Toerisme-online

 

Gemeente Oudenburg

         

Plaatsen in Oudenburg

   

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit! 

Oudenburg

Oudenburg is een stad in de provincie West-Vlaanderen in België, gelegen op de grens van De Polders en de zandleemstreek. In 1977 hebben de gemeenten Roksem, Ettelgem en Westkerke zich verenigd met Oudenburg tot de huidige fusiegemeente Oudenburg.

Bezienswaardigheden: De stadskern van Oudenburg wordt beheerst door de Onze-Lieve-Vrouwekerk.Als één van de weinige kerken in Vlaanderen werd de kerk naar het oosten georiënteerd. Dit op de eenvoudige reden dat het portaal op die manier naar de Mariastraat gericht was.

De Abdijhoeve werd omstreeks 1084 gesticht door de Heilige Arnoldus, de bisschop van Soissons. Hij was op vredesmissie in Vlaanderen en kwam in Oudenburg terecht, waar hij de Sint-Pietersabdij stichtte. De abdij werd gerund door Benedictijnen. Ze moesten er in hun eigen levensonderhoud voorzien en bouwden daarom een eigen boerderij. Zo werd de naam van de Sint-Pietersabdij in 1671 vervormd in de Abdijhoeve. Boven de toegangspoort van de huidige hoeve staat het wapenschild van Jan-Maximiliaan d’Enghien (1662) op de gevel. De abdij werd met de Franse overheersing op het einde van de 18e eeuw opgeheven. Het domein werd verkocht en kwam in privébezit terecht. Drie generaties landbouwers hebben hier geboerd. In 1989 zijn de gebouwen opnieuw verkocht en is de Abdijhoeve volledig gerestaureerd. Nu is het een hotel, restaurant en wellnesscenter met de toepasselijke naam ‘De Abdijhoeve’.

In Westkerke, een deelgemeente van Oudenburg, bevindt zich de historische hoeve 't Klokhof. ’t Klokhof is een typisch West-Vlaamse hoeve die zijn naam dankt aan de klok die boven op het boerenhuis staat. Het boerenhuis dateert van 1875. De rest van de Klokhofstede is nog ouder. De gebouwen staan los van elkaar in een U-vorm. Op de zijgevels van de gebouwen wordt telkens het bouwjaar weergegeven, 1862 en 1863.  De Sint-Eligiuskerk van Ettelgem, deelgemeente van Oudenburg, is een van de meest opvallende monumenten uit de omgeving. De oude Sint-Eligiuskerk is gebouwd in Romaanse stijl. In de volksmond spreekt men van de Romaanse kerk van Ettelgem. Ze doet al sinds 1911 geen dienst meer als bidplaats. Deze functie werd overgenomen door de parochiekerk in de Dorpsstraat, die eveneens de Sint-Eligiuskerk noemt, overgenomen.

Oudenburg behoort tot de oudste steden van België. De Romeinen bouwden er al in de vierde eeuw een castellum, een verdediging tegen de invallende Saksische zeerovers. Toen grensde de grillige kustlijn nog aan de zoom van de latere stad. De vierkante structuur van dit fort tekent zich nog duidelijk af in de huidige dorpskern. Ook tijdens de Middeleeuwen speelde Oudenburg een niet onaardige rol in Vlaanderen.

De stichting, omstreeks 1084, van de Sint-Pietersabdij door de H. Arnoldus betekende de start van een eeuwenoude stad in de nevel van de geschiedenis. Toch herinneren nog ettelijke monumenten aan dit roemrijk verleden. Oudenburg is sinds 1977 een samensmelting van Oudenburg, Ettelgem, Roksem en Westkerke.... Gemeente Oudenburg  

HOTEL DE STOKERIJ: Verblijf in één van de 10 sfeervolle kamers van Hotel de Stokerij, waarvan 4 standaardkamers en 6 kamers met een dubbel bubbelbad. Alle kamers zijn verschillend ingericht en standaard voorzien van een televisie, telefoon, minibar en gratis Wi-Fi. Daarnaast hebben alle kamers een badkamer met een douche, toilet en föhn. Wilt u op een hele bijzondere plek overnachten? Boek dan de luxe woonwagen Gipsy Express compleet met een hemelbed en een dubbele whirlpool. Schuif ’s ochtends aan voor een uitgebreid ontbijt in de ontbijtruimte van het hotel. Dineer ’s avonds in Gezond Restaurant van het hotel en geniet hier van een gezond gerecht. Terwijl de chef de gerechten bereid kan je mee kijken en vragenstellen in de open keuken. Het restaurant is gesloten van 13 juli tot en met eind augustus. Wilt u even ontspannen? Reserveer dan tegen betaling privégebruik van de sauna en de stoomcabine van het hotel.... meer info bij HotelSpecials