Toerisme-online

 

Gemeente Ronse

         

Plaatsen in Ronse

   

 

Ronse

Ronse (Frans: Renaix) is een stad en faciliteitengemeente in de provincie Oost-Vlaanderen in België. Sint-Hermes is haar patroonheilige. Ronse is gelegen in de Vlaamse Ardennen. De schrijver Omer Wattez noemde Ronse ook wel "de parel van de Vlaamse Ardennen", omwille van haar ligging en groene omgeving. Ronse heeft geen deelgemeenten. Net ten westen van de stadskern ligt wel het gehucht De Klijpe. In het noordoosten van Ronse, op de grens met Etikhove ligt het dorpje Louise-Marie. Vanaf 1250 kende Ronse een opgang van de industrie en was vanaf de 13e eeuw een centrum van lakenindustrie mede door een privilege verleend door Jan I van Brabant. Vandaag de dag is Ronse vooral een commercieel centrum en profileert de taalgrensstad zich als een cultuur-toeristisch centrum van waaruit men de natuur van de Vlaamse Ardennen kan ontdekken. Op 26 maart 1478 plunderden de Franse troepen de stad en staken ze in brand. Maar de stad herstelde snel van de aanval dankzij deze lakenindustrie. Door de troebelen van de Tachtigjarige Oorlog raakte de stad in verval en tijdens de Oostenrijkse periode werd de stad op 31 maart 1719 door een brand opnieuw grotendeels in de as gelegd. Maar Ronse kon zich als handels- en textielstad handhaven.

Bezienswaardigheden zijn: Stadhuis; Zottenmuur en het muzikale standbeeld van Ephrem Delmotte; Zonnewijzer aan de bibliotheek; de talrijke Art-décohuizen (o.a. de Mouroitplaats); de villa Carpentier (ontworpen door Victor Horta); de Villa Madona (beschermd monument, ontworpen door Modeste de Noyette); de vernieuwde Grote Markt; de Schavaert; de Kloef.

Ronse is de "de koningin van de Vlaamse Ardennen": hier klopt het hart van deze prachtige streek. Ronse ligt midden in een door heuvels en bossen gedomineerd landschap. Vanuit welke richting je Ronse ook nadert, telkens is het lang genieten van schitterende vergezichten. Het is een ideale uitvalbasis voor fietsers en wandelaars. Hoewel Ronse een Vlaamse stad is, is de zuiderse mentaliteit reeds sterk aanwezig. Op de Grote Markt, omgeven met vele gezellige cafeetjes, bruist het altijd van het leven. Woensdag- en zaterdagmorgen, wanneer het marktdag is, zijn de ideale momenten om die gezellige drukte te beleven. De stad combineert dit levendig heden aan een uniek landschap en een waardevol cultuurhistorisch patrimonium. Dit vormt de basis tot een boeiende coctail van natuur en cultuur. Ronse, in de Vlaamse Ardennen, ligt 11 km ten zuiden van Oudenaarde. De Sint-Hermeskerk (15de en 16de eeuw) bezit een romaanse crypte. De tweebeukige, voormalige Sint-Maartenskerk is laat-gotisch van bouwstijl. Het huis 'La Bruyere' (1901) is door V. Horta in zuivere Jugenstil opgetrokken. Belangrijk voor Ronse is het Museum voor Folklore en Plaatselijke Geschiedenis, ondergebracht in een statige patricierswoning met park. Daarin zijn een oude herberg en allerlei werkplaatsen verspreid neergezet. In de omgeving van Ronse lokt het natuurschoon van de Vlaamse Ardennen met heuvels tot 150 meter, met bossen en valleitjes. De folklore leeft in Ronse: de eerste zondag na Pinksteren de Ommegang ter ere van Sint-Hermes en het eerste weekeinde na Drie-Koningen de Bommelfeesten Zottemaandag.... naar website 

Last Minute Vakanties