Toerisme-online

 

Gemeente Hoei

         

Plaatsen in Hoei

   

 

Hotelbon Voucher, 3 gratis overnachten in heel Europa! 

Hoei

Hoei ligt ten noordoosten van Namen aan de Maas, waar de Hoyoux in deze rivier uitmondt. Het stadje was in de middeleeuwen een welvarend handelscentrum voor zijn tin- en koperwerk. Hoei bezit 4 als 'merveilles' aangeduide bezienswaardigheden: Li Tehestia (de citadel), Li Rondia (het roosvenster in de kerk van Notre-Dame), Li Pontia (de brug) en Li Bassinia (de fontein). De O.L.-Vrouwe Kerk (Notre-Dame) stamt uit 1311 en heeft een prachtig roosvenster uit 1872 met een diameter van 9 meter en mooie koorvensters. In het tympanon van het Bethlehemportaal zijn scenes van Christus' geboorte gebeeldhouwd. De kerkschat bevat onder andere een romaanse schrijn van Sint-Mengoldus. Het klokkenspel wordt gevormd door 42 klokken. De Citadel, Li Tehestia, werd in opdracht van de toenmalige Nederlandse regering in 1818 gebouwd op de plaats waar tot het begin van de 18de eeuw een kasteel had gestaan. Men kan erheen wandelen langs een trap in de rotsen of per zweefbaan omhoogstijgen. Boven heeft men een weids panorama. Dicht bij de Notre-Dame, op de Grand Place en naast het barokke Stadhuis uit 1765, staat Li Bassinia, de prachtige koperen fontein met rijke versieringen (1406). Het Stedelijk Museum in een voormalig minderbroedersklooster bevat collecties van oudheidkundige waarde, souvenirs van de vroegere wijnbouw, kunstambachten, folklore en historische documenten. Er gaat tevens een zweeflift van de linkeroever naar het gehucht La Sarte, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de Maas en de stad. De baan ligt op 70 meter hoogte en is 3000 meter lang. Op de Maas kunnen korte boottochten gemaakt worden (duur ongeveer 1 uur). Het Hoyouxdal biedt mogelijkheden voor natuurwandelingen. Montmosan is het recreatiepark van Hoei. Het heeft onder meer een Dolfinarium, een kindersafari, een verkeerstuin, een minitrein, enz. Het bezoek kan met een bochttocht worden gecombineerd.

Wikipedia: Hoei (Frans: Huy, Waals: Hu) is een stad in het arrondissement Hoei, provincie Luik, België. De stad telt ruim 20.000 inwoners en ligt langs de Maas. Overige kernen zijn Ben-Ahin, Neuville-sous-Huy en Tihange.
Bezienswaardigheden: de Collegiale kerk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd tussen 1311 en 1536.
het fort dat in 1818, toen België tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden behoorde, werd gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw dienst als gevangenis.
de Muur van Hoei, een helling die in de wielerkoers de Waalse Pijl meerdere keren beklommen dient te worden.
het Tibetaans boeddhistisch centrum Yeunten Ling.
De kabelbaan over de Maas.
Kinder pretpark Mont Mosan....   Wikipedia

 

CHATEAU DE BONNE ESPERANCE: Château de Bonne Espérance bevindt zich in Huy en beschikt over gratis WiFi en een zonneterras. Bij de accommodatie kunt u gratis privéparkeren. De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en sommige hebben een comfortabele zithoek. Op uw terras of balkon kunt u genieten van een kopje thee. De kamers hebben ook een eigen badkamer, uitgerust met een douche. Voor extra comfort worden er gratis toiletartikelen en een haardroger verstrekt. Bij de accommodatie vindt u ook een gedeelde lounge.

 

 

HOTEL SIRIUS: Dit vriendelijke hotel heeft een prachtige ligging aan de Maas en biedt moderne kamers, een trendy bar en een rustige omgeving. U kunt tegen een toeslag ook gebruikmaken van een businesscentrum. Hotel Sirius ligt in het karakteristieke stadje Huy en biedt comfortabele kamers, elk met een eigen badkamer. U kunt de dag beginnen met een gratis continentaal ontbijtbuffet, dat geserveerd wordt in de stijlvolle ontbijtzaal. Hotel Sirius biedt een schitterend uitzicht op de rivier. U kunt te voet of op de fiets deze idyllische stad en de landelijke omgeving verkennen. Verder kunt u in het gehele hotel gebruikmaken.

 

 

HOTEL DU FORT: Hôtel du Fort in het Belgische Huy biedt gratis WiFi in alle ruimtes. U kunt van een maaltijd genieten in het restaurant. De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv. Sommige bieden uitzicht op de rivier of de tuin. U vindt hier standaard een eigen badkamer. Het Hôtel du Fort biedt bagageopslag. Het dichtstbijzijnde vliegveld is de luchthaven Luik-Bierset, 21 km verderop.