Toerisme-online

 

Gemeente Niel

         

Plaatsen in Niel

   

 

Hotelbon Voucher, 3 gratis overnachten in heel Europa! 

Niel

De gemeente Niel situeert zich ten zuiden van Antwerpen langs de boorden van de Rupel. Reeds méér dan 850 jaar geschiedenis maakt dat de gemeente een rijk verleden heeft. Tot midden de jaren zeventig was Niel economisch zeer actief in de baksteen- en schoennijverheid. De teloorgang van de industriële activiteiten was het begin van het herstel van de natuur op de vele verlaten sites en kleiputten. Niel profileert zich reeds vele jaren als culturele en groene gemeente. Mensen die Niel bezoeken of zich er komen vestigen kunnen niet anders dan toegeven dat Niel een aangename gemeente is om te vertoeven, te leven en te wonen.... Gemeente Niel  

Wikipedia: Niel is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen. De gemeente telt bijna 9000 inwoners. Niel ligt ongeveer tien kilometer ten zuiden van de stad Antwerpen, aan de noordelijke rechteroever van de Rupel. Ze wordt begrensd door de Rupelrivier, de Wullebeek en de Niels-Boomse beek. Niel profileert zich als culturele en groene gemeente en gebruikt als slogan Niel, bijouke aan de Rupel. Niel heeft geen deelgemeenten. In het zuiden van de gemeente, tegen de grens met Boom ligt langs de Rupel het gehucht Hellegat.

Bezienswaardigheden
Spaans Toreken, een 16de-eeuwse, Spaanse bakstenen toren;
wetenschapspark Waterfront;
Hellegat, oude woonbuurt tussen de steenbakkerijen;
Kasteel Nielerbroek;
Sint-Hubertusplein met de Onze-Lieve-Vrouwkerk, beschermd dorpsgezicht;
Nielse jaarmarkt met internationale cyclo-cross;
Het afdraagstertje, een standbeeld van een meisje dat de kinderarbeid in de baksteenindustrie verbeeld.

Natuur
Het Nielderbroeck, ook wel het Broek, is een landelijk gebied dat al vernoemd werd in 1298, maar het zou ook ouder kunnen zijn. Het werd gebruikt als turfwinningsgebied, waarbij gebruik werd gemaakt van de sloten om de turf te vervoeren naar de steenbakkerijen. Nabij het Nielderbroeck is het kleinere Broecklyn gelegen. Van oudsher viel het Broek onder het leenhof van Befferen in de Heerlijkheid Mechelen, waarvan het een apart leen was.  Het laagste punt ligt onder zeeniveau en moet dan ook door hoge dijken beschermd worden. Die dijk, gelegen naast de Rupel, wordt Ziedijk genoemd, terwijl de lagere dijk langs de Wullebeek Korte Hameldijk heet. In de 10de-11de eeuw was aan deze Korte Hameldijk een kleine kade voor het overslaan van goederen op kleine schepen.