Toerisme-online

 

Gemeente Tielt-Winge

         

Plaatsen in Tielt-Winge

   

 

Tielt-Winge

Tielt-Winge ligt in het hartje van het Hageland in België, meer bepaald tussen Leuven en Diest. De gemeente telt meer dan 10.000 inwoners. Sinds de fusie van 1977 bestaat de fusiegemeente Tielt-Winge uit de deelgemeenten Tielt, Houwaart, Meensel-Kiezegem en Sint-Joris-Winge. Tielt-Winge is vooral bekend om de lekkere wijnen (meer bepaald de Hagelander) en de fruitteelt (appels, peren, krieken). Op economisch gebied is Tielt-Winge alom bekend voor het Gouden Kruispunt, een groot winkelcentrum. Tielt-Winge telt sinds kort ook nog twee mountainbikeroutes, één van 25 kilometer en één van 45 kilometer. Beide routes vertrekken aan de sporthal.

Bezienswaardigheden: Gempemolen (13e eeuw); het kasteel van Roberti de Winghe (17e eeuw); Onze-Lieve-Vrouwkerk; kerk van Sint-Martinus (pas gerestaureerd); Lourdesgrot; Sint-Donatuskapel; Troostembergbos;Walenbos.

Tielt-Winge telt ongeveer 10.000 inwoners. Ondanks het kleine aantal is de gemeente goed vertegenwoordigd op verschillende gebieden. Qua economie is er het alom gekende Gouden Kruispunt. Fascinerend zijn ook de toeristische trekpleisters van de vier deelgemeentes. In Houwaart liggen de meest noordelijke wijngebieden van Europa. Van de Houwaartse druiven worden duizenden flessen wijn gevinifieerd. In Meensel-Kiezegem loont een fikse lente-of herfstwandeling langs de uitgestrekte boomgaarden echt de moeite. Appelen en peren zijn hier de voornaamste producten. In Sint-Joris-Winge kan de ontdekkingstocht van verschillende gebouwen beginnen. Zo is er de Gempemolen uit de 13e eeuw, of het kasteel van Roberti de Winghe uit de 17e eeuw. Om de mooiste kerken te bezichtigen ben je aan het juiste adres in Tielt. De O.L. Vrouwkerk, de kerk van Sint-Martinus, de Sint-Donatuskapel en de Lourdesgrot, zijn allemaal een bezoekje waard.

Last Minute Vakanties