Toerisme-online

 

Gemeente Kampen

         

Plaatsen in Kampen

  Grafhorst * 's-Heerenbroek * Kampen * IJsselmuiden * Wilsum * Zalk.  

 

 

 

Kampen

De Keizerlijke Vrije Hanzestad Kampen is een zeer oude stad. Het hoogtepunt van Kampens bloei lag tussen de 13de en de 17de eeuw. Als Hanzestad was de stad het meest georienteerd op de Oostzee, wat in de bouwstijlen van de diverse monumenten nog heden ten dage valt waar te nemen. Kampen telt vele kerken. De Grote of St.-Nicolaaskerk is voltooid in 1469 en heeft veel weg van een Kathedraal die sterk is beinvloed door de Oostzee-gotiek. De Broederkerk maakte deel uit van het klooster van de franciscaner minderbroeders en is gebouwd in de 14de eeuw. De Onze-Lieve-Vrouwenkerk, gebouwd in 1369, werd in de 15de eeuw verbouwd van Kruiskerk tot gotische hallenkerk. Het oude raadhuis (15de-eeuws) huisvest de beroemde schepenzaal met fraaie zandstenen schouw in renaissance-stijl. De Amsterdamse architect Philip Vingboons voltooide in 1648 de Nieuwe Toren aan de IJsselkade, de klokkengieter Hemony vervaardigde er het carillon voor. 
 

Kampen bewaart nog drie oorspronkelijk middeleuwse stadspoorten: de Broederpoort, de Cellebroederspoort en Koornmarktspoort. De laatste doet dienst als expositieruimte van de gemeente. De Broederpoort is in gebruik als Stedelijk Museum. De collectie van het museum omvat o.m. Gildezilver, munten en een verzameling klederdrachten van het Kampereiland en Schokland. De Gast-en Proveniershuizen (eind 17de eeuw) maakten vroeger deel uit van het voormalige Heilige-Geestgasthuis. Men kan niet over Kampen schrijven zonder een Kamper Ui te vermelden (anekdotes over klunzig optreden van Kampenaren in vervlogen tijden). Een kort voorbeeld: Om het gras te benutten dat bovenop een Kamper stadstoren groeide, besloten de vroede vaderen een koe op te takelen. Helaas bevestigde men het hijstouw om de nek van het arme beest. De uitslag laat zich raden. Vanuit Kampen bestaat de mogelijkheid tot het maken van boottochten, o.a. naar het Ketelmeer, Zwarte Meer en de kop van Overijssel. De stad beschikt zowel over een openlucht-als over een overdekt zwembad. Aan viswater is er in de omgeving van Kampen geen gebrek, alle takken van watersport kunnen intensief worden beoefend. Het Kampereiland, ten noorden van de stad, is een uitgestrekt weidegebied waar de vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen bij het bestuderen van de talrijke vogelsoorten.... Gemeente Kampen 

 

GRACHTENPAND 1650: In dit royale grachtenpand kun je met een familie of groep verblijven en ondertussen de Hanzestad Kampen verkennen. Het huis beschikt over een grote eetkamer met open haard. In de gewelfde kelder van dit pand uit 1650 is zelfs een sauna gerealiseerd. Grenzend aan de keuken en de eetkamer bevindt zich het terras, gesitueerd aan de achterzijde van de woning. De woon- en leefruimte bevindt zich op de eerste etage. Op de ruime overloop is een kleine keuken geplaatst, zodat je ook hier wat drinken kunt verzorgen. Op de tweede etage bevindt zich op de overloop een tafelvoetbalspel. De woning is bovendien voorzien van badkamers met luxe douches. Er is één vaste gratis parkeerplaats bij de woning en op 2 minuten lopen kun je gratis parkeren op een groot parkeerterrein.

Kampen, gelegen aan de monding van de IJssel, is omstreeks 1440 lid geworden van de Hanze. Hierin verenigden zich verschillende handelssteden, zoals onder meer Zwolle, Deventer en Doesburg. Dit Hanze-lidmaatschap zorgde voor een bloeiperiode van de stad. De stadskern werd vergroot en er verrezen bijzondere bouwwerken. Deze rijke cultuurhistorie heeft vele honderden monumenten en bezienswaardigheden opgeleverd.  Kampen heeft niet alleen de cultuurtoerist iets te bieden. Ook de natuur- en waterliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Diverse wandel- en fietsroutes doorkruisen de stad en de IJsseldelta. De aanwezige havens en rondvaartmogelijkheden, maken Kampen een watersportstad bij uitstek. Kortom, Kampen is een bezoekje waard! 

WIKIPEDIA: Kampen is een stad, gemeente en oude Hanzestad helemaal aan de benedenloop van de rivier de IJssel in de Nederlandse provincie Overijssel. In de gemeente Kampen wonen ruim 49.000 inwoners op een oppervlakte van zo'n 162 km² (waarvan slechts een klein gedeelte water). Kampen is bestuurlijk door middel van een Netwerkstad-overeenkomst verbonden met Zwolle. In Kampen wordt een variant op het Sallands dialect gesproken, ook wel Kampers genoemd.... - Wikipedia 


HotelMoment.nl