Toerisme-online

 

Gemeente Roeselare

         

Plaatsen in Roeselare

   

 

 

Roeselare

Roeselare (Frans: Roulers) is een plaats en stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad telt ruim 56.000 inwoners en ligt centraal in de provincie West-Vlaanderen. Roeselare profileert zich als stad van Rodenbach (bier en de figuur). Naast het centrum van Roeselare zelf telt de gemeente nog de deelgemeenten Beveren, Oekene en Rumbeke. De belforttoren en het beroemde Klein Seminarie, waar onder meer priester Hugo Verriest, de dichters Guido Gezelle en Albrecht Rodenbach en vele anderen een stuk Vlaamse geschiedenis schreven, zijn belangrijke plaatsen.

Musea: Roeselare telt enkele musea, zoals het Wielermuseum, gelegen in het oude brandweerarsenaal, waarmee grootse plannen bestaan. De Galerie Alfons Blomme kenmerkt zich vooral door talrijke boeiende tijdelijke exposities. Daarnaast is er boven in de toren van de Sint-Michielskerk het klokkentorenmuseum. Het filmmuseum is een privé-collectie maar wordt ook opengesteld voor publiek mits een afspraak vooraf.

Natuur: De vrij schaarse groene longen vindt men in het "Sterrebos" en natuurreservaat de "Kleiputten". In het stadscentrum vormt de "Grote Bassin" met daar rond het stadspark een groene long. Het bassin is uitgegraven in de bedding van de Mandel. De "Kleine Bassin" iets meer oostwaarts is in de bedding van de Sint-Amandsbeek gegraven. Tijdens de zomermaanden zijn er in het Sint-Sebastiaanspark, beter gekend als het Geitepark, de parkconcerten. Het concept "tuinwoonwijk" ontstond begin vorige eeuw in de streek van Roeselare. Zo was Batavia één van de eerste tuinwijken.

Winkelen: Voor de toeristische uitstraling van de stad, is het winkeltoerisme een belangrijke component. De Ooststraat is hierbij de bekendste winkelstraat van de stad. Belangrijke jaarlijkse evenementen voor het winkelen zijn ook de batjes, de Winkelnacht, de kermissen, kerst-/eindejaarsshopping, straathappenings zoals deze van de Meensesteenweg en De Westlaanpromenade, enz. Veel feestelijkheden zoals carnaval en de "Groote Stooringe" zetten de ganse stad in beweging en gaan ruimschoots verder dan het puur commerciële aspect.

Bezienswaardigheden
De Sint-Michielskerk is de decanale kerk. Het is een laatgotische kerk uit 1504.
De Sint-Amandskerk is een neoromaanse kerk uit 1869-1872, hoofdzakelijk in baksteen opgetrokken.
Het stadhuis bestaat uit twee delen. Het oude deel dateert in uit 1770-71 en is gedeeltelijk in rococostijl opgetrokken. In 1924 werd een modern gedeelte toegevoegd, met op de hoek een belforttoren. Onder de Grote Markt liggen de resten van de stadshallen en het oorspronkelijke belfort (bouwjaar: ca 1260). Dit stortte op 30 oktober 1704 in en werd slechts een tiental jaren geleden opnieuw ontdekt bij de heraanleg van de Grote Markt.
Het Klein Seminarie is een gebouwencomplex met delen van de 17de tot 20ste eeuw. Het was oorspronkelijk een klooster. In 1806 kwam er de schoolinstelling Klein Seminarie, waar Albrecht Rodenbach school liep en waar ooit Guido Gezelle en Hugo Verriest doceerden. De bijhorende kerk werd in de eerste helft van de 18de eeuw gebouwd.
Het klooster van de Arme Klaren werd gesticht in 1867. Rond 1871 werd er ook een kerkje bij gebouwd.
In 1868-1871 bouwden de Paters Redemptoristen een klooster, met in 1872-1874 een neogotische kerk, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Provinciedomein Het Sterrebos: Het Sterrebos ligt in de Roeselaarse deelgemeente Rumbeke. Het is de enige groene ruimte van enige betekenis binnen de Roeselaarse agglomeratie.  Het Sterrebos is een bescheiden maar verrassend gevarieerd domein: 28 ha is provinciaal domein, het kasteel en de cafetaria-bistro zijn privé-eigendom. Dankzij de goed doordachte aanleg van de kasteelomgeving en van het parkbos biedt het Sterrebos zowel landschappelijk als natuurlijk voldoende variatie om te blijven boeien. De liefhebber ontdekt er een ruime verscheidenheid aan inheemse bomen en struiken, maar ook prachtige, uitheemse boomsoorten verrijken er het geheel. Meer info: 051/21.17.96.

Met Torhout vervult Roeselare een centrumfunctie in het Houtland. Het is een actieve handelsstad met een grote dynamiek, midden in het hart van West-Vlaanderen, noordwestelijk van Kortrijk. Het stadhuis is in de 18de eeuw in rococostijl gebouwd. Het bevat schilderijen en beeldhouwwerken van plaatselijke kunstenaars. De Sint-Michielskerk is een begin 16de-eeuwse driebeukige kruiskerk, laat-gotisch van architectuur, met een monumentale toren (1504), en bevat eveneens een aantal kunstwerken. Het bekende Klein Seminarie, waar Guido Gezelle nog les heeft gegeven, bezit een in 18de-eeuwse classicistische stijl opgetrokken augustijnenkerk. In Roeselare staat het standbeeld van de grote Vlaamse dichter Albrecht Rodenbach, wiens liederen nog altijd leven onder Vlaamse volk. Een tocht door de omgeving van Roeselare is zeker de moeite waard. Het bier van Roeselare, 'Rodenbach' genaamd, staat goed aangeschreven.

Rumbeke: Rumbeke ligt op 2,5 km ten oosten van Roeselare en is alleszins een bezoek waard. Het Kasteel De Thiennes is gebouwd in Vlaamse renaissancestijl (16de eeuw), hoewel het oorspronkelijk uit de middeleeuwen stamt. De graven van Vlaanderen gebruikten het kasteel als landhuis. De familie De Thiennes heeft de bezitting vermoedelijk in de 16de eeuw gekocht en laten verbouwen. In de romaans-gotische Sint-Petrus- en Pauluskerk (13de- 15de eeuw) bevindt zich een romaans doopvont (ca. 1200). Het Sterrebos rondom het kasteel, is prive-bezit, maar voor publiek toegankelijk tussen Pasen en Allerheiligen. 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!