Toerisme-online

 

Gemeente Kortrijk

         

Plaatsen in Kortrijk

   

 

 

Kortrijk

Kortrijk (Frans: Courtrai) is een stad in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen, gelegen aan de rivier de Leie. De stad telt ongeveer 74.000 inwoners en is het centrum van het gelijknamige bestuurlijke en gerechtelijke arrondissement. Naast het stadscentrum van Kortrijk bestaat de fusiegemeente nog uit de deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem, Heule, Kooigem, Marke en Rollegem. De stad staat bekend als de "Groeningestad" of "Guldensporenstad" door de Guldensporenslag, die op 11 juli 1302 plaatsvond op de Groeningekouter te Kortrijk. De stad was in de 19e en 20e eeuw een belangrijk centrum van de vlasnijverheid en is vandaag nog steeds een belangrijk centrum in de textielindustrie. Daarnaast is het een belangrijke inkoopstad en vervult het een centrumfunctie op het vlak van dienstverlening en onderwijs.

D-HOTEL KORTRIJK: De hotelkamers van d-hotel zijn uitgerust met een flatscreen televisie, een telefoon en draadloos internet. De badkamer is voorzien van een douche en toilet. Start de dag vol energie met een uitgebreid ontbijt in de ontbijtruimte van het hotel. Wil je 's avonds nog even een afzakkertje nemen voor het slapen gaan? Neem dan plaats in de sfeervolle hotellounge d-drinxx. Of geniet van een heerlijk diner in bistro1800. Het hotel beschikt ook over een luxe spa waar je allerlei wellnessfaciliteiten vindt zoals een Finse sauna, infrarood sauna, stoombad en een hamam. Daarnaast kun je je ook heerlijk laten verwennen door een massage of een schoonheidsbehandeling te reserveren. Indien de wellnessfaciliteiten niet inbegrepen zitten bij de hotelkamer betalen hotelgasten € 27 p.p. Ben je sportief? Ga dan fitnessen in de compacte fitness ruimte. De toegang hiervoor is gratis voor hotelgasten.... meer info bij HotelSpecials 

DUIVELS PATERKE: Het comfortabele hotel Duivels Paterke ligt in het gezellige Kortrijk. Ontdek historische gebouwen tijdens een ontspannende wandeling door de stad of maak een fiets- of wandeltocht in de natuurrijke omgeving. De 5 knusse kamers van Duivels Paterke zijn standaard voorzien van een zitgedeelte, televisie, telefoon en gratis Wi-Fi. De badkamer is uitgerust met een bad en/of douche, toilet en föhn. Het hotel heeft een gezellige brasserie waar u de dag start met een uitgebreid ontbijt. U kunt hier ook terecht voor een lichte lunch of smakelijk diner. In de bar drinkt u na een dagje cultuur snuiven nog een lekker drankje. Hier kiest u een van de 65 bieren van verschillende brouwerijen en abdijen.... meer info bij HotelSpecials
 

HOTEL MESSEYNE: Hotel Messeyne ligt op loopafstand van het historische centrum van Kortrijk. Het hotel beschikt over een sauna, fitness en hammam zodat u heerlijk kunt ontspannen. Kortrijk is de ideale uitvalsbasis voor een vakantie of gezellig weekend weg. Maak bijvoorbeeld een wandeling onder leiding van een gids, bezoek een van de vele musea die Kortrijk te bieden heeft of maak een uitstapje naar Lille. De 28 kamers van Hotel Messeyne zijn voorzien van een flatscreen televisie, radio, telefoon, minibar, draadloos internet en een badkamer met bad of douche. Het toilet is apart. In het restaurant geniet u ’s middags en ’s avonds van regionale en internationale gerechten en in de hotelbar kunt u terecht voor een lekker drankje. Bent u toe aan ontspanning, ga dan relaxen in de hammam of kom tot rust in de sauna. Ook is er een fitnessruimte waar u kunt werken aan uw conditie.... meer info bij HotelSpecials


Civiele architectuur
De twee bijna identieke Broeltorens langs de oude leie. Deze vestingstorens zijn middeleeuwse bouwwerken. De meest zuidelijke toren is de Speyetoren en werd in de 13de eeuw gebouwd. De andere, de Ingelburgtoren, dateert van de 15de eeuw. Tussen de twee torens is een brug met in het midden het beeld van de heilige Johannes Nepomucenus, patroonheilige van de drenkelingen.
Het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, gesticht rond 1200-1204. Oorspronkelijk werden de zieken verzorgd door zusters en broeders van de cisterciënzerorde, maar later richtten ze zich naar de regel van Sint-Augustinus. Nu maakt het hospitaal deel uit van het AZ Groeninge.
Het Baggaertshof, met 13 huisjes en een kapelletje, gelegen rondom een medicinale kruidentuin. Dit geheel van middeleeuwse huisjes wordt vaak het tweede Kortrijkse Begijnhof genoemd.
Op de Groeningekouter (pal in het centrum van de hedendaagse stad) bevinden zich de Groeningepoort en het Groeningemonument, opgericht naar aanleiding van de 600e verjaardag van de Guldensporenslag.

Religieuze architectuur
Het Sint-Elisabethbegijnhof, een gaaf bewaarde middeleeuwse stadswijk. Het begijnhof werd gesticht in 1238 door Johanna van Constantinopel. Het werd meerdere malen verwoest (in 1302, 1382 en in 1684), en in de 17de eeuw herbouwd. De huisjes zijn dan ook opgetrokken in barokke stijl. De oorspronkelijke gotische kapel werd gebouwd in 1464, maar werd in de 18de eeuw ook herbouwd in barokke stijl. In het huis van de Grootjuffrouw bevindt zich het Begijnhofmuseum.
De Sint-Maartenskerk, een gotische kerk die dateert van rond 1300, maar deels werd herbouwd na een grote brand in 1382. Een tweede brand in 1862 leidde tot de herstelling van de toren.
De Onze-Lieve-Vrouwekerk, met Kruisoprichting van Antoon Van Dyck. Deze kerk is één van de oudste gebouwen in Kortrijk. Ze werd oorpronkelijk gebouwd binnen de muren van het eerste gravelijke kasteel te Kortrijk, waarvan nog steeds restanten te zien zijn naast de kerk.
De Gravenkapel, die zich naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk bevindt, werd gebouwd naar het voorbeeld van de Sainte Chapelle te Parijs als mausoleum voor graaf van Vlaanderen Lodewijk van Male.
Daarnaast zijn er ook nog tal van kapellen en kerken in de verschillende stadswijken en deelgemeenten.

Musea
Kortrijk 1302: één dag, zeven eeuwen. Dit is een interactief en multimediaal museum voor groot en klein over de Guldensporenslag (11 juli 1302). Je kan er maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten, je ziet de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leven komen, je kan het verloop van de veldslag volgen op een reuzengrote maquette.Verteller van dienst is Gilles Li Muisit, de oude abt van de abdij van Saint-Martin. Hij voert je terug naar het verleden en is je gids op een boeiende ontdekkingstocht door zeven eeuwen geschiedenis. Als afsluiter kijk je naar een verrassende film waarin de traditievorming rond 1302 én de rol ervan in de ontwikkeling van een nationaal bewustzijn worden verklaard.
Museum voor Schone Kunsten of het Broelmuseum voor Oudheidkunde en Sierkunst. Dit museum is ondergebracht in een 18de-eeuws herenhuis. Het bevat werken van Kortrijkse kunstenaars (onder anderen Roelant Savery) en een unieke verzameling internationale keramiek.
Verder nog: Parken, Bossen en natuurgebieden, Moderne Architectuur, Winkelen en uitgaan etc.Archeologische vondsten tonen dat de Leieoevers op het grondgebied van het huidige Kortrijk al in 1500 jaar voor Christus bewoond waren. Een echte nederzetting was er toen nog niet. Door de aanleg van twee Romeinse heirbanen ontwikkelde Kortrijk zich, in de alluviale Leievlakte, tot een vicus. In het Frankisch tijdperk groeide die al uit tot een relatief grote bevolkingskern.

Kortrijk is een Leiestad bij uitstek en ligt oostelijk van Ieper in het grensgebied met Frankrijk. De stad heeft een boeiend verleden dat teruggaat tot de tijd dat de Romeinen hun Britse invasie voorbereidden (43 n.C.) en bij Kortrijk hun kamp hadden opgeslagen. Dit bevestigen opgravingen ter plaatse. Niet in het minst is de stad bekend vanwege de Gulden Sporenslag van 11 juli 1302. De middeleeuwen waren tijden van grote welvaart door de lakenindustrie. Op de Grote Markt staat het belfort uit de 14de eeuw met beiaard en uurslagers. Recht daar tegenover het laat-gotisch stadhuis uit de 16de eeuw met een beeldenrij van Vlaamse graven tegen de gevel. Het interieur is bijzonder rijk en fraai. De Onze-Lieve-Vrouwekerk met de Gravenkapel is gebouwd in de 13de eeuw en heeft wandschilderingen van de graven van Vlaanderen. Het Sint-Elisabeth-begijnhof is een verrukkelijke plek van stilte, een ommuurd stadje in de stad met een veertigtal 17de-eeuwse huisjes, een kapel en een klein museum. De gotische Broeltorens, thans museum, vormen het enige overblijfsel van de 14de-eeuwse stadsomwalling. De Sint-Maartenskerk, een 13de eeuwse hallenkerk in Brabantse laat-gothiek, werd in 1382 door de Fransen verwoest om de nederlaag in de Gulden Sporenslag te wreken, maar de wederopbouw volgde snel. De beiaard heeft 48 klokken. Het Onze-Lieve-Vrouwe-hospitaal uit de 14de eeuw bezit een prachtige barokkapel. Op de zogenamde 'Groeninge-kouter', het slagveld van de Gulden Sporenslag, thans niet veel groter dan een voetbalveld, staat het Groeninge monument. Van de musea bevat het Stedelijk Museum een unieke keramiek- en damastcollectie. In het Oudheidkundig Museum in een der Broeltorens treft men Romeinse vondsten uit Kortrijk en omgeving aan en de historie van de vlasindustrie. Men kan stadsexcursies maken onder leiding van een gids. Voor een tocht door de streek is de 'Stijn Streuvelsroute' (90 km) aan te bevelen, voor een stevige wandeling (12 km) het Hendrik Consciencepad.... naar website

Bellegem

 

B&B HET BINTJESHOF: In het dorp Bellegem in West-Vlaanderen vindt u de sfeervolle Bed & Breakfast Het Bintjeshof. Kom heerlijk tot rust in de rustieke en natuurrijke omgeving van Bellegem. De Bed & Breakfast Het Bintjeshof heeft 8 uniek ingerichte kamers met televisie, minibar, internet, douche en/of bad en toilet. Begin uw dag goed en geniet van een heerlijk ontbijt. De Bed & Breakfast Het Bintjeshof werkt met verschillende streekproducten die u kunt proeven bij het ontbijt. Bij de Bed & Breakfast Het Bintjeshof kunt u niet dineren, maar in de nabije omgeving vindt u diverse eetgelegenheden.... meer info bij HotelSpecials   

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit! 

Rollegem

 

ELCKERLYCK INN HOTEL: Het Elckerlyck Inn Hotel is een rustig familiehotel in het Belgische plaatsje Rollegem, nabij Kortrijk. Overnacht in een comfortabele kamer en adem de middeleeuwse sfeer in wanneer u Kortrijk verkent. Bewonder het Begijnhof en geniet van een drankje op de Grote Markt. De ruime studio’s van het Elckerlyck Inn Hotel bieden veel privacy en comfort. De studio’s beschikken over een woonkamer met televisie en een aparte slaap- en badkamer voorzien van een douche en toilet. Begin de dag met een heerlijk ontbijt in het hotel-restaurant, waar u ook goed terecht kunt voor een culinair diner in een typisch Vlaamse en bourgondische ambiance. Geniet van Franse en Belgische gerechten en praat elkaar even bij onder het genot van een lekker wijntje.... meer info bij HotelSpecials