Toerisme-online

 

Gemeente Ninove

         

Plaatsen in Ninove

   

Last Minute Vakanties 

Ninove

Ninove is een stad in de provincie Oost-Vlaanderen in België. De stad ligt aan de Dender en telt bijna 36.000 inwoners. Ninove bestaat naast het stadscentrum nog uit de deelgemeenten Appelterre-Eichem, Aspelare, Denderwindeke, Lieferinge, Meerbeke, Nederhasselt, Neigem, Okegem, Outer, Pollare en Voorde.

Bezienswaardigheden
De decanale barokke Onze-Lieve-Vrouwekerk is een beschermd monument. De archeologische site achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk (de grondvesten van de Premonstratenzer- of Norbertijnenabdij van Sint-Cyprianus en Sint-Cornelius die hier stond van 1137 tot 1823-1825).
De Sint-Corneliuspoort (beschermd monument); De dekenij (beschermd monument); De gotische Koepoort (beschermd monument) is een restant van de middeleeuwse stadswallen en dateert uit de 14de eeuw; De abdijpoort maakte eveneens deel uit van de stadswallen; Het neo-classicistische Oud-Stadhuis (beschermd monument).
Het Stadsmuseum; Heemkundig Museum Pollare; De kapel van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, de 'hospitaalkerk' (beschermd monument); Het huis Doremont op de Graanmarkt (beschermd monument).
Het beeld van de Twijnster aan de Graanmarkt; Het beeld van het 'Wortelmanneken' op de Centrumlaan voor winkelcentrum Ninia; het beeld van de marathonlopers op het plein voor het winkelcentrum Ninia.
Het Neigembos; Het natuurgebied Dendervallei Ninove; De Dender en de ijzeren voetgangersbrug over de Dender, tussen Pollare en Eichem.

Ninove, een stad in het zuidoosten van Oost-vlaanderen, in de vruchtbare Dendervallei zowat halfweg tussen Aalst en Geraardsbergen.Oppervlakte Ninove = 1093 ha. Oppervlakte Groot-Ninove (na de fusie) = 7314 ha. Ninove kende dankzij de lokale industrie in de 18e tot eerste helft van 20e eeuw een grote bevolkingsaangroei. In 1834 telde de stad 4400 inwoners en in 1946 was dit 11577. Eind december 1976, voor de fusie met 11 andere gemeenten, was dit aantal aangegroeid tot 12225 inwoners. Op 1 januari 2000 telde Groot-Ninove 34559 inwoners. Archeologisch onderzoek wees op bewoning vanaf het Neolithicum. Tot na de Romeinse periode (400 na Chr.) was Ninove een kleine nederzetting in het gebied nu gekend als de Nederwijk. Met de komst van de Franken in de 5e eeuw begint een verdere groei tot de latere stad. De Koepoort is een overblijfsel van de voormalige stadsomwalling. Van de Onze-Lieve-Vrouwe-abdij, in de 12de eeuw gesticht, bestaat nog de Abdijkerk, thans parochiekerk, in barokstijl gebouwd, en de Sint-Cornelispoort, die toegang gaf tot het klooster.... Wikipedia