Toerisme-online

 

Gemeente Melle

         

Plaatsen in Melle

   

 

Melle

Melle is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente ligt net ten zuidoosten van de provinciehoofdstad Gent en wordt doorkruist door de Ringvaart en de rivier de Schelde. Melle heeft slechts één deelgemeente; bij de fusie van 1977 werd de gemeente Gontrode opgeheven en bij Melle gevoegd in kader van de eenheidswet. Melle kende reeds heel vroeg paalwoningen, nog lang voor de provincie West-Vlaanderen werd onttrokken aan de zee. Deze werden ontdekt bij het graven van de waterbassins, aan de spoorlijn Gent-Brussel, gegraven ten behoeve van de stoomtreinen.

Bezienswaardigheden: De Sint-Martinuskerk; De watertoren staat als een rots in de branding en is 53 meter hoog; Lieveke, een beeld van de Melse beeldhouwer Jules Vits; Het NMBS-station Melle, gelegen aan het Gemeenteplein, is het oudste bakstenen station van België en werd op 9 juni 2004 geklasseerd als beschermd monument.

Het Kunst en Vormingscentrum Ovenveld in Melle vond haar oorsprong in een archeologisch experiment uitgevoerd door de Heemkundige Vereniging De Gonde in de zomer van 1987. Toen werd een staande Romeinse aardewerkoven gereconstrueerd en men liet deze eveneens met goed resultaat functioneren. Onder impuls van heel wat keramisten startte voornoemde vereniging in 1988 op een gemeentelijk terrein (gelegen op een gedeelte van de site van de in 1579 verwoeste burcht van de heren van Melle, Cortrosine genaamd) met een permanent centrum voor keramiek. De materiële infrastructuur bood meteen ook ruimte aan mensen die actief waren op het vlak van de beeldhouwkunst. Zo werden er heel wat monumenten gecreëerd die hun weg vonden naar diverse publieke ruimten in Vlaanderen en Nederland. In de loop der jaren werden er tevens heel wat kortlopende cursussen georganiseerd. Velen vonden hun weg naar het Ovenveld. De nieuw aangelegde weg kreeg zelfs de naam Ovenveldstraat. Ook vandaag kan elke geïnteresseerde er terecht voor permanente vorming inzake beeldhouwkunst, keramiek of ambachtelijk pottendraaien. Workshops worden georganiseerd in samenwerking met de dienst Cultuur. Mellenaars zelf zeggen dat de gemeente in drie delen uiteenvalt: Melle Centrum, waar je het station vindt, het gemeentehuis, de centrale openbare bibliotheek, de sporthal, de gemeenteschool en het sport- en recreatiecentrum. Melle Vogelhoek, dat geografisch en demografisch aanleunt bij Gent. Je vindt er rustige woonwijken en woonstraten, en het station van Merelbekeis vlakbij. Gontrode, wat vroeger een landelijk dorp was, en nu meer en meer een woonkern wordt.... Gemeente Melle - Wikipedia   

Last Minute Vakanties