Toerisme-online

 

Gemeente Herenthout

         

Plaatsen in Herenthout

   

Vakantieparken acties

Herenthout

Herenthout is een mooie gemeente in de Zuiderkempen (provincie Antwerpen), gelegen binnen de driehoek Herentals, Heist-op-den-Berg en Lier. De gemeente is onafhankelijk gebleven, m.a.w. niet gefuseerd. Zij telt 8.300 inwoners op een oppervlakte van 2.355 ha. De gemeenteplattegrond met driehoekig marktplein en stervormig patroon van de centrumstraten verraadt zijn Frankische herkomst. Naast zijn Carnavalgebeuren (oudste georganiseerde stoet van België!) heeft Herenthout het "Schipke" aan de Grote Nete als bekendste toeristische trekpleister.

Wikipedia: Herenthout is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. Het oudste document over Herenthout dateert van 1186, waarin de naam "Herenholts" gespeld wordt, wat "bos van haagbeuken" betekent. De gemeente heeft geen deelgemeenten en bleef onafhankelijk bij de gemeentelijke fusies.

Bezienswaardigheden
De Sint-Pieter en Pauwelskerk, een neogotische kerk uit 1861-1864, met een gotische toren uit de 16de eeuw;
Het Kasteel van Herlaar in de vallei van de Wimp was vroeger de residentie van de heer van Herenthout;
De Herlaermolen, een watermolen op de Wimp;
De Sint-Gummaruskapel, van de in 1803 afgeschafte Sint-Gummarusparochie. Later kreeg de kapel diverse functies;
De Uilenbergkapel. De huidige kapel dateert uit 1704;
De Kruiskensberg (Bevel) en zijn omgeving zijn als landschap beschermd;
Afspanning "Het prinsenhof";
De Merodese bossen;
"Het schipke" bij de Nete, dit was een café bij de brug over de Nete naar Itegem. Het diende als decor voor de film Pallieter. De oude café bleef behouden, maar van de stallingen werd een nieuwe taverne gemaakt.

Evenementen
Herenthout is bekend om zijn carnaval. In 1892 werd er voor het eerst gestoet in dit dorp, wat het tot de oudste carnavalstoet van België maakt. In 1978 bevestigde toenmalig minister van Nederlandse Cultuur Rika De Backer dat Herenthout de oudste georganiseerde vastenavondstoet van België heeft tot het tegendeel bewezen wordt. Het carnavalgebeuren bezorgde Herenthout de bijnaam "stoetersdorp".