Toerisme-online

 

Gemeente Rumst

         

Plaatsen in Rumst

   

NOVASOL Vakantiehuizen in België

Rumst

De gemeente Rumst, bestaande uit de baksteengemeenten Rumst en Terhagen, en het landelijke Reet, geeft U een afwisselend landschap met weiden, akkers, hoeven, kasteeldomeinen, steenbakkerijen en kleiputten. Waardevolle monumenten, musea, folklore en volkskunst, wandelpaden en vele sportieve mogelijkheden, geven dat het aangenaam vertoeven is te Rumst. Rumst (vroeger: Rumpst) is een gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. Rumst ligt aan de samenvloeiing van de Rupel, de Dijle en de Nete. De huidige fusiegemeente ontstond in 1977 door de fusie van Rumst met de gemeenten Reet en Terhagen. Van de drie deelgemeenten telt Reet de meeste inwoners. Rumst staat nog steeds bekend om zijn talrijke kleiputten en steenbakkerijen, hoewel deze vrijwel allemaal sinds de jaren '80 verdwenen zijn. De bossen van schoorstenen die men tot die tijd kon aantreffen zijn reeds jaren geleden gesloopt en op dit ogenblik blijven er nog slechts 2 over. In tegenstelling tot Rumst en Terhagen, met hun industriële verleden, is Reet steeds een gemeente geweest waar haast uitsluitend aan land- en tuinbouw werd gedaan

Bezienswaardigheden
De Rumstse Kleiputten (ingang via de Hoogstraat in deelgemeente Terhagen): dit is een 150 ha groot natuurgebied, uniek in de streek. Dit niet alleen omwille van de grote variëteit in het landschap (zo is er bijvoorbeeld een bosgebied, een moerasgebied, een zanderig gebied, een vijvercomplex, een gebied waar men nog steeds klei afgraaft), maar ook omwille van enkele mooie vergezichten (zo kan men op bepaalde punten bij helder weer zelfs het Atomium zien). Deze grote variëteit is het gevolg van opspuitingswerken en van het storten van vuilnis vanaf de jaren '70, waardoor op bepaalde plaatsen grote hoeveelheden zand werden gedumpt (met het ontstaan van een zanderig gebied tot gevolg), hetgeen er dan weer voor zorgde dat andere zones moerassig werden. Het vijvercomplex bestaat in feite uit ondergelopen zogenaamde verdiepputten.

Steenbakkerijmuseum Rupelklei (deelgemeente Terhagen). Het gemeentelijk steenbakkerijmuseum bevat naast een industrieel archeologische collectie eveneens een opmerkelijke collectie fossielen die gevonden werden in voornamelijk de kleiputten van de Rupelstreek. Dhr. Pierre De Loenen groef eigenhandig de fossielen op uit de kleiputten van Boom tot Rumst. Na zijn overlijden bracht de familie de collectie onder in het museum. Opmerkelijk zijn een gedeeltelijke menselijke schedel die de oudste menselijke vondst is in Vlaanderen en een schedel van een wolharige neushoorn. Een erg leerzame en unieke docu-animatiefilm over het ontstaan van de Rupeliaanse of Boomse kleilagen, van de hand van prof. Noël Vandenberghe (Dep. Geologie-Geografie - KU Leuven), zijn een bezoek meer dan waard.

De Sint-Pieters-Kerk dateert van 1864 en werd gebouwd op de plaats van de oude (kleinere) kerk uit de 12° eeuw. Van de oude kerk zijn verscheidene oude zerkstenen ingemetst in de zij- en achtergevel van de kerk. Zoals die van Priester Adrianus van Dievoet. De kerk werd opgetrokken in neo gothische stijl met de herkenbare gothische bogen in de middenbeuk en kruisbeuk. Gekleurde glasramen sieren de zijgevel en het hoogkoor. Binnenin de kerk bevinden zich nog waardevolle kunstvoorwerpen. Het arduinen doopvont werd overgenomen uit de vorige kerk en dateert uit de 12° eeuw.

Verder: De Lazaruskapel; Kasteel 'Hof van Tibur'; De Slykenhoeve; Het Drossaardhuis; Steenbakkerijmuseum Het Geleeg; Natuurgebied de oude Netearm; De Maria Magdalenakerk; Het Laarkasteel.