hotel heeft ook een terras en een gezellige bistro met biljart en darts. De kamers van Hotel De Swaen zijn standaard voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders, een zithoek en een bureau. Alle kamers hebben ook een badkamer met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Op verzoek heeft u in uw kamer ook de beschikking over een magnetron, een koelkast en een waterkoker.

WIKIPEDIA: Herentals is een plaats en stad in de Belgische provincie Antwerpen. De stad telt ruim 26.000 inwoners, die de spotnamen "Klokkenververs" en "Peestekers" dragen. Sint-Waldetrudis is de patroonheilige van de stad. Herentals is gelegen in het centrum van de Kempen langs de Kleine Nete. In het noorden vormt de Aa de grens met Poederlee. In het zuiden ligt de Wimp op de grens met Wiekevorst. In Herentals heeft het Albertkanaal een aftakking naar Bocholt: het Kanaal Bocholt-Herentals. Overige kernen zijn Noorderwijk en Morkhoven, twee woonkernen met landbouw.

B&B HET WOUWE: B&B Het Wouwe wordt omgeven door het groene landschap van Herentals en biedt kamers met een gedeeld terras. De kamers zijn uitgerust met thee- en koffiefaciliteiten. U kunt fietsen huren bij het B&B en er is gratis WiFi beschikbaar. De kamers van de B&B Het Wouwe bieden uitzicht op de tuin. Ze zijn uitgerust met een zithoek, een televisie en een koelkast. De badkamers zijn voorzien van een douche, een wastafel en een toilet. Ze beschikken tevens over een haardroger en gratis toiletartikelen. Er wordt dagelijks een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd in de ontbijtzaal. Het bestaat uit verse broodjes, sap, verschillende soorten broodbeleg, koffie en thee. Voor het diner kunt u terecht bij een van de vele restaurants in de omgeving.

BEZIENSWAADIG: Sint-Waldetrudiskerk (14e - 15e eeuw, Brabantse late gotiek, gerestaureerd 1974–1978. De kerk bevat een interessant altaarstuk uit het begin van de 16e eeuw van Passier Borreman dat de marteldood van de HH. Crispijn en Crispinianus, beschermheiligen van schoenmakers en leerlooiers voorstelt en verder schilderijen van Frans I Francken en Pieter-Jozef Verhaghen (18e eeuw), een bewerkt koorgestoelte uit de 17e eeuw en een Romaanse doopvont)
Begijnhof (gesticht in 1266. In de 15e eeuw verbleven hier 300 begijnen. Het werd verwoest in 1578 door de beeldenstormers maar later heropgebouwd, met gotische kerk (1599–1614), 17e-eeuwse huizen (Fondatiehuis, Infirmerie) en poortgebouw uit 1622
Poorten en Vesten. Van de oude stadswallen resten nog de Zandpoort (14de eeuw, ten westen) en de Bovenpoort (1402, ten noorden). De Nederpoort en de Koeienpoort werden lange tijd geleden afgebroken.
Verder onder andere: Lakenhalle; Fraikinmuseum; Boerenkrijgmonument; Overblijfselen van het Besloten Hofklooster; Museum 'Het Schedelhof'; Overblijfselen van het St.-Elisabethgasthuis; Het Augustijnenklooster; De Hogewegmolen; Talrijke vennen en bossen, gedeeltelijk op landduinen (o.a. de Kruisberg, met 16de-eeuwse grafkapel en uitkijktoren); etc.

B&B DROOMZOET: B&B Droomzoet is gevestigd in een voormalige boerderij van meer dan 100 jaar oud en biedt privékamers met gratis WiFi, een tuin en een terras. U kunt tevens gratis fietsen lenen om het mooie groene platteland rondom de accommodatie te verkennen. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders, hardhouten vloeren en een bureau. De kamers hebben ook een eigen badkamer met een bad of douche, een badjas, gratis toiletartikelen en een föhn. Eén van de kamers heeft een balkon. B&B Droomzoet serveert elke ochtend een ontbijt. Er is een gedeelde keuken waar u maaltijden kunt bereiden.

 

ONS HUTJE ONDER DEN EIK: Dit vrijstaande vakantiehuis ligt in Herentals in de provincie Antwerpen, op 45 km van Brussel. De accommodatie biedt een terras en gratis WiFi. De accommodatie heeft een keuken met een vaatwasser en een oven. Er is ook een flatscreen-tv met satellietzenders. Er is gratis privé-parkeergelegenheid bij het vakantiehuis. Ons Hutje onder den eik bevindt zich op 30 km van Antwerpen en Leuven. Het is 26 km naar de internationale luchthaven van Antwerpen.  Deze accommodatie heeft ook een van de best beoordeelde locaties in Herentals! Gasten geven het een hogere score dan aan andere accommodaties in de buurt.

 

Vakantieparken acties