Toerisme-online

 

Gemeente Hooglede

         

Plaatsen in Hooglede

   

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit! 

Hooglede

Hooglede is een plaats en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Hooglede ligt centraal in de provincie, net ten noordwesten van de stad Roeselare. De gemeente telt twee deelgemeenten. Naast Hooglede-centrum ligt ten oosten hiervan Gits. In Hooglede zelf liggen nog twee kleine gehuchtjes en parochies, namelijk Sleihage en Sint-Jozef. De plaatsnaam wordt in het West-Vlaams als Ooglé uitgesproken. De gemeente wordt in oost-westrichting door een heuvelrug Hooglede-Hoge-Gitsberg doorsneden, een uitloper van het Plateau van Tielt. Het dorpscentrum van Hooglede ligt op deze hoogte. Hooglede zou ontstaan zijn rond 899. In 1794 werd in Hooglede een veldslag tussen de Fransen en de Oostenrijkers uitgevochten Er staat een gedenksteen in de Roeselarestraat bij de Gulden Zonne.

Bezienswaardigheden: De Sint-Amanduskerk ligt centraal op een hoogte in het dorp. Een eerste romaanse kerk werd gebouwd door monniken van de Sint-Amandusabdij bij Doornik en dateert van de jaren 1100. De kerk werd in de 15de eeuw door een gotische kerk vervangen. De kerk werd in de 19de eeuw zowel binnen als buiten sterk verbouwd. De toren stond eertijds boven het midden gedeelte van de kerk. In 1871 werd hij gebouwd voor de ingangsdeur. De achthoekige toren is 65 meter hoog. Hij werd vernield in 1918 en heropgebouwd in 1919. De houten muurbekleding, de biechtstoel, de kunstvolle communiebank en de preekstoel verhogen de kunstwaarde van de kerk en dateren uit de 18de eeuw. Achteraan in de kerk bevindt zich de grafzerk van Victor van Dixmude, gestorven in 1511.

Het gemeentehuis van Hooglede is een 19de eeuws Neoclassicistisch gebouw, ontworpen door de architect Jacques Vanden Broucke. Er worden twee soorten zuilen gebruikt, van de Toscaanse en van de Korinthische orde. Het gemeentehuis werd tijdens de beide wereldoorlogen zwaar beschadigd. Door een K.B. van 1 juli 1981 werd het gemeentehuis verklaard tot beschermd monument. Het hele gebouw werd van 1993 tot 1995 gerestaureerd, en werd plechtig ingehuldigd op 8 september 1995. In de Amersveldestraat (in Sint-Jozef) staat een beuk die op 22 juni 1984 tot beschermd monument werd verklaard. Op dat ogenblik was de boom zo'n 130 jaar oud. De herberg "De Dubbele Arend" werd gebouwd (of in gebruik genomen) in 1773, zoals vermeld op de deurpost. Het gebouw heeft een monumentaal zadeldak en een voorgevel van rode baksteen en is beschermd als monument sinds 3 februari 1983.

Het Deutscher Soldatenfriedhof Hooglede is een Duits militair kerkhof. Het is een van de vier resterende Duitse soldatenkerkhoven met gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog. De andere liggen in Vladslo, Menen-Wevelgem en Langemark. De entiteit Hooglede-Gits ontstond op 10 maart 1977 door de fusie van de gemeenten Hooglede en Gits. De gemeentenaam Hooglede (eertijds Ledda) vindt haar etymologische oorsprong in de natuurlijke ligging op een steile helling. Ledda betekent immers 'hoge helling'. De oudste vorm van Gits: Giddis zou te herleiden zijn tot Gidisa. De uitgang '-isa' duidt op een waterloop. Gid- is waarschijnlijk indo-germaans voor ghei = openstaande of stromende beek. Giddis of Gits, is waarschijnlijk een verkleinwoord op '-iso', van de naam Giddo of Gillo... naar website 

Last Minute Vakanties