Toerisme-online

 

Gemeente Scherpenheuvel-Zichem

         

Plaatsen in Scherpenheuvel-Zichem

   

Last Minute Vakanties 

Scherpenheuvel-Zichem

Scherpenheuvel-Zichem (Frans: Montaigu-Zichem) is een stad in de provincie Vlaams-Brabant in België. De stad telt ruim 22.000 inwoners en ligt op een hoogte van 44 meter. De stad wordt doorsneden door de rivier de Demer. Sinds de fusie van 1977 bestaat de fusiegemeente Scherpenheuvel-Zichem uit de deelgemeenten Averbode, Messelbroek, Scherpenheuvel, Testelt en Zichem. Scherpenheuvel is met de O.-L.-Vrouwebasiliek het drukst bezochte bedevaartsoord in België. Zichem is het meest bekend als de geboorteplaats van Ernest Claes, en tevens van de televisieserie Wij, Heren van Zichem. Het dorp komt ook veelvuldig in zijn boeken voor. Averbode heeft zijn Norbertijnenabdij. Tussen Zichem en Diest stond op een heuveltop een eik, in de vorm van een kruis, met een Mariabeeldje (zie boomheiligdom). Volgens de legende vond een herder het beeldje op een dag op de grond. Toen hij het mee naar huis wou nemen, kon hij op mysterieuze wijze niet meer bewegen. Een schapenboer vond de herder en toen hij het beeld weer op zijn plaats zette, kon de knecht opnieuw vrij bewegen.

Het populaire bedevaartsoord Scherpenheuvel ligt 6 km ten westen van Diest. De Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek is een 17de-eeuwse in barokstijl gebouwde koepelkerk. Opmerkelijk zijn de ongeveer 300 vergulde sterren, die op ijzeren pinnen iets boven het blauwe koepeldak zijn aangebracht. Wie er uit devotie heengaat, kan er genieten van de pelgrimsgeest, die in een uitbundige kermissfeer gedijt. Wie Scherpenheuvel zegt, denkt meteen aan de bekende basiliek die de eindbestemming is van vele bedevaarders. En is "de Witte" niet onlosmakelijk verbonden met Zichem? Officieel heet onze gemeente Scherpenheuvel-Zichem, maar ook de dorpen Averbode, Messelbroek, Testelt, een gedeelte van Kaggevinne en natuurlijk Scherpenheuvel en Zichem behoren haar toe. Op de kaart van België vindt u haar tussen Aarschot en Diest, daar waar de Demer tussen het Hageland en de Kempen stroomt. Bijna 22.000 inwoners noemen zichzelf sinds 1986 "stedelingen".

Averbode: Juist op de grens tussen de Kempen en het Hageland (10 km ten noord-westen van Diest) verrijst de witte toren van de beroemde norbertijnerabdij boven de boomtoppen van de omringende bossen. Zoals veel kloostercomplexen heeft ook deze abdij eeuwen nodig gehad om uit te groeien tot de huidige omvang en luister. In 1942 is een groot deel van het klooster door brand verwoest, waardoor wederopbouw noodzakelijk werd. De abdijkerk dateert uit de 17de eeuw en heeft een uiterst kostbare inrichting vol kunstvoorwerpen. Het orgel (1845) is een der mooiste romantische instrumenten van Belgie. In de natuurrijke omgeving van het abdijcomplex kan men uitstekend wandelen. Autobezitters hebben een grote keuze uit de meest uiteenlopende bestemmingen zoals de mooie Oranje-stad Diest en het bedevaartsoord Scherpenheuvel. Uiteraard wordt Zichem, geboortedorp van Ernest Claes, bezocht. Deze zoon van de Kempen ligt begraven op het kerkhof van Averbode.