Toerisme-online

 

Gemeente Retie

         

Plaatsen in Retie

   

 

 

Retie

Retie is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen. De Kempense gemeente telt ruim 10.000 inwoners. Binnen de gemeentegrenzen liggen van oudsher meerdere woonkernen: het centrum, Hodonk, Looiend, Obroek en Den Brand. Sinds 1 januari 1977 hoort daar ook het gehucht Schoonbroek bij dat geërfd werd van Oud-Turnhout.  Retie is het dorp van de Zeven Neten: de Looiendse Nete, de Kleine Nete, de Zwarte Nete, de Werbeekse Nete, de Plas Nete, de Witte Nete en het Nonnen Neetje. Samen met de Wamp vormen zij bovenlopen van de Kleine Nete en zij zijn bij de meest zuivere riviertjes van Vlaanderen. De naam "Retie", is afgeleid van de Latijnse persoonsnaam Retus en duidt het gebied aan dat eertijds een bezit was van een zekere Retus.

Bezienswaardigheden
De Lindeboom
In het centrum van het het dorp staat de Retiese dorpslinde. De stam heeft een omtrek van 4 meter en de kruin een doorsnede van 12 meter. Sommige bronnen vermelden de hypothese dat de linde als een soort vrijheidsboom zou geplant zijn in 1332, toen Retie een autonome heerlijkheid in het land van Geel werd. Een van de oudste vermelding van de Lindeboom dateert uit 1652. Een document uit dat jaar meldt immers het overlijden van een zekere "Syken onder de linde". Zoals de naam suggereert, werd deze vrouw als pasgeborene op het einde van de jaren 1500 of in het begin van de 17e eeuw onder de linde te vondeling gelegd. De lindeboom was toen zeker al volwassen, mogelijk honderd, tweehonderd jaar oud.

Kasteel van Rethy
Dit is een landhuis uit 1906 waar een fraai park van 30 ha om heen ligt. Er is een hoeve aan verbonden die al in de 16e eeuw werd vermeld.Het ‘Kasteel van Rethy’ vierde in 2006 zijn honderdste verjaardag. Het neogotisch kasteel werd gebouwd naar een ontwerp van de Leuvense architect Langerock in opdracht van François du Four, destijds burgemeester van Turnhout en eigenaar van de drukkerij Brepols. Het prachtig park in Engelse stijl werd aangelegd door de Brusselse landschapsarchitect Jules Buyssens.

Watermolen
De watermolen van Retie is zuid-west van de dorspkern gelegen tussen Retie en Kasterlee aan de oever van de Kleine Nete. Het is een onderslagmolen met een metalen waterrad met houten schoepen en een metalen maalinstallatie in het bakstenen molenhuis met schilddak. Waarschijnlijk waren de Paters Benedictijnen van de Abdij van Corbie de bouwers van de molen. De molen bestaat mogelijks al van de achtste eeuw. In het register van Leenhof van Brabant staat al een vermelding over de watermolen van het jaar 1134.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw
De kapel ligt in Werbeek, een gehucht van Retie, op de weg naar Mol. In 1646 werd een houten kapel gebouwd waarin het beeldje een plaats kreeg. In 1665 werd deze kapel vervangen door een stenen kapel. De kapel heeft een achthoekige vorm met een uitbouw voor het priesterkoor.De legende wordt weergegeven in de 4 brandglasramen. In 1974 werd het originele Mariabeeldje gestolen.

Sint-Pieterskapel
De Sint-Pieterskapel is vermoedelijk de oudste kerk van Retie en is gelegen aan de noordwestrand van de dorpskern op het vakantiedomein "De Linde". Het is een bakstenen zaalkerkje onder een leien dak met dakruiter. De kapel bevindt zich op een verhevenheid en wordt geflankeerd door (lei)linden.

Verder nog: De Heerser (windmolen); Retabel van Sint-Job; Pastorie.

Wandelen en Fietsen
Wandelwegenzijn: De Gracht 16 km; Looiendse Bossen 10 km; St.-Jobswandeling 9 km; Dorpswandeling 4 km; Het Warme-Netepad 5km; Beverdonkse Heide 10 km; De Graaf 5 km.
Fietsen: Miel Ottenpad 30 km; Prinsenpad 54 km; Corsendonkpad 53 km.... meer op Wikipedia

CORSENDONK DE LINDE: Corsendonk De Linde is een sfeervol hotel, gelegen in plaatsje Retie. Het complex heeft een prachtige centrale ligging in de Antwerpse Kempen (in de driehoek Geel, Turnhout en Mol) op slechts 10km afstand van de stad Turnhout. Corsendonk De Linde is ideaal voor wandelaars en fietsliefhebbers, door de schitterende groene omgeving. Hotel Corsendonk De Linde is modern ingericht en ligt in het centrum van Retie. Het complex beschikt over diverse faciliteiten, zoals een bar, restaurant, terras, tuin en draadloos internet. Ontdek de natuurlijke omgeving van Retie per fiets of maak een mooie wandeltocht. Alle 64 kamers zijn comfortabel ingericht en beschikken over vele faciliteiten zoals een airco, kluisje, koelkast en magnetron.... meer info bij Zoweg.nl