Toerisme-online

 

Gemeente Kortemark

         

Plaatsen in Kortemark

   

 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit! 

Kortemark

Kortemark is een plaats en gemeente in de provincie West-Vlaanderen in België. Kortemark bestaat naast de hoofdgemeente Kortemark nog uit de deelgemeentes Werken, Zarren en Handzame. Tot Handzame behoort ook de kleine parochie Edewalle. In het oosten van Kortemark-centrum ligt het gehucht Kortemark-Elle. Kortemark is gelegen in de vallei van de Handzamevaart, een vertakking van de IJzer. In de deelgemeente Handzame verandert de naam in Krekebeek. Kortemark is bekend om zijn (voormalige) brouwerij en steenbakkerij. In Brouwerij Louwaege werden tot voor kort de bieren Akila, Hapkin en Flandrien gebrouwen. Steenbakkerij Desimpel is één van de marktleiders van bakstenen in België. In de gemeente staan een aantal windmolens. Een fietsroute, de Molenroute, doet deze molens aan, en er is een molenmuseum. De gemeente Kortemark maakt samen met Alverigem, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik en Zonnebeke deel uit van de toeristische regio “De Westhoek”.

De Westhoek is wellicht de verrassendste streek van toeristisch Vlaanderen. U vindt er een uitbundige mix van natuur en comfort, van authenticiteit en plezier, van cultuur en gezelligheid. Beboste heuveltoppen, de IJzervlakte, de polders, historische stadjes, knusse dorpen: stuk voor stuk nodigen ze uit tot leuke ontdekkingstochten. De Westhoek, het land tussen Noordzee en Frankrijk, verwelkomt jaarlijks tienduizenden toeristen die willen genieten van de open ruimte, van fietsen en wandelen, … en die ook houden van wat geschiedenis en ‘couleur locale’. 

HANDZAME: Handzame, een deelgemeente van Kortemark, is een rustig landelijk dorp in de Westhoek, een streek die het tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar te verduren kreeg. Hier zullen vooral de vakantiegangers die op zoek zijn naar rust volop genieten. In Handzame: bluesfestival het laatste weekend van september. In de omliggende dorpen: archeologisch site-museum "De hoge Andjoen" in het dorp Werken, het Fransmansmuseum in Koekelare en het Duits militair kerkhof in Vladslo. Andere bezienswaardigheden in de historische steden Ieper (Lakenhalle met het herinneringsmuseum Ypres-Salient), Veurne (grote markt omringd door renaissancegebouwen, de St.-Walburgakerk en de St.-Niklaaskerk) en Diksmuide met talrijke sporen uit W.O. I: o.a. het loopgravencomplex De Dodengang en de Ijzertoren vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op Diksmuide en de omgeving. De omgeving leent zich goed om te fietsen (zelf fietsen meenemen). Op 2,5 uur vindt u de schitterende kust van Cap Blanc Nez en Gris Nez. Rustig gehucht 30 km van zee, op het platteland, idyllisch gelegen met mooi uitzicht, 30 km ten westen van Nieuwpoort, 40 km ten zuiden van Brugge. In de plaats: supermarkt, levensmiddelenwinkels.  

BOERDERIJ DE SCHEURE: Vanuit deze gerenoveerde vakantiewoning 'De Scheure' heb je een open zicht op het domein. Kom genieten van deze gerenoveerde hoeve met landelijke ligging. Het is een ruime woning waar het heerlijk toeven is, een plek om je batterij weer helemaal op de laden. Onder de mezzanine is een open keuken met aangebouwde tafel en een ruim woonkamer met zicht op de tuin. De slaapkamer boven heeft zowel een comfortabel dubbelbed als een praktisch stapelbed. Op de mezzanine bevindt zich een tweede dubbelbed én een goed gevulde speelkoffer waar de kinderen blij van worden! Kortemark zelf leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen en mooie fietstochten. Zo kun je de molenroute fietsen waar je langs tal van mooie molens komt. Natuurgebied "de Handzamevallei" ligt hier en is een overwinteringgebied voor waterwild. Het is daarnaast ook een waardevol gebied voor tal van roofvogels en ook in het broedseizoen is het belangrijk voor tal van soorten.