Toerisme-online

 

Gemeente Lobbes

         

Plaatsen in Lobbes

   

 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!

Lobbes

Even ten noordwesten van Thuin, aan de westzijde van de Sambre, ligt het plaatsje Lobbes. Ca. 655 werd in Lobbes een benedictijnenabdij gesticht door de heilige Landelinus. Ursmarus was er abt van 689 tot 713. De abdij bereikte haar hoogtepunt in de 11de en 12de eeuw. In 1794 werd de abdij totaal verwoest. De parochiekerk Sint-Ursmarus is niet de abdijkerk; ze is uit verscheidene bouwstijlen opgetrokken en is daardoor een belangrijk architecturaal document van bouwstijlen vanaf de Karolingische tot de romaanse periode. De vieringtoren is een toevoegsel van de 19de eeuw. Lobbes heeft een uitgebreid sportcomplex met overdekt zwembad.

Wikipedia: Lobbes is een plaats en gemeente in de provincie Henegouwen in België. De gemeente telt ruim 5500 inwoners. Lobbes ligt aan de Samber, vlakbij de stad Thuin. Naast Lobbes bestaat de gemeente nog uit de deelgemeenten Mont-Sainte-Geneviève, Sars-la-Buissière en Bienne-lez-Happart. Lobbes zelf is de grootste kern; op slechts ruim een kilometer van het stadje ligt Thuin aan de overkant van de Samber; de overige drie deelgemeenten zijn landelijke dorpjes.

Bezienswaardigheden: De huidige Sint-Ursmaruskerk is niet de oude (verdwenen) abdijkerk. Ze was oorspronkelijk "slechts" bedoeld als grafkapel voor de abdij: de aanwezigheid van de relieken van de apostel Petrus liet niet toe dat "eenvoudige" kloosterlingen (inclusief de abten!) zouden begraven worden op zulk een hoogheilige plek. Daarom werd op de tegenoverliggende heuvel een grafkerk gebouwd, die nog steeds de gehele omgeving domineert. Omdat ze reeds bestond in de Karolingische tijd (9e eeuw), is het één van de oudste kerken (zoniet dé oudste) van België. Het koor en de crypte zijn Romaans, en vallen op door hun helderheid en soberheid, de toren met portaal aan de westzijde is een mooi voorbeeld van Maaslandse bouwkunst. In de 19e eeuw is de spitse vieringtoren toegevoegd. In de interessante crypte kan men de sobere graftomben zien van de abten Ursmarus en Erminus, alsook de fraaie grafstenen van enkele andere 16e-eeuwse abten.

Lobbes ligt aan de museumtramlijn van de ASVi. In zomerweekeinden kan men per museumtram vanuit Lobbes het buurtspoorwegmusuem in het naburige Thuin bezoeken. 

Last Minute Vakanties