Toerisme-online

 

Gemeente Ieper

         

Plaatsen in Ieper

   

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit! 

Ieper

Ieper (Frans: Ypres) is een stad in de Westhoek, in het zuidwesten van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Ieper is tevens het centrum van het gelijknamige arrondissement en de grootste stad in de Westhoek. De bijnaam van Ieper luidt 'de Kattenstad' of sinds het bezoek van paus Johannes Paulus II, 'Vredesstad'. Vroeger sprak men van Ieperen. De gemeente Ieper bestaat uit elf deelgemeentes. Naast het stadscentrum zelf, liggen daar rond nog de deelgemeenten Boezinge, Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Hollebeke, Sint-Jan, Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke en Zuidschote. In Boezinge ligt nog het kleine gehucht Pilkem. Tijdens de volledige duur van de Eerste Wereldoorlog was de stad aan drie zijden omringd door Duitse troepen, door de Britse verdedigers werd dit de Ypres Salient genoemd. Eenzelfde situatie deed zich eveneens voor, verder naar het zuidoosten, bij de Franse stad Verdun.

In de 12e en 13e eeuw behoorde Ieper samen met Brugge en Gent tot de 'drie grote steden' van Vlaanderen. Vooral de lakennijverheid met internationale afzetmogelijkheden, tot zelfs in het Russische Novgorod, bracht grote welvaart. In 1260 telde Ieper maar liefst 40.000 inwoners. Tijdens de Grote Oorlog werd de stad totaal verwoest. Sommige geallieerde leiders dachten er hard over de ruïnes te bewaren als een soort Vlaams Pompeï en een blijvende aanklacht. De wil van de Ieperlingen echter om hun stad in de oorspronkelijke stijl terug op te bouwen was veel sterker. In de reconstructie en het fronttoerisme vonden zij een goede bron van inkomsten. 

Bezienswaardigheden
Ieper bestaat voornamelijk uit laagbouw, maar enkele gebouwen vallen toch op: De Sint-Maartenskathedraal, de Sint-Jacobskerk, het Belfort, het vernieuwde ziekenhuis dat een fusie is van de vroegere kliniek en het hospitaal in Ieper en het vroegere Lernout & Hauspie.
De Grote Markt geeft de stad zijn middeleeuwse uitstraling en is omzoomd met oude huizen, of de reconstructies ervan na de vernieling in de Eerste Wereldoorlog.
De Lakenhalle is een door UNESCO beschermd monument. De bouw begon omstreeks 1260, en was gereed in 1304. In de Eerste Wereldoorlog werd bijna heel het gebouw verwoest. Het voorgebouw is 125 meter lang, de belforttoren is 70 meter hoog. Op de eerste verdieping bevindt zich het In Flanders Fields Museum.
De Menenpoort is een stadspoort aan de oostzijde van de oude stad. De poort werd gebouwd als Brits oorlogsmonument, en draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten. Elke dag om acht uur 's avonds wordt de Last Post er gespeeld, als herinnering aan de gesneuvelden in Ieper. De Rijselpoort is een stadspoort in het zuiden van de oude stad, op de weg naar Rijsel. De poort verbindt twee bewaarde delen van Ieperse vestingen. De Rijselpoort is de oudste nog bewaarde stadspoort.
Rond de stad bevinden zich sinds de middeleeuwen reeds de Ieperse vestingen. Ze werden door Vauban aangepast in 1678. In 1870 werden op de vestingen wandelparken aangelegd. Grote delen van de vestingen rondom de binnenstad zijn nog steeds bewaard. Bij de Rijselpoort ligt op de vestingen het Ramparts Cemetery, een Brits militair kerkhof.

Kerken
De Sint-Maartenskathedraal is de kathedraal van het voormalige bisdom Ieper. Ook dit gebouw werd na de Eerste Wereldoorlog opnieuw opgebouwd. De toren is 100 meter hoog.
In de Rijselstraat staat de Gotisch-Romaanse Sint-Pieterskerk.
De Sint-Jacobskerk, oorspronkelijk romaans, werd in de 14de eeuw in gotische stijl omgebouwd. Ook deze kerk werd na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd.
De Sint-Jacobskerk, oorspronkelijk romaans, werd in de 14de eeuw in gotische stijl omgebouwd. Ook deze kerk werd na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd.
De Sint-Niklaaskerk is een relatief moderne kerk in romano-byzantijnse stijl, met weinig dat herinnert aan een vroegere kerk. De parochie van de kerk werd in 1994 afgeschaft, en de kerk doet nu dienst als Stedelijk Onderwijsmuseum.
Saint George's Memorial Church is een anglicaans kerkje dat in 1928-1929 werd opgetrokken, als herinnering aan de oorlog.

