Toerisme-online

 

Gemeente Lokeren

         

Plaatsen in Lokeren

   

 

Lokeren

Lokeren telt vandaag iets meer dan 37.000 inwoners op een oppervlakte van 6.765 ha. Sinds 1 januari 1977 maken de deelgemeenten Eksaarde en Daknam deel uit van de stad Lokeren. Lokeren beschikt over een ruime en gevarieerde economische en sociaal-culturele infrastructuur: industrieparken, een cultureel centrum, sportaccommodaties, kunstgalerijen en een museum, een waaier van kleine en grootwinkelbedrijven. Jaarlijkse evenementen als de Lokerse- en FonneFeesten, de Kovekensstoet en de tentoonstellingen van eigentijdse sculpturen in het Park Ter Beuken dragen bij tot de promotie van Lokeren buiten de eigen regio. Lokeren, aan de rivier de Durme, ligt 22 km ten noordoosten van Gent. Het ligt in een attractief deel van Oost-Vlaanderen, niet ver van Waasmunster met zijn heidelandschap en heidekapel. Kenmerkend voor Lokeren is de kerk van Sint-Laurens (1670-1686), barok gebouwd met een 65 meter hoge toren (1720-1726), met een beiaard die door zijn vorm de bijnaam 'Peperbus' kreeg. Het interieur bevat onder meer een rococo-preekstoel uit het begin van de 18de eeuw. Het in rococo-stijl gebouwde Stadhuis dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bezienswaardig zijn verder het Stedelijk Museum voor Folklore en Oudheden en het Reyngauthuis, een statige 18de-eeuwse patricierswoning, nu Sint-Lodewijkscollege. In de omgeving van Lokeren liggen de dorpen Daknam en Eksaarde met als bezienswaardigheden de kerk van Onze-Lieve-Vrouwe-Daknam (11de en 12de eeuw), de Kruiskapel-Eksaarde (1600) en de kerk van Onze-Lieve-Vrouwe-ten-Hemelopneming (13de en 14de eeuw). Het Woudpark heeft een diergaarde en speelplaatsen. Het Molsbroek is een bezienswaardig natuurreservaat. Vissers kunnen langs de Durme hun sport beoefenen. Folkloristisch is er veel in Lokeren te beleven: op de vierde zondag van september de Reuzenstoet, op de laatste zondag van augustus de Gouden Eierstoet en tijdens de eerste week van augustus de Lokerse Feesten. 

Wikipedia: Lokeren is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad, gelegen aan de rivier de Durme. Sinds 1 januari 1977 maken de deelgemeenten Eksaarde en Daknam deel uit van de stad Lokeren.

Molsbroek; Wie aan de natuur te Lokeren denkt, denkt vaak onmiddellijk aan het Molsbroek. Het is niet alleen een, naar Vlaamse normen, vrij groot natuurreservaat, het heeft bovendien het voordeel dat een 4,5 km lange verharde wandeldijk door dit natuurgebied steeds vrij toegankelijk is. Tevens ligt Molsbroek vlakbij de stadskern en is het voor niet-Lokeraars vlot bereikbaar, zowel per auto als met het openbaar vervoer.

Bospark en Verloren Bos: Het Bospark is een natuurpark dat zich op zo'n tien minuten van het stadscentrum van Lokeren bevindt. Het Bospark omvat een tennisveld, drietal voetbalvelden, een speeltuin en een kleine tearoom. Door zijn speeltuin en verschillende dieren is het Bospark heel populair bij de kinderen. Het Verloren Bos bevindt zich eigenlijk naast het Bospark, alleen een weg bevindt zich tussenbeide. Het Verloren Bos bevat een schuttersterrein, een kasteel en koetshuis.

De Buylaers: De Buylaers is een brok natuur binnen de bebouwde kern van Lokeren. Dit natuurgebied van 20 ha is immers gelegen op de linkeroever van de Durme, tegenover het stedelijk zwembad en de Sportlaan. De meersen langs de Durme hebben hier grotendeels hun historisch uitzicht behouden met weinig beplantingen in de vlakte, fraaie vochtige hooilanden en daarnaast een aantal rietveldjes. Het spontaan verwilderend Verloren Bos met zijn stuifduinrelicten paalt eveneens aan dit natuurgebied.

De Eenbes: De Eenbes-reservaatpercelen zijn genoemd naar een op Vlaamse schaal behoorlijk zeldzame plant, die er in het vroege voorjaar abundant bloeit: de Eenbes (Paris quadrifolia). Ze situeren zich op de overgang van de Moervaartvallei en de kern van Zandig Vlaanderen, het zandgrondenlandschap tussen Gent en Lokeren.

De Linie: De Liniewegel te Eksaarde is voor veel Lokeraars het mooiste wandel- en fietspad door de open ruimte.

Moervaartmeersen: De Moervaartmeersen en hun omgeving zijn als natuurgebied wellicht het minst bekend te Lokeren. Begrijpelijk, want het is eigenlijk een samenvoeging van acht verschillende gebieden, alle gescheiden door wegen of waterlopen en met een eigen landschappelijke verscheidenheid. Het is dus een natuurgebied met veel afwisseling. Langs de Moervaart en een noordelijk deel van de Durme ligt een vrij smalle, soms maar 200 m brede strook meersen.