Toerisme-online

 

Gemeente Kuurne

         

Plaatsen in Kuurne

   

 

 

Kuurne

Kuurne (Frans: Cuerne) is een plaats en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Kuurne ligt aan de Leie, bij de stad Kortrijk. De gemeente Kuurne heeft geen deelgemeenten. Tot de helft van de twintigste eeuw was de Leie de belangrijkste economische ader van Kuurne. Niet alleen voor het transport, maar ook voor het roten van het vlas dat diende voor de textielindustrie. Getuige daarvan nog steeds de verschillende textielbedrijven in de industriezone Heule-Kuurne.

Bezienswaardigheden

Architecturale bijzonderheid is de Sint-Pieterskerk die opgebouwd is uit vier hyperbolische paraboloïden. Andere bezienswaardigheden zijn de modern gerenoveerde neogotische Sint-Michielskerk, de Sint-Katharinakerk, het gemeentehuis, de standaardmolen.

Natuur
Groene zones zijn er ter hoogte van een oude Leiearm en het Heulebeekoverstromingsgebied, De Groene Long is een recent milieugericht project van landschapsarchitectuur. Deze drie plaatsen getuigen van inspanningen tegenover het milieu en het landschap. In Kuurne mondt de Heulebeek echter zwaar vervuild met nitraten, uit in de Leie.

Evenementen
Op de hippodroom vinden wekelijks drafwedrennen plaats.  Het eerste weekend van oktober, op het katholieke naamfeest van Sint-Michiel, vinden de ezelsfeesten plaats, alles staat dan in het teken van de ezel. Een en ander wordt georganiseerd door het Gemeentelijk feestcomité Kuurne en De Orde Van De Ezel. Op vrijdagavond van het kermis weekend wordt de 1/2 marathon "Rapper dan een ezel" gelopen met meer dan 700 deelnemers. Er is ook een ezelsjogging voorzien van 2 of 6 km met bijna 1000 lopers. Op het vernieuwde marktplein in Kuurne is er sinds 22 augustus 2007 een wekelijkse marktdag op woensdag. 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!