|

Groothertogdom LuxemburgLuxemburg is opgedeeld in drie bestuurlijke districten: Diekirch (Noord-Luxemburg), Grevenmacher (Oost-Luxemburg) en Luxemburg (Zuid-Luxemburg). De districten zijn onderverdeeld in 12 kantons. De kantons bestaan in totaal weer uit 106 gemeenten. Op onze website hebben we de gemeenten onderverdeeld per kanton.
Niet zonder reden wordt Luxemburg het groene hart van Europa genoemd. Caesar had het al over de ondoordringbare wouden van deze streken, en ook nu nog is het groothertogdom rijk aan wouden en prachtige landschappen. In het noorden ligt de Oesling, een uitloper van Eifel en Ardennen, met dichtbeboste heuvels en meanderende rivieren en dalen. De onderste helft het Gutland, is vlakker, maar niet minder rijk aan landschappelijke bekoorlijkheden: rivieren en beken, wouden, sappige welden, akkerland en wijnbergen. Of het nu gaat om dichtbeboste heuvels en dalen in het noorden, om vlakkere landschappen in het zuiden, om wijnbergen aan de Moezel, of om bizarre rotsformaties in het oosten, het kleine land is ook in de kleinste gebieden een getalenteerd kleinkunstenaar en biedt u een zeer afwisselende natuur, vooral geschikt voor vakantie vrije tijd en ontspanning.
Men schrijft de Luxemburger graag openheid toe en een uitgesproken zin voor gastvrijheid. Zijn vaak wat eigenzinnige karakter is gevormd door het verleden van zijn land, door zijn inspanningen om zelfstandigheid en onafhankelijkheid en door het voortdurende contact met de bewoners en de cultuur van zijn buurlanden. Net zo verscheiden als de landschappen zijn de dialecten en tradities van de inwoners. De Luxemburgers weten van aanpakken, maar ook hoe ze van het leven kunnen genieten. Ze houden van feesten, gezelligheid en folklore en versmaden niet graag een glas Moezelwijn of een van hun talrijke culinaire specialiteiten.
Ook al lijkt het land soms wat afzijdig te liggen van het wereldgebeuren, toch hebben onze Luxemburgers onmiskenbaar internationale allure. Goede politieke en economische betrekkingen met de buurlanden, een overlevingsvoorwaarde voor elke kleine staat, maar ook menselijke contacten en culturele invloeden hebben Luxemburg in hoge mate gevormd. De Luxemburgers hebben zich al vroeg ingeleefd in het Europa van morgen en vele van hen spreken verscheidene talen. Maar ook immigranten, bezoekers, toeristen, pendelaars, buitenlandse firma's en instituten van de Europese Gemeenschap dragen tegenwoordig bij aan het internationale karakter van het groothertogdom. Het is het beste dat u zichzelf overtuigt van de gastvrijheid en het "savoir vivre" van onze Luxemburgers tijdens uw volgende verblijf in het groothertogdom Luxemburg! 
Een land dat zoveel landschappelijke bekoring heeft, leent zich gewoonweg voor vakantie- en vrije tijds-plezier. Of je nu alleen bent of met het hele gezin, of je nu jong bent of oud, de mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Wandelen, fietsen, klimmen, waterskiën, kanoën, zeilen, surfen, kamperen, golfen, tennissen, paardrijden, zwemmen, vissen, thermaalbaden en casino, theater, concerten en musea... Het aanbod is veelzijdig. Natuurvrienden en sporters, liefhebbers van de schone kunsten en hartstochtelijke stadsboemelaars, nachtmensen en fijnproevers, voor alleen betekent het Groothertogdom ontspanning zonder vakantiestress, kortom vrije tijd "á la carte". En dat midden in het hart van Europa tegen gunstige prijzen.
Wat op het eerste gezicht misschien aanmatigend klinkt, is het gevolg van zeer veel culturele invloeden, waarvoor de geschiedenis van Luxemburg en zijn geografische ligging tussen het Frans- en Duits- talige gebied verantwoordelijk zijn. In Luxemburg kent de cultuur geen grenzen, taalbarrières of angst voor contacten. De feesten en gebruiken, zowel de inheemse als die van de vele immigranten, verlevendigen het hele jaar door de lokale cultuur met bonte folklore en oorspronkelijke tradities; soms met ernst en feestelijke stemming, soms met een knipoog, een goed humeur en veel kabaal.
Van het toneel van kleinkunstenaars tot aan theatervoorstellingen met werken van de klassieken of van internationaal bekende, moderne auteurs, van het koffiehuis met muziekvoorstellingen uit de meest verschillende landen van de wereld, tot aan internationaal gerenommeerde muziek- en theater-festivals met klassiek, jazz of rock; van de ontelbare kunst tentoonstellingen tot aan de regionale musea en het nationale museum; Luxemburg biedt het allemaal: een veelzijdig en veeleisend palet van culturele belevenissen - zonder grenzen.

Liefde gaat door de maag zegt men. In het Groothertogdom weet men dat dit zeer zeker opgaat voor de gastvrijheid. De bezoeker heeft bij het rijke en afwisselende aanbod misschien de pijn van het kiezen, maar in eik geval ook steeds het genot van een uitstekende keuken; soms zo geraffineerd zoals in Frankrijk, soms stevig en degelijk zoals in grootmoeders tijd. Probeert u bijvoorbeeld eens gerookt varkensvlees met tuinbonen, een typisch Luxemburgse specialiteit, en daarbij een koel glas bier. Of gepaneerde ingewanden 'warme ham of zuurkool met Moezelchampagne. Of wat zou u vinden van snoek, gebakken Moezelvis of rivierkreeft "á la Luxembourgeoise" met een droge inheemse witte wijn? Of na een lange wandeling een schotel met Oeslingse gerookte ham, worst of gekookte kaas met een Luxemburgse oogst- of graanjenever? Of het nu gaat om burgerpot of tweesterren-restaurant, om inheemse specialiteiten of om internationale keuken, in Luxemburg komen fijnproevers en lekkerbekken aan hun trekken. Voor verzorgde onderkomens is goed gezorgd, of u nu op doorreis bent, op zakenreis of dat u geniet van een langere vakantie. Van een kampeerplaats in een bekoorlijk landschap, van de jeugdherberg in een oud kasteel, van gezellige pensions tot luxueuze suites in de hoofdstad; het Groothertogdom biedt een grote variatie aan logeermogelijkheden, die voor elke beurs en voor elke smaak bijna alles bieden wat het hart begeert.
Met de opkomst van de staalindustrie in het begin van de 20e eeuw ontwikkelde zich het Groothertogdom tot de huidige hooggeïndustrialiseerde staat met een van de hoogste inkomens per hoofd van de bevolking en levensstandaarden van de wereld. Tussen het streven naar onafhankelijkheid en de noodzaak om economische betrekkingen te verbinden met integratie, heeft Luxemburg zijn kansen weten te benutten door hard werken, grote flexibiliteit en onafhankelijk. Of het nu gaat om banken of verzekeringsmaatschappijen, telecommunicatie, industriële ondernemingen, internationaal transportwezen of om audiovisuele media, om midden-, klein- of groot-bedrijf, het ontbreekt de kleinste partner van de Europese Unie noch aan bezieling noch aan fantasie.

|
 |
|  | |