Toerisme-online

 

Gemeente Lennik

         

Plaatsen in Lennik

   

 


 

Lennik

Lennik, Vlaamse gemeente in een groene omkadering, bruist van activiteit dankzij de vele verenigingen, scholen, markten, en een ijverige jonge bevolking! Lennik, hart van het Pajottenland! Lennik is een gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De gemeente telt ruim 8500 inwoners. Door historisch belang is ze hoofdplaats van het kanton Lennik en vervult een centrumfunctie in het Pajottenland. De gemeente noemt zichzelf "(kloppend) hart van het Pajottenland". De gemeente bestaat uit de deelgemeenten Gaasbeek, Sint-Martens-Lennik en Sint-Kwintens-Lennik. In het noorden van Sint-Kwintens-Lennik ligt Eizeringen, dat verschillende gehuchten omvat. Ook de parochie Sint-Gertrudis-Pede behoort gedeeltelijk tot Lennik (voor een groter deel tot Schepdaal-Dilbeek).

Bezienswaardigheden
De hooggotisch Sint-Kwintinuskerk, met zijn spitse, 68 meter hoge kerktoren - de hoogste van het Pajottenland, en de prachtige zuidergevel van het kerkgebouw, ontstaan rond 1370.
De kunstkapel bevat waardevolle kunstvoorwerpen waaronder:
3 beelden: Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Geertrui en Sint-Kwinten;
een Romaans beeldhouwwerk van rond 1230 dat de gekruisigde Christus voorstelt;
Christus op de koude steen, een houten beeld uit de 16de eeuw;
In de rechterzijbeuk hangt een schilderij van Caspar de Crayer, (bekend als de "boeren-Rubens"), dat hij rond 1657 voltooide. Het stelt de marteling van Sint-Kwintinus voor. Tegen de linkermuur van het koor hangt het schilderij "Zelfgave" van Felix De Boeck.
Op het kerkhof, aan de sacristie, staan drie identieke kruisen waaronder dit van Frans-Jozef De Gronckel, de uitvinder van het Pajottenland.
De imposante Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Lennik en het oude kerkje van Gaasbeek zijn beschermde monumenten, inclusief hun kerkhofmuur. In Eizeringen is het kerkorgel beschermd en een deel van het dorpsgezicht, aansluitend bij het kasteeldomein.
Het Kasteel van Gaasbeek, met museum en parkdomein van de Vlaamse Gemeenschap.
Prins, een monumentaal bronzen beeld "Prins - De Trots van Brabant" (4 meter hoog) is een ode aan het Brabants trekpaard. Dit machtige dier heeft eeuwenlang de Brabantse akkers gedomineerd. Het beeld is een symbool van de landbouw-traditie van het Pajottenland, waarvan Lennik het centrum is. Het werd vervaardigd door Koenraad Tinel en werd op 6 september 1992, onder massale belangstelling (in aanwezigheid van onder meer de Vlaamse minister-president en cultuurminister) en voorafgegaan door een indrukwekkende trekpaardenstoet, plechtig op zijn sokkel gehesen, op de Markt.... Wikipedia