Toerisme-online

 

Gemeente Temse

         

Plaatsen in Temse

   

Last Minute Vakanties 

Temse

Temse (Frans: Tamise) is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Temse ligt aan de Schelde en is bekend om de langste brug van België (365m) en het inmiddels opgeheven scheepsbouwbedrijf Boelwerf. De gemeente telt ruim 26.000 inwoners. Sinds 1977 zijn Steendorp, Tielrode en Elversele deelgemeenten van Temse. Ook het gehucht Velle behoort tot Temse. Spotnaam voor de inwoners van Temse is 'azijnzeikers' als gevolg van de vele azijnbrouwerijen die er in de 18e eeuw bestonden.

Natuur: Temse is gelegen langs de Schelde. Langs de oevers van de Schelde is er een groot slik- en schorregebied gelegen ter hoogte van het Kijkverdriet. Samen met onder andere het park van Temse, de Schauselbroekpolder en het Fort van Steendorp vormt dit een groot aaneengesloten natuurgebied met nestgelegenheid voor vele vogelsoorten. Het Fort van Steendorp is eveneens gekend als overwinteringsplaats en vijfsterrenhotel voor vleermuizen.

Toerisme: Temse is ideaal gelegen langs het water, voor een fietstochtje of wandeling langs de oevers van Schelde en Durme. Aan de andere kant van de gemeente zijn er het krekengebied van Rupelmonde, voor een wandeling langs kreken en bossen, en de polders (naar Haasdonk, ...) voor een wandeling langs groene velden in landbouwgebied.

De Kaai is een van de ontmoetingsplaatsen van Temse. Jaarlijks worden er verschillende evenementen georganiseerd zoals Temse op wielen en Temse in de wolken.

Aan de Schelde, 7 km ten zuidoosten van Sint-Niklaas, ligt Temse, een zeer levendig stadje wegens de belangrijke scheepswerven. Over de Schelde ligt hier een 365 meter lange brug. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is voor het merendeel in gotische stijl opgetrokken. Het Stadhuis werd in de Vlaamse renaissancestijl gebouwd. Temse beschikt over een natuurpark de 'Schauselbroekpolder'. Er word watersport beoefend op de Schelde. De toeristische bezienswaardigheden situeren zich vooral in Temse-centrum, in het bijzonder op en rond de Wilfordkaai. Jaarlijks meren hier duizenden boottoeristen aan, ter ontdekking van de Stille Waters. Naast een aantal cultuurhistorische gebouwen, levensgrote beeldengroepen en het toeristisch infokantoor De Watermolen zijn er tal van restaurants en drinkgelegenheden gevestigd, met gezellige terrassen en met dé specialiteit van Temse op de menukaart: paling in ’t groen.