Toerisme-online

 

Gemeente Ruiselede

         

Plaatsen in Ruiselede

   

 

Ruiselede

Ruiselede is een plaats en gemeente in de provincie West-Vlaanderen in België. Ruiselede heeft naast het centrum nog twee dorpen of parochies. Doomkerke werd parochie in 1876 en Kruiskerke in 1947.

Bezienswaardigheden: Reeds meer dan 7 eeuwen bestaat te Ruiselede de Mariadevotie. Reeds voor 1305 wordt Ons Vrauwe van Ruslede vermeld als strafbedevaartplaats. De vele kapellen van de nog bestaande ommegang, die in 1625 door bisschop Antonius Triest vernoemd worden in zijn visitatieverslagen, herinneren nog steeds aan deze Mariaverering.

Halfweg de 19de eeuw telde de gemeente meer dan 10 windmolens, vandaar dat Ruiselede soms de naam molendorp draagt en om de drie jaar molenfeesten organiseert. Twee werkende windmolens domineren nog steeds het dorpsbeeld, namelijk Hostesmolen en de Knokmolen. In 1849 werd op een uithoek van de gemeente, op de grens met Wingene en Beernem, een rijksinstelling opgericht voor landlopers, wezen en verwaarloosde jongeren. Dit is nu de Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdzorg De Zande (voor jongens / Bruggesteenweg) met een afdeling voor meisjes te Beernem. De huidige toren van de kerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming dateert van 1872. Het neogotische gemeentehuis werd gebouwd tussen 1873 en 1876. In 1688 werd het spinhuis opgericht. Daaruit ontstond in de 19de eeuw de huidige congregatie van Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën, waarvan het moederklooster nog steeds in Ruiselede gevestigd is (met o.a. de kloosterkapel, gebouwen van het vroegere meisjespensionaat en de secundaire school Sancta Maria).

Natuur: Op de grens met, en voor het grootste deel in Wingene, ligt het natuurgebied De Gulke Putten, met daarin het Radiozendstation Ruiselede, een voormalig langegolfradiostation, dat tegenwoordig toebehoort aan de Radio Maritieme Diensten. Verder nog Natuurgebied De Vorte Bossen (50 ha, eigendom van VZW Natuurreservaten), op de grens met de parochie Doomkerke.

Het Molendorp Ruiselede met de maalvaardig gerestaureerde windmolens: Knokmolen en Hostens molen. De O.L.Vrouw-Hemelvaartkerk (1620) met merkwaardig rococo-interieur met imposante preekstoel. Gerestaureerd gemeentehuis en Sint-Caroluskerk in Doomkerke: pareltjes van neo-gotiek!  Bewegwijzerde wandel- en fietspaden in een bosrijk gebied met natuurreservaat De Vorte Bossen.
 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!