Het Westland van Vlaanderen, achterland van de Noordzeekust, is nog puur natuur met heuvels, bossen, vijvers, landweggetjes en uitgestippelde autoroutes. Ieper is een van de centra in deze regio: een stad, die na de gevechten en verwoestingen van de Eerste Wereloorlog een tragische bekenheid kreeg. Ieper is de vernietiging te boven gekomen en heeft door een harmonieuze restauratie en wederopbouw de erenaam 'Kunststad' - een begrip in Belgie - weten te behouden.De geslaagde wederopbouw is op het grote marktplein (1 ha 25) duidelijk te zien. Ook de Lakenhal en het belfort getuigen weer van Iepers rijke verleden, met name in de 13de en begin 14de eeuw, toen de bloeiende lakenindustrie schatten binnen de stad bracht. De Lakenhalle is een fraai gotisch gebouw, bestaande uit twee gelijke delen, waartussen het 70 m hoge belfort oprijst. Ieper was bisschopszetel van 1559 tot 1802. Cornelis Jansenius, naar wie de latere jansenisten zijn genoemd, was er van 1636 tot 1638 bisschop. De 13de-eeuwse Sint-Maartenskathedraal is een trotse uiting van kerkelijke macht. Het is de gotiek in haar rijkste vorm. Er werd gedurende een lange periode aan gebouwd, zodat er overgangsvormen in stijl zijn te zien. Aan het koor werd in de 13de eeuw begonnen. De westelijke toren dateert uit de 15de eeuw. Aan de Rijselse Poort zijn resten van de oorpsronkelijke middeleeuwse versterking bewaard gebleven. De Sint-Pieterskerk, het oudste godshuis van de stad, dateert uit de 12de eeuw. De onderbouw van de toren is oorspronkelijk romaans. Het Vleeshuis, nu Stedelijk Museum, heeft een vroeg-gotische onderbouw uit de 13de eeuw. Tal van patricierswoningen en gildehuizen tonen de rijkdom van de burgerij, toen de lakenindustrie in volle bloei was. Bezoekers van Ieper zullen er musea van zeer verschillende aard aantreffen. Het 'Herinneringsmuseum 1914-1918', gevestigd in de Lakenhalle, geeft informatie over het oorlogsgebeuren in Ieper. Zeer indrukwekkend is de Menense Poort met de 54 896 namen van gesneuvelde Britse soldaten van wie het graf niet werd teruggevonden. Elke avond klinkt The Last Post. De Saint Georges Memorial Church en verschillende begraafplaatsen -hoofdzakelijk Britse - roepen oorlogsherinneringen op. Het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, in de Lakenhalle, biedt een verzameling Vlaamse beeldende kunst van het expressionisme tot heden. Het 'Hotel Museum Merghelynck' is een herenhuis met rijk 18de-eeuws interieur. De Museumzaal Belle-Godshuis herbergt in een sfeervol interieur een collectie schilderijen, meubelen, edelsmeedwerk en kerkgewaden.

Op folkloristisch gebied heeft Ieper op de tweede zondag van mei zijn verwaarde 'Kattenstoet' te bieden met de 'Kattenworp' vanuit het belfort. Behalve geleide stadsexcursies zijn er nog vijf wandelroutes van verschillende tijdsduur. De fiets krijgt eveneens grote kansen, onder andere voor een tocht naar het 4 km van Ieper verwijderde domein 'De Palingbeek'. In een authentiek Engelse dubbeldekker kan men stadsexcursies maken. De 'Route '14-'18' voert langs punten die in de oorlog van historische betekenis werden. Rondom Ieper liggen nog talrijke Britse en Duitse soldatenkerkhoven in Langemark en in Passendale. Gelukkig zijn er ook vrolijker tochten te maken: De 'Hoplandroute', met eigen lokale kleur en gastronomische verassingen, de 'Heuvellandroute', door Westvlaamse heuvels en van vergezichten genieten op de Kemmelberg, de Rodeberg of de Scherpeberg. Een gastronomische specialiteit van Ieper is de hennepot, een koud vleesgerecht van konijn, kip en kalfsvlees. Verder Ieperse hutspot en taptjesvlees, bestaande uit kalfsrib en groenten. Een zoete lekkernij zijn de Iperse kinderkopjes.

NOVOTEL IEPER CENTRUM: Het Novotel Ieper Centrum biedt alle kinderen jonger dan 16 jaar (maximaal 2) een gratis verblijf in de kamer van de ouders, inclusief ontbijt. Het hotel heeft kamers met airconditioning en een fitnesscentrum. Het Novotel Ieper Centrum ligt midden in het historische Ieper, en biedt u 24 uur per dag roomservice. U kunt gebruikmaken van 2 iMac-computers met gratis internet in de lobby. Het restaurant biedt een warme sfeer voor uw maaltijden en de keuken is 24 uur per dag beschikbaar. Er is een kinderspeeltuin naast het restaurant en een terras... meer info bij Booking.com 

HOTEL FLANDERS LODGE: Het moderne Hotel Flanders Lodge ligt in het Belgische plaatsje Ieper, in de provincie West-Vlaanderen. Dankzij de gunstige ligging van het hotel zit je op nog geen uur rijden van de Belgische kust of de Franse stad Lille. De 40 comfortabele kamers van het hotel zijn in 2013 compleet gerenoveerd. Hierdoor kun je genieten van faciliteiten als een televisie, telefoon, gratis Wi-Fi en een moderne badkamer met een bad/douche, toilet en een föhn. Het hotel heeft veel charme en een warme ambiance. In de gezellige bar en het restaurant Wintergarden ben je van harte welkom voor een hapje en een drankje of een uitgebreid menu à la carte. Met mooi weer geniet je van de buitenlucht in de tuin van het hotel. Parkeren kan gratis op het hotelterrein.... meer info bij HotelSpecials en bij Booking.com
 

TWEE OF DRIE DAGEN PLOPSALAND: Draai een keer in het rond, stamp met je voeten op de grond! Ademloos kijken de kinderen toe hoe Kabouter Plop de kabouterdans inzet. Kijk daar, Samson en daarachter Gert, Wizzy en Woppy, Piet Piraat: Schip Ahoy! Mam, mag ik morgen weer naar Plopsaland? U verblijft in Novotel Ieper Centrum. Dit hotel ligt 35 km van Plopsaland. Het nieuwe hotel staat in het centrum van Ieper op 50m van de Grote Markt. In dit kindvriendelijke hotel is tijdens de vakantieperiodes een ruime kinderspeelzaal waar ze zich prima kunnen vermaken. De ruime kamers zijn netjes ingericht met alle benodigde faciliteiten. Bij aankomst in het hotel krijgen de kinderen een geschenk. Wat een verrassing.. meer info bij Pharos Reizen 

VAKANTIEHUIS 'T BLOEMENHOF: Schattig huisje (78 m2) in een mooie groene omgeving (bloemen en fruitbomen) en met een paar ganzen, gelegen midden op het platteland! Deze rustige plek bevindt zich in de buurt van Comines (2km), Ypres (Ieper 8 km), de Franse stad Lille (30 km) en van de Vlaamse heuvels. De stad Comines was ooit beroemd was om zijn textiel en linten. Tegenwoordig is het vooral geliefd vanwege het 'Ice Mountain' centrum, dat het hele jaar geopend is (40 m hoge piste met kunstsneeuw, voor ski en snowboard). De speelweide lIles aux enfants' ligt ook in de buurt en de Belgische kust (La Panne) ligt op 50 km.... meer info bij Booking.com

 

BELLEWAERDE PARK: Bellewaerde Park is een unieke omgeving met buitengewone attracties voor het hele gezin. Al wie houdt van sensatie, natuurlijke landschappen en totale ontspanning vindt hier alles wat hij zoekt. Bellewaerde Park kenmerkt zich door een brede waaier van attracties, verspreid over zes verschillende themazones met fun voor het hele gezin en onvergetelijke sensaties. Kortom, Avontuur met een grote A... meer info bij Suncamp.nl  

 

VAKANTIEHUIS KOKILLA: Deze moderne vakantiewoning bevindt zich in een rustig, bosrijk gebied aan de rand van de toeristische stad Ieper. Deze stad is wereldbekend door haar oorlogsverleden. De woning beschikt over een grote tuin met terras. Vanuit hier is het meteen mogelijk om mooie wandel- en fietstochten te maken. De woning ligt op 5 km van het centrum van Ieper, waar je veel vertier vindt. Je kunt de binnenstad verkennen of je ogen de kost geven in één van de bijzondere musea. Pretpark Bellewaerde in Ieper is een mooie dagtrip waard. Ook de Ieperse deelgemeenten hebben verborgen pareltjes. Het huis is ook niet ver van de West-Vlaamse bergen gelegen en de Franse grens is op steenworp afstand. Tyne-cot Cemetary, Hill's 60 en 62 zijn ook een aanrader.... meer info bij Booking.com
 

         

Vakantiehuis Ieper