Toerisme-online

 

Gemeente Lede

         

Plaatsen in Lede

   

 

Lede

Lede is een plaats en gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen in België. De gemeente telt meer dan 17.000 inwoners. De Wellebeek die er stroomt behoort tot het stroomgebied van de Molenbeek. Lede is een landelijke gemeente, centraal gelegen tussen centrumsteden als Gent, Aalst en Dendermonde. Een ideale woonomgeving met veel groen, talrijke scholen, ruim winkelcentrum en een bruisend verenigingsleven. De huidige gemeente Lede is sinds 1977 samengesteld uit de vroegere gemeenten Impe, Lede, Oordegem, Smetlede en Wanzele. Door zijn centrale ligging ten opzichte van belangrijke centrumsteden, en de goede verbindingen met deze steden, is de gemeente uitgegroeid tot een belangrijk woongebied waarbij het behoud van het landelijke karakter centraal staat.

Mariale Processie: De Mariadevotie in Lede gaat terug tot het jaar 1415. In de loop der eeuwen werden aan het beeld talrijke mirakelen toegeschreven. Aanloop tot de processie vormt de jaarlijkse "ommegang" die start met de kaarskensprocessie op vrijdagavond. De negen daarop volgende dagen zullen honderden bedevaarders het centrum van Lede doorkruisen en halt houden aan de zeven kapelletjes ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. De novene wordt afgesloten met de Mariale processie die doorgaat de tweede zondag na Pinksteren.

Carnaval: Carnaval wordt gevierd in Lede-centrum het weekend nà aswoensdag. Het Leedse carnaval en de bijhorende cavalkade is dan wel kleinschaliger dan in Aalst, maar de inzet en de humoristische invalshoek van de carnavalisten zorgen telkenjare voor een amusante optocht. In tegenstelling tot Aalst, duurt de stoet in Lede slechts twee dagen. De eerste dag, kan het grote publiek genieten van het spektakel, terwijl de tweede dag de carnavalgroepen hun stamkroegen opzoeken en nog een dagje verder feesten. Het is op deze dag dat de winnaars van de stoet bekend gemaakt worden. De avond voor de stoet wordt er in zaal De Volkskring door de scouts een immens carnavalbal georganiseerd.

Open monumentendag: Elke tweede zondag van de maand september organiseert het gemeentebestuur in samenwerking met de culturele raad de jaarlijkse Open Monumentendagen. Fundamentele doelstelling van dit initiatief is sensibiliseren voor het erfgoed, door middel van het gratis toegang verschaffen tot plaatsen die gewoonlijk niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk zijn. Gezien de rijke geschiedenis van Lede en de talrijke overgebleven monumenten en gebouwen, kent dit initiatief elk jaar opnieuw veel bijval.

Kasteel van Mesen: Het Kasteel van Mesen is één van de vier cirkelvormige versterkingen, gebouwd door de vorsten tijdens de negende en de tiende eeuw ter bescherming tegen de Noormannen. Door het huwelijk van Jaak Bette met Isabelle, de enige dochter van de plaatselijke heer Jan de Gruutere, kwam deze rijke Gentse familie in het bezit van Lede en van het kasteel, die zich sindsdien de Heeren van Lede noemen. Daarna komt het kasteel in het bezit van de familie Carmin-Staden, en na hun overlijden ondergaan het kasteel en de omliggende gronden diverse invloeden van industrialisering. Latere eigenaars gebruikten het kasteel onder andere als geneverstokerij, suikerfabriek, potasfabriek, klooster en kostschool.... Wikipedia  

Last Minute Vakanties