Toerisme-online

 

Gemeente Menen

         

Plaatsen in Menen

   

 

 

Menen

Menen (Frans: Menin) is een plaats en stad in de provincie West-Vlaanderen in België. In de streek zelf wordt de stad Mjinnde of Meende genoemd, in de rest van de provincie wordt de naam Mjeenn gebruikt. Naast Menen-centrum liggen binnen de gemeente ook nog de deelgemeentes Lauwe en Rekkem. De stad is ontstaan aan de Leie, op de handelsweg Brugge-Rijsel. De oudste naamvermelding stamt uit 1087. Als grensstad werd Menen al vroeg versterkt. De eerste omwallingen dateren uit 1578. Tussen 1579 en 1830 werd Menen tweeëntwintigmaal belegerd. De Leie speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling tot een belangrijk lakencentrum. In de 16e eeuw was de stad beroemd om zijn bier en telde toen 104 meester-brouwers. In 1548 werd een groot deel van de stad door brand verwoest.

Bezienswaardigheden
Het classicistische stadhuis dateert uit 1782. Aan het 33m hoge belfort werd gebouwd van 1574 tot 1610. Het bevat een beiaard met 49 klokken. Het belfort is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
De Sint-Vedastuskerk waarvan de onderbouw van de toren dateert uit 1454 en de Sint-Franciscuskerk, een oude kloosterkerk, die vaak werd herbouwd.
Het krijgshospitaal is een uniek gebouw uit 1684, gebouwd troepen van Lodewijk XIV van Frankrijk te verzorgen. Het had allerlei bestemmingen: tussen 1830 en 1991 werd gebruikt als tabaksfabriek.
Vauban maakte van Menen een modelversterking (1679-1689). De vestingwerken hadden een omtrek van drie kilometer met elf bastions en vier stadspoorten. Nu zijn nog een deel van de stadsmuur en kazematten te zien.
De stenen windmolen De Goede Hoop, uit de tweede helft van de 17e eeuw, was oorspronkelijk een olieslagmolen, later een graanmolen. Ze is maalvaardig.
Het Deutscher Soldatenfriedhof Menen is een Duitse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Er rusten meer dan 40.000 soldaten.
Het Magic Jukeboxmuseum dat 80 speelklare jukeboxen en 200 oude radio's herbergt.

De grensstad Menen kan bogen op een rijke geschiedenis. De stad bezit tientallen historische monumenten en verschillende mooie stadsparken. Uniek zijn de gerestaureerde vestingen uit de Hollandse periode (1817-1830). In Menen zijn er veel mooie winkels. In de wijk De Barakken heerst tijdens het weekeinde een gezellige drukte.... naar website

AMBASSADOR HOTEL: Het Best Western Ambassador Hotel ligt in het Belgische Menen tegen de Franse grens. U bevindt zich op loopafstand van het marktplein en het station van dit oude dorp. In de omgeving vindt u golfbanen, winkelstad Kortrijk met de Xpo Kortrijk en Rijsel (Lille). Kortom het Best Western Ambassador Hotel heeft alles voor een veelzijdig verblijf. De gerenoveerde hotelkamers van het 4-sterrenhotel Best Western Ambassador Hotel zijn voorzien van een televisie, bureau, telefoon en een badkamer met een bad en/of douche, föhn en een toilet. In het hele hotel is gratis Wi-Fi beschikbaar. Het hotel beschikt niet over een eigen restaurant, maar op het marktplein van Menen vindt u meerdere gezellige restaurants. Het Best Western Ambassador Hotel heeft een eigen gezellige bar waar u van een hapje en drankje kunt genieten. Komt u met de auto? Dan kunt u deze gratis parkeren bij het hotel.... meer info bij HotelSpecials
 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!