Toerisme-online

 

Gemeente Thuin

         

Plaatsen in Thuin

   

Last Minute Vakanties

Thuin

Op ongeveer 17 km ten zuidwesten van Charleroi ligt op een heuvel aan de Sambre het bekoorlijke stadje Thuin, verdeeld in een bovenstad op een rotsachtige bergkam en een benedenstad. Het was eertijds een vooruitgeschoven bolwerk van het prinsdom Luik. Over de Sambre is een 300 meter lang viaduct aangelegd in de vorm van een 'S', hetgeen als bouwwerk uniek mag worden genoemd. De Notgerktoren is een overblijfsel van de vesting, die het in 972 gebouwde kateel omsloot. Het belfort, massief met vier hoektorens rond de middenspits, dateert uit 1638. Het Gebouw der Posterijen stamt uit 1552, het stadhuis uit 1659 en het klooster der Zusters van Onze-Lieve-Vrouwe uit 1640. In de benedenstad staat de kerk 'Notre Dame des Veaux' met een gotische toren uit de 18de eeuw. Van de vestingwallen zijn nog gedeelten bewaard. Bij een rondwandeling door dit mooie en interessante stadje kan men vanaf de wallen van een prachtig panorama genieten. Wandelingen maken is een der attracties in en om Thuin. Watersporters kunnen terecht op en langs de Sambre. Een wandeling van 4,5 km leidt naar Gozee, waar 'Le Zeupre', een menhir of druidensteen, van meer dan 20 ton de grote bezienswaardigheid vormt. Tevens zijn de bouwvallen van de Abdij van Aulne, met die van Villers en Orval, de interessantste van het land. Men vindt er indrukwekkende overblijfselen van de kerk (13de, 14de en 15de eeuw), de kloostergebouwen (1728-1753), de abtswoning, stallen en koetshuizen (1772-1778). 

Wikipedia: Thuin is een historische vestingstad ten zuidwesten van Charleroi in de Belgische provincie Henegouwen. Thuin is de hoofdplaats van het arrondissement Thuin en ligt in de historische streek Thudinië. De stad telt ruim 14.500 inwoners. Naast Thuin zelf liggen in de fusiegemeente nog de deelgemeenten Biercée, Biesme-sous-Thuin, Donstiennes, Gozée, Leers-et-Fosteau, Ragnies en Thuillies. Op het grondgebied van Thuillies ligt historisch het gehucht Ossogne, net ten zuidoosten van de dorpskern van Thuillies, en er tegenwoordig mee vergroeid. De stad werd gebouwd op een heuvel die de Samber en de Biesmelle scheidt. De ligging is daarom bijzonder mooi.

Bezienswaardigheden: De stad is verdeeld in 'la Ville-Haute' en 'la Ville-Basse': de bovenstad en de benedenstad. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de stadswallen (met Notgertoren) en het belfort uit de 17e en 18e eeuw (vroeger de toren van de collegiale kerk). Het belfort staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In Thuin is het buurtspoormuseum van de ASVi gevestigd. Er wordt regelmatig met museumtrams op de oude tramlijn van Thuin naar Lobbes gereden.

Evenementen: De derde zondag van mei wordt in Thuin de militaire mars ter ere van de heilige Rochus gehouden. Dit folkloristische gebeuren vindt zijn oorsprong in 1654, toen de stad belegerd werd door de Spanjaarden, en op wonderbaarlijke wijze van hongersnood en ziekte gered zou zijn door de heilige Rochus, beschermheilige van de melaatsen. Als dank wordt zijn beeld (nog steeds bewaard in de kerk van Notre-Dame del Vaux in de benedenstad) ieder jaar in processie door de stad gevoerd. In 1866, toen Thuin bedreigd werd door een epidemie van cholera, zou Sint-Rochus zelfs een tweede maal de stad gered hebben.

Gastronomie: De spantôles, een soort biscuits, is de lokale specialiteit van Thuin. De lekkernij kreeg haar naam van La Spantôle, een kanon (te zien in de rue Alphonse-Liégeois) dat door de inwoners in 1654 zou buitgemaakt zijn op de troepen van Condée, toen in dienst van de Spaanse koning. Volgens andere bronnen zou het echter veel ouder zijn, en uit 1466 dateren. De naam Spantôle lijkt een verbastering te zijn van het Spaanse espantoso (d.i. angstaanjagend